Last news in Fakti

24 Май, 2024 10:49 1 273 6

Разследват за корупция бивши шефове на румънското разузнаване

  • румъния-
  • обвинения-
  • корупция-
  • разузнаване

Флориан Колдя и генерал Думитру Думбрава са с наложена мярка съдебен контрол

Разследват за корупция бивши шефове на румънското разузнаване - 1
Снимка: europafm.ro

Двама бивши ръководни представители на Румънската разузнавателна служба (SRI) са разследвани за вземане на подкуп по сигнал на местен бизнесмен. Бившият първи заместник на директора на румънското разузнаване Флориан Колдя и бившият генерал от SRI Думитру Думбрава са с наложена мярка съдебен контрол, съобщават румънските медии, цитирани от БТА.

Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) разследва двамата бивши високопоставени служители на разузнаването по сигнал на бизнесмена Каталин Хидег. Той разказа вчера пред телевизия Антена 3, че Колдя и Думбрава са му поискали чрез посредник сумата от 600 000 евро, за да му уредят условна присъда по дело, по което на първа инстанция е осъден на 4 години затвор за злоупотреба с европейски фондове.

Бившият първи заместник на директора на румънското разузнаване Флориан Колдя бе разписван вчера в антикорупционната прокуратура в продължение на 15 часа. Според съдебни източници, цитирани от Аджерпрес, Колдя е с наложена мярка съдебен контрол и гаранция от 500 000 леи (над 196 000 лв.)

Под съдебен контрол са поставени също бившият генерал от разузнаването Думитру Думбрава, както и адвокат Дору Траила, който е разследван като предполагаемия посредник в предаването на подкупа.

Бизнесменът Каталин Хидег е собственик на компанията „Санимед интернешънъл“ и бе осъден през февруари от Трибунала на Букурещ на четири години затвор ефективно за използване на документи с невярно съдържание и пране на пари по дело за злоупотреба с европейски средства на стойност 3 млн. евро. В момента делото е в апелативна фаза, пояснява Аджерпрес.

Пред телевизия Антена 3 бизнесменът разказа вчера за своите срещи с генерал Думбрава и адвокат Дору Траила и последвало пазарене за сумата, срещу която двамата генерали „ще го вземат за клиент“. По думите на бизнесмена първоначално била поискана сумата от 700 000 евро с ДДС, но накрая се договорили за 600 000 евро с ДДС. В замяна на парите му била обещана условна присъда. Каталин Хидег каза, че е платил първа вноска от 100 000 евро, но след като не разполагал с повече средства, бил заплашен. Бизнесменът е внесъл жалба в антикорупционната прокуратура и над 20 записа „с ясни доказателства“ срещу лицата, които са го заплашвали, информира Аджерпрес.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шиши

    12 1 Отговор
    При нас няма такива неща!
  • 2 Ака Демик

    9 2 Отговор
    На българското - кога?
  • 3 Сталин

    9 1 Отговор
    Всеки втори в България е корумпиран а няма и един з затвора за корупция,в место това корумпирани Тикви,Прасета и Простокирчовци са назначени на власт от посолството ,в държава в която няма политически убийства,живота е тежък за раята
  • 4 Даниел

    5 0 Отговор
    В България хората въртящи корупцията са ВИП(депутати) персони!
  • 5 Ние

    3 0 Отговор
    "политиците" само я борим корупцията в България.И колкото я борим,тя повече цъфти.Иначе как няколко фамилии да имат стотици милиони във влогове у нас и чужбина,луксозно движимо и недвижимо имущество.А вие още вярвайте в оная сладка "дъвка" от зората на чудотворната бълг.демокрация,че ще ставате средна класа!Щото това бил гръбнака на зрелото демо общество.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: