Last news in Fakti

25 Май, 2024 04:59 873 6

Блинкън и Ганц разговаряха за операцията в Рафах

  • антъни блинкън-
  • бени ганц-
  • израел-
  • газа-
  • рафах

Достъпът на хуманитарни помощи до палестинското население в ивицата Газа е изключително ограничен

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е разговарял снощи с министъра от военновременния израелски кабинет, сформиран от премиера Бенямин Нетаняху след началото на конфликта с радикалната палестинска групировка "Хамас" в ивицата Газа - Бени Ганц, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията се позова на изявление на Държавния департамент на САЩ. Според него Блинкън е заявил отново позицията на американския президент Джо Байдън относно "мащабна операция" в южния град в Газа на границата с Египет - Рафах.

По-рано вчера Националният съвет за сигурност на Белия дом заяви, че позицията му относно въпросното планирано настъпление на израелските сили е била винаги "ясна и последователна".

Блинкън и Ганц са разговаряли и за това колко е важно Израел и Египет да стигнат до споразумение за отваряне на граничния контролно-пропускателен пункт "Рафах", който е затворен откъм палестинската му страна, колкото се може по-бързо, допълват от Държавния департамент. На 7 май израелските сили установиха контрол там.

Американският Държавен департамент съобщи още, че Блинкън е разговарял по телефона и с германската министърка на външните работи Аналена Бербок. С нея първият дипломат на САЩ е обсъдил "предизвикателствата" от страна на Китай, включително и помощта на Пекин за военната промишленост на Русия.

Основен предмет на разговора между Блинкън и Бербок са били конфликтите в Украйна и в Близкия изток.

Достъпът на хуманитарни помощи до палестинското население в ивицата Газа е изключително ограничен, откакто Израел е започнал военна операция в района на южния град Рафах на 7 май, като оттогава в анклава са влезли малко под хиляда камиона с пратки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявление на ООН.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси обяви, че между 7 и 23 май само 996 камиона са били допуснати до анклава, населяван от 2,3 милиона души, където настана бедствен глад по време на конфликта между Израел и палестинската групировка "Хамас".

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза, че около 800 от въпросните камиони са били натоварени с храна. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси уточни, че 143 камиона са преминали през контролирания от Израел граничен контролно-пропускателен пункт "Керем Шалом", 62 товарни превозни средства са били допуснати през КПП "Ерез", а 604 - през КПП ."Ерез Запад".

97 камиона са влезли в крайбрежната територия с доставки от построеното от САЩ временно плаващо пристанище в близост до брега на Газа, което бе отворено преди седмица, пояснява Ройтерс. Пунктът "Рафах" е затворен откъм палестинската му страна от 7 май, когато израелските сили установиха контрол там.

Междувременно полицията в Лос Анджелис извърши първи арест във връзка с нападението срещу пропалестински студентски палатков лагер в комплекса на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (Ю Си Ел Ей), предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като уточни, че това става три седмици след случая.

Кадри от видеозапис показват как мъж удря протестиращи с дървен кол, уточниха властите в САЩ. Човекът, разпознат като 18-годишния Ийдън Он, е задържан в предварителния арест в Бевърли Хилс по подозрение в нападение със смъртоносно оръжие, се казва в изявлението на полицията в Лос Анджелис от снощи.

На 1 май ръководството на университета е отменило всички занятия след свиреп сблъсък през нощта между лагеруващите и група маскирани контрапротестиращи, които са извършили изненадващо нападение, припомня Ройтерс.

Антипалестинските демонстранти са определени от полицаите като "подстрекатели" на конфликта, в който и от двете страни е имало удари и пръскане на лютив спрей. Маскираните нападатели са били въоръжени с палки и колове.

Пропалестински демонстранти твърдят, че опонентите им са мятали бомбички по палатките. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм тогава разкритикува полицията за начина, по който е реагирала на конфронтацията, посочва Ройтерс. Впоследствие полицейски части разтуриха палатковия лагер в кампуса на Ю Си Ел Ей.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    5 3 Отговор
    Кучетата си лаят, кервана си върви. Ционистите си лицемерничат жените и децата си ги избиват някои бавно други от глад

    Коментиран от #6

  • 2 Последния Софиянец

    3 2 Отговор
    Двама хазари замислят някоя мръсотия.
  • 3 Рошко

    4 3 Отговор
    На фотото липсва само парцала на лбгт феновете,за да е картинката пълна
  • 4 дядото

    2 2 Отговор
    много показателно.и двамата с пълно пренебрежение към съда в хага.явно не важи за чифу тите
  • 5 Бесен язовец

    2 2 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 6 Да ходят

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    в Турция, Анадола от където са дошли.