22 Май, 2024 06:28 1 467 16

Парламентът избра генерала от Държавна сигурност То Лам за нов президент на Виетнам ВИДЕО

  • виетнам-
  • президент-
  • то лам

Решението е подкрепено от 472 от присъствалите на заседанието 473 депутати от Народното събрание

Националното събрание на Виетнам избра членът на Политбюро на Централния комитет на управляващия Комунистическата партия на Виетнам и министър на обществената сигурност, армейски генерал То Лам, за нов президент на страната, предаде ТАСС.

Според контролната комисия на парламента решението за избирането на 66-годишния То Лам за държавен глава е подкрепено от 472 от присъствалите на заседанието 473 депутати от Народното събрание, което, според конституцията на Виетнам, е най-висшият орган, натоварен с правомощията да назначава и освобождава ръководството на страните.

То Лам е роден на 10 юли 1957 г. в северната виетнамска провинция Хунг Йен. През 1974 г. постъпва на служба в органите на държавна сигурност. След като завършва Централното училище за обществена сигурност (сега Академия за народна сигурност) през 1979 г., То Лам започва кариерата си в Първо главно управление за политическа сигурност на Министерството на вътрешните работи. През годините е заемал различни ръководни длъжности в структурата на органите за държавна сигурност. През 2009 г. с чин генерал-майор е назначен за началник на Първо главно управление по сигурността на Министерството на обществената сигурност.

През август 2010 г. То Лам става заместник-министър на обществената сигурност, а през април 2016 г. поема поста министър. В началото на 2019 г. То Лам получи званието армейски генерал, с което стана четвъртият човек в историята на виетнамските агенции за държавна сигурност, който носи това най-високо военно звание. То Лам е и заместник-председател на Централния комитет за борба с корупцията, ръководен от генералния секретар на Централния комитет на CPV Нгуен Фу Тронг.

На 9-ия пленум на 13-ия Централен комитет на КПВ, проведен в Ханой миналата седмица, управляващата партия препоръча кандидатурата на То Лам за поста президент на страната. Столът на държавния глава остана вакантен, след като Во Ван Туонг, който го заемаше, подаде оставка през март от постовете президент на Виетнам, председател на Съвета за национална отбрана и сигурност, член на Политбюро на ЦК на КПВ и член на 13-ти ЦК на КПВ.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Швейк

    9 13 Отговор
    А за негов заместник другаря Ку Че Ям.
  • 2 Антикомунист

    8 22 Отговор
    Никаква изненада, в тези тоталитарни дупки държавна сигурност властва изцяло.
    Комунизмът е най-отявлената човеконенавистническа
    идеология и управленска практика.
    И такива държави-чудовища продължават да съществуват в 21-и век!

    Коментиран от #4, #5, #7, #10

  • 3 Много мъдро

    18 2 Отговор
    Решение. Сега цял свят се тресе от войни, преврати....Само човек от службите може да запази страната от военна катастрофа, разпадане или гражданска война.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гледам

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "Антикомунист":

    Много хора не харесват коментара ти. Въпреки, че само лишен от мозък човек, е възможно да не се съгласи с констатацията ти.

    Коментиран от #8

  • 8 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гледам":

    Аз гледам, че и ти имаш доста отрицателни оценки, което е добре. Не мога само да разбера защо българина се остави скакалците да му се качите на главата….
  • 9 Гост

    9 0 Отговор
    Тия са героичен народ. Устояха на САЩ с безпримерна храброст.
  • 10 Зайо Байо

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Антикомунист":

    Ходил ли си във Виетнам ? Виждал ли си как живеят хората там ? Какви са цените ? И , че хората са добри , дружелюбни и щастливи ?!
  • 11 щИРЛИц

    3 2 Отговор
    Да очакваме ли САЩ да ги нападнат пак ? За да наложат своята ПРАВДА , СВОБОДА , ДЕМОКРАЦИЯ и ЦЕННОСТИ ?
  • 12 Виетнам

    4 2 Отговор
    победи САЩ във войната.
    Едва избягаха с вертолет си спомням.Този генерал е разузнавач като Путин а не политически и криминален престъпник катонБайдън
  • 13 Бай онзи

    3 2 Отговор
    Много им се смеехме навремето докато бяха в Бг, ама сега само да ви кажа че там се произвежда Мерцедес S класа, който е само за вътрешна употреба!

    Коментиран от #15

  • 14 Жаба Кикерица

    3 1 Отговор
    Цяло чудо е как преди години виетнамците отказаха да се подчинят на САЩ и ги победиха и изгониха ! И то с някакви си обикновени Калашници само ! Браво на тях !
  • 15 123

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай онзи":

    Ха ха ха, Мерцедес произвеждали за вътрешна употреба, е що не си произвеждат витнамски коли :)))))))
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.