Last news in Fakti

23 Май, 2024 09:34 897 4

В Еквадор отново обявиха военно положение

  • еквадор-
  • военно положение-
  • даниел нобоа

Провинциите Гуаяс, Ел Оро, Санта Елена, Манаби, Сукумбиос, Орелана и Лос Риос, заедно с област в Асуай, са в центъра на тази 60-дневна извънредна мярка

В Еквадор отново обявиха военно положение - 1
Снимкa: БГНЕС

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви ново извънредно положение, което обхваща седем от 24-те провинции на страната и включва област в друга провинция. Решението е взето след тревожния скок на инциденти с насилие и престъпни дейности в тези райони, предава News.bg.

Провинциите Гуаяс, Ел Оро, Санта Елена, Манаби, Сукумбиос, Орелана и Лос Риос, заедно с област в Асуай, са в центъра на тази 60-дневна извънредна мярка. Тази стъпка следва януарската декларация на президента Нобоа, че Еквадор е в състояние на конфликт, идентифицирайки 22 престъпни групировки като терористични организации.

Извънредното постановление предстои да бъде преразгледано от Конституционния съд след предишно решение, което обезсили подобна декларация поради недостатъчна обосновка. Съгласно този указ на силите за сигурност се дава правомощието да извършват претърсвания и да прихващат комуникации без предварително одобрение в засегнатите региони.

Президентът Нобоа приписва нарастването на насилието, включително нападението срещу телевизионно студио през януари и вземането на заложници на надзиратели в затвора, на операциите за трафик на наркотици. Пътищата за контрабанда на кокаин от Колумбия и Перу през Еквадор насърчиха престъпните банди, което доведе до увеличаване на насилието.

Миналите декларации за извънредно положение имаха за цел да подпомогнат усилията на полицията и военните за ограничаване на нарастващата вълна от убийства и други престъпления. Въпреки че правителството съобщава за 28% намаление на насилствените смъртни случаи през първите месеци на тази година в сравнение със същия период от 2023 г., предизвикателства като отвличания и изнудване продължават.

Главната прокуратура в момента разследва осем случая на извънсъдебни убийства, докладвани по време на последното извънредно положение. Разследвания идват на фона на предупреждения от правозащитни групи за потенциални злоупотреби от страна на властите съгласно широките правомощия, предоставени от извънредния указ.

Обявяване на извънредно положение в Еквадор подчертава продължаващата борба на нацията срещу организираната престъпност и насилието, подчертавайки сложните предизвикателства, пред които е изправено правителството при възстановяването на мира и сигурността.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вервайте ми!

    6 15 Отговор
    То и в БГ е така, ама няма извънаредно положение, казваме му демокрация!!!
  • 4 Zаря

    15 5 Отговор
    Скоро и в Рашистан ще гледаме същия сценарий.