Last news in Fakti

10 Април, 2024 12:10 1 687 15

ЕП гласува по-строги правила за миграцията и предоставянето на убежище в ЕС

  • европейски парламент-
  • европейски съюз-
  • убежище-
  • миграция

Освен това държавите членки, в които има значително увеличение на броя на молбите за убежище, ще имат право да поискат кандидатите да бъдат разпределени в други страни от ЕС

ЕП гласува по-строги правила за миграцията и предоставянето на убежище в ЕС - 1
Снимкa: БГНЕС

Днес ще бъде гласуван пакет от Европейския парламент, който ще включва по-строги правила за предоставяне на убежище в Европейския съюз, предава ДПА и БТА. Това се случва след години на вътрешнополитически неразбирателства в Европейския съюз, отбеляза ДПА.

В основата на законодателството стои система за задължителна съпричастност, която ще изисква всички държави членки на съюза да поемат под някаква форма отговорност при разглеждането на молбите за предоставяне на убежище. Ако дадена страна от ЕС не желае да приеме хора, подали молби за убежище, тя ще трябва да предостави алтернативна помощ, например финансова подкрепа под формата на вноски в специален фонд за подпомагане.

Освен това държавите членки, в които има значително увеличение на броя на молбите за убежище, ще имат право да поискат кандидатите да бъдат разпределени в други страни от ЕС.

Държавите ще могат да избират между разселването на кандидатите за убежище, предоставянето на финансови вноски в общия бюджет за миграцията или оказване на подкрепа на страните, подложени на миграционен натиск, се уточнява в съобщението на ЕП.

Най-противоречивата част от законопроекта предвижда създаването на съоръжения по границите в ЕС, в които кандидатите за убежище да бъдат настанявани и подлагани на бърза проверка. След това онези, за които бъде установено, че не отговарят на условията за пребиваване, ще бъдат експулсирани.

Редица неправителствени организации критикуваха пакета, твърдейки, че той подкопава правата на човека, и се опасяват, че граничните съоръжения ще създадат предпоставки за систематично задържане на кандидати за убежище, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    16 1 Отговор
    Българска поговорка.; след дъжд качулка ,
  • 2 Сталин

    21 2 Отговор
    Абе направо копирайте политиката на Израел за миграцията ,Израел не приемат никакви емигранти

    Коментиран от #10

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    23 2 Отговор
    ЗАЩО МИ Е ЗАПАДНАЛАТА ДЕМОКРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ КАТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЯ
    СРЕД МАЙМУНИ ПРАТЕНИ В БЪЛГАРИЯ СЪС САМОЛЕТ ОТ ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА ???
    ....
    ГАЧЕ СИ НЯМАМЕ НАШИТЕ ?
  • 4 ще ни набълбукат.

    16 1 Отговор
    На глава от населението ли ще са?Меркел ги канише и рулата също а сега ние ще патим.
  • 5 Това е спасението.

    17 3 Отговор
    Незабавно напускане на ЕС!
  • 6 След

    24 0 Отговор
    като напълниха Европа с всякакви субекти , дори без никакви документи за самоличност и идентификация , сега "строги" правила , представи си ? Безмерна лудост !
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    Тука у наше село нема да дойдат. Не са толкоз луди че да дойдат у тая мизерия.
  • 8 Най лесното

    13 0 Отговор
    е да не се дава никаво убежище за граждани на страни в които няма война на тяхна територия. Сега войните са Украйна - Русия, но на територията на Украйна, Израел-Хамас на територията на Ивицата Газа. Другаде в света няма такива мащабни войни, в Сирия е само в северозападната част. Всички останали пришълци-мързеланковци вън от Европа! ЕС е само 500млн., не може да изхранва 1,2млрд. араби и 1,3млрд. африканци.
  • 9 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Честит Халифат бре! Мерки а. Още Кинти за Ислямисти де. Гризни МУЛТИ КУЛТИ!
  • 10 Мамйцата им

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Ами точно тия и техните еврейски неправителствени организации напълниха цяла Европа нарочно с негрй и араби, само че в Израел не ги пускат!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ромчо

    2 0 Отговор
    Ъхъъъ ,а кога че ни докарат нови брадати братчеди?

    Коментиран от #13

  • 13 Пилигрим

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ромчо":

    Европа , Британия, САШ и прочее миз..ерн.ици се чистят от нелегалните см емигранти разпращайки от под всякаква форма по Света. Украйна е много удобен утилизатор на всякаква св..леч. всякакви наемници и помещен персонал се смесват с местные получавайки право на иммиграция. Товар са хора без граждаство и паспорт, със съмнителен произход и, което е най-важно, дори не владеет свободно езика на заявената от тях страна на произход. Най- неприятната новинка за местного украинско население , че когато войната с Русия приключи тези странстващи криминални елементи ще продължат да нарушават спокойствието на местного население. Това же лежи на съвестта на сегашното ръководство на Украйна.
  • 14 777777

    6 0 Отговор
    ОХОО,то така лесно бе,колонизирахте доста държави,ограбихте ги,после поканихте бедното население да дойде при вас,а сега ще ги разпределяте по другите държави от ЕС,или ако не ги искаме да сме плащали пари във измисления от вас фонд.НЕЩО ДРУГО НЕЩЕТЕ ЛИ ? Когато ви бяха колония и ги ограбвахте на тези другите държави нещо давахте ли,или всичко си вземахте за вас,а сега плачете и другите да помагали...ДА,АМА НЕ,КОЙТО Е КРАДИЛ СЕГА ДА СИ ПЛАЩА НА ТИЯ НА КОИТО СА РАЗГРАБВАЛИ ДЪРЖАВАТА ИМ,ЯСНО ЛИ ВИ Е ГОСПОДА КОЛОНИАЛИСТИ....! Хич не си и помисляйте да разпределяте бежанци по други държави,тая няма да я бъде! Сладко ви е като ги ограбвахте,сега се оправяйте с тях,връщайте им откраднатото!
  • 15 България

    0 0 Отговор
    ще бъде УДАВЕНА от мигрантска вълна. Ще ни е страх да излезем на улицата.
Новини по държави: