Last news in Fakti

28 Май, 2024 04:44 1 243 18

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради нападението над Рафах ВИДЕО

  • оон-
  • рафах-
  • заседание

Срещата ще се проведе по искане на Алжир във формат на закрити консултации

Съветът за сигурност ООН днес ще проведе извънредно заседание във връзка с удара на израелските сили по палатков лагер в Рафах, при който загинаха десетки палестинци.

Това съобщи за ТАСС дипломатически източник в Съвета за сигурност.

Срещата ще се проведе във формат на закрити консултации. „Затворените консултации ще се проведат във вторник вечерта по искане на Алжир“, каза източникът.

В нощта на 27 май израелските военни удариха Рафах, най-малко осем ракети удариха палатков лагер в района Тел ес-Султан, разположен до склад на Агенцията на ООН за подпомагане и работа за Палестинските бежанци в Близкия изток. Пожар избухна в палатковия град. Според последните данни, предоставени от палестинската агенция WAFA, най-малко 40 души са били убити в резултат на нападението, повечето от жертвите са жени и деца.

Пресслужбата на Армията за отбрана на Израел съобщи, че е започнало разследване за установяване на обстоятелствата за смъртта на цивилни в района на удара в Рафах.

Международният съд прие на 24 май по искане на Южна Африка решение, според което Израел трябва да спре офанзивата в Рафа и всякакви други действия, които биха могли да повлияят негативно на населението на града. Освен това властите задължиха израелската страна да остави ГКПП Рафах отворен за оказване на помощ на палестинското население.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🍊🍋🇧🇬

    4 4 Отговор
    Търсат се спешно един праведен (good) еврейн и един праведен (good) наци.

    Моля, апликации да се подават директно при Господ и Андрешко от Банкя, сланцето балгарско.
  • 3 А къде е Америка?!

    14 6 Отговор
    Гледа на всичко това,с широко затворени очи ...!
  • 4 Да, бе

    6 9 Отговор
    Ердоган да прати войска в Газа и Рафах за да изловят терористите от ХАМАС. После да ги съдят в Хага. Предполагам Израел ще са му благодарни за това, а вероятно и от ООН.
  • 5 Фен

    4 2 Отговор
    И най - вероятно, ще изразят загриженост!?🤔

    Коментиран от #7

  • 6 Миротворец

    7 9 Отговор
    Съдът в ХАГА да беше убедил Хамас да освободи заложниците ,за да спрат военните действия .Защо не ги освобождават ,за да изнудват и да ползват цивилните да им пазят гърба.Какви са тези ракетни установки в Рафах,нали са уж изолирани ,откъде се снабдяват ?
  • 7 Фенка

    9 11 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    ХАМАС защо не напусне Рафах? Ами се крият сред Народа. После що ги бомбили

    Коментиран от #9

  • 8 факуса

    2 2 Отговор
    безсмислена паразитна организация
  • 9 факуса

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Фенка":

    а що не признаят палестинска държава

    Коментиран от #10

  • 10 Фенка

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "факуса":

    Да ходят в Турция. Палестинците от там на времето са дошле в ГАЗА

    Коментиран от #11

  • 11 Госта..

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Фенка":

    Не може да са дошли от Турция ,защото са АРАБИ -семидско племе същото ката "израелтяните " и останалите арабски племена. Миграцията им на север е запоцнала около 5000 г. преди Христа .В Анатолия са тюркски ,тракийски и арменски племена .Четете не пишете глупости .

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Преминаващ

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Госта..":

    Газа е на неподходящо място .Малък анклав откъснат от Западния бряг ,Хамас не развива никаква икономика ,а само точи сметките на целия свят да ги изхранват и раждат по 7, 8 деца.Името Палестина не е по етнически произход, а измислени от римляните за да заличат древна Юдея.Ти чела ли си Библията ?
  • 13 Египтянин

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Госта..":

    Като не знаеш, поне си замълчи! Палестинците са скакалци от северо-западна Африка, които се установяват в ГАЗА по времето когато сме под Турско робство и тия земи са част от турската империя. Турция трябва да си ги прибере.Египет и другите арабски държави не ги искат в държавите си. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет също се страхува от тях и затова затворил границата. Палестинките раждат като като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС и САЩ. Ужас. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, а по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят.

    Коментиран от #14

  • 14 Забелязъл

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Египтянин":

    Така наречените " палестинци " са цигани.

    Коментиран от #16

  • 15 Хахаха

    3 1 Отговор
    А защо Германия не си прибере израелците?Америка ги подкрепя защото и те като израелците са емигранти превзели чужди държави.Ами ако емигрантите от Украйна утре кажат че половин България е тяхна,и Америка ги подкрепи,под предлог че няма къде да отидат понеже Русия им е анексирала половината държава.Тогава какво правим.Ако сравним борците за свободата на България, от османско владичество, със хамас не е ли едно и също?

    Коментиран от #17

  • 16 Египтянин

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Забелязъл":

    Точно така и затова всички арабски държави не искат дори кьорав палестинец мигрант на своя територия. Страх ги е.
  • 17 Историк

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха":

    Не говори смешки. Тия "борци за свобода" на 7-ми октомври 2023г, са изтекли бебе във фурна пред очите на вързаните еврейски родители.
  • 18 Да, бе

    1 1 Отговор
    Ердоган да прати войска в Газа и Рафах за да изловят терористите от ХАМАС. После да ги съдят в Хага. Предполагам Израел ще са му благодарни за това, а вероятно и от ООН.