Last news in Fakti

24 Май, 2024 07:42 1 138 8

Водят се улични престрелки в Джабалия и Рафах

  • израел-
  • рафах-
  • хамас

Въпреки готовността за преговори Израел продължава военната кампания в Ивицата Газа

Израел продължава военната кампания в Ивицата Газа, въпреки изразената готовност за подновяване на преговорите с "Хамас" за постигане на примирие и осовобождаване на заложници, предаде БНР.

По данни на палестинската агенция за гражданска защита при две израелски атаки в град Газа са загинали 26 души, сред които много деца. В единия случай е било засегнато семейно жилище, а при другия - комплекс към джамия.

"Ройтерс" цитира палестински здравни източници, според които при въздушни удари и сухопътни сражения в четвъртък са загинали повече от 60 палестинци.

Улични престрелки се водят в Джабалия и Рафах. Отрядите на "Хамас" и "Ислямски джихад" са обстрелвали с минохвъргачки израелските сили. Израелски танкове са напреднали още в Рафах, достигайки почти до един от кварталите в западната му част, в която сега са струпани повечето хора. Според Агенцията на ООН за палестинските бежанци повече от 800 хиляди души са напуснали града от началото на атаките на израелската армия по-рано този месец.

Засилва се международният натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху, след като три европейски държави - Ирландия, Норвегия и Испания обявиха, че ще признаят палестинската държава на 28 май. Израел определи решението им като "опит за възкресяване на стари, провалени политики".

Очаква се Бенямин Нетаняху да направи скоро обръщение пред американския Конгрес, обяви председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън. От Белия дом са отказали коментар дали поканата е била консултирана с президентската администрация. Израелските действия в Газа са причина за увеличаващо се напрежение в отношенията между президента Джо Байдън и израелския премиер.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    7 3 Отговор
    Без заинтересованото и приятелско участие на Русия не са възможни преговори в Близкия изток.Путин обеща това на краля на Бахрейн в сряда в Москва.
  • 2 двоен стандарт

    9 5 Отговор
    Какво става с "ценностите на Западната демокрация"? 35 хиляди палестинци, убити от началото на войната. Това терористи ли са? Близо 2 милиона са подложени на глад, мизерия и липса на елементарни условия на живот! Представете си, че това се случваше в Русия. Така ли оглушително щеше да мълчи целия демократичен свят?

    Коментиран от #7

  • 3 Провинциалист от провинция Тракия

    4 4 Отговор
    "Израел продължава военната кампания" - кое продължава?

    Коментиран от #5

  • 4 Генерал Колев

    3 6 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 5 Продължава

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    до унищожаването на ХАМАС. Мисли бе?
  • 6 ......

    6 5 Отговор
    Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 7 Генералният щаб

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "двоен стандарт":

    По правило с терористи не се преговаря! Въпреки това последните седмици света е очевидец на това, че преговорите с ХАМАС стигнаха в задъненана улица. Хамас просто не желаят да освободят израелските заложници. Те се опитват да рекетират не само Израел, а целият свят, който според тях е длъжен да издържа палестинците. Крайно време е Турция да спре да обвинява ИЗРАЕЛ, а по скоро да си прибере палестинците, които на времето от Турция са отишле в Близкият изток, ивицата ГАЗА. До кога палестинците вместо да работят и се издържат, ще подкрепят терористи, ще купуват оръжия, а светът е длъжен да ги издържа. А главатарите на терористите трябва да бъдат изгонени от Катар и предадени на международен съд за тероризъм.Какво още чакат ГЩ на Израел и полевите командири? Срамота! Време е един път завинаги да се приключи с ХАМАС. Отдавна трябваше да направят това и също така оперативно прочистване на гр.Рафах от терористите на ХАМАС. 4 батальона на ХАМАС до зъби въоръжени се крият в градът. Няма време. Трябва решително да се действа. Обръщам специално внимание на факта, че палестинците поддържат ХАМАС, следователно те също участват в агресията срещу Израел.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.