Last news in Fakti

11 Май, 2024 05:26 1 555 2

Грузински милиардер съди "Креди Сюис" за над 200 милиона евро

  • съд-
  • банка-
  • бидзина иванишвили

Прокремълският олигарх Бидзина Иванишвили вече спечели дела срещу банката в Бермуда и Сингапур

Грузинският милиардер Бидзина Иванишвили внесе в Женева иск за 200 милиона евро срещу "Креди Сюис", банката, която бе придобита миналата година от Ю Би Ес, предаде АФП, цитирана от БТА.

Почетен председател на управляващата партия в Грузия и смятан за де факто ръководител на страната, прокремълският олигарх, който вече спечели дела срещу банката в Бермуда и Сингапур във връзка с аферата "Лекодрон" - от името на бивш ръководен кадър на банката, осъден за измама - сезира и съд в Женева.

В потвърждение на информацията, предоставена от агенция Блумбърг и уебсайта за правни разследвания "Готъм Сити", съдебен документ, с който АФП се запозна днес, показва, че жалбата е подадена на 10 януари. С решение от 18 април тя е определена за "допустима". В документа не се споменава името на ищеца, но се посочват страната му на произход и първоначалният размер на активите, поверени на "Креди Сюис" - "около 1,1 милиарда долара".

Грузинският милиардер, който беше министър-председател в периода 2012-2013 г., води дълга съдебна битка срещу клона за животозастраховане на "Креди Сюис", който се свързал с него през 2004 г., за да му предложи да управлява състоянието му.

Иванишвили е претърпял загуби заради инвестициите, управлявани от Патрис Лекодрон, бивш банкер звезда на "Креди Сюис", който бе уволнен през 2015 г., а през 2018 г. бе осъден на пет години затвор за измама и се самоуби през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мили ванили

    14 0 Отговор
    На банкерите не им е пречило, че е "прокремълски олигарх", за да го оберат.
  • 2 Баце ЕООД

    1 0 Отговор
    Успех от мъртвец, пари дс намери
Новини по държави: