Last news in Fakti

15 Април, 2024 05:04 1 767 3

Дрон от Йемен достигна израелско пристанище

  • израел-
  • йемен-
  • ейлат-
  • дрон

Апаратът е прехванат край Ейлат

Дрон от Йемен достигна израелско пристанище - 1
Снимка: Уикипедия

Британската компания за морска сигурност "Амбри" съобщи снощи, че израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) са прехванали безпилотен летателен апарат в близост до израелския пристанищен град на Червено море Ейлат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията уточнява, че според "Амбри" дронът е бил изпратен от територията на Йемен.

От "Амбри" са съобщили още, че вчера се отчетени необичайно високи нива на засичане на обекти в обсега на радарната система (Автоматична система за идентификация) до крайбрежието на Ейлат и съседното йорданско пристанище на Акаба.

"Това бе резултат от предприетите контрамерки по отношение на електронните военни действия", се казва в изявлението на компанията.

"Чрез системата за прововъздушна отбрана "Си Доум" бойният ракетен кораб "Саар 6" успешно прехвана безпилотен летателен апарат, който приближи израелското въздушно пространство от югоизток", гласи публикация на ЦАХАЛ от снощи в социалната платформа "Екс".

"Си Доум" е морската версия на израелската система за ПВО "Железен купол" ("Айрън доум"). За първи път в историята тя бе вкарана в действие във вторник, когато прехвана изпратен от Йемен дрон също над Ейлат, припомня Ройтерс.

Ейлат често става мишена на изстрелвани ракети и дронове от страна на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, които демонстрират своята солидарност с воюващата с Израел в ивицата Газа радикална палестинска групировка "Хамас", отбелязва агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    10 2 Отговор
    Хусите се представят по-добре от Иран.

    Коментиран от #2

  • 2 Не си разбрал

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Дрона е свален

    Коментиран от #3

  • 3 Кой ли не е разбрал.

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не си разбрал":

    Да но е прелетял над Израел за да го свалят оттатък морето поне така се подразбира макар да са едни до други.