29 Май, 2024 22:52 978 26

Блинкън предупреди Израел: Отсъствието на следвоенен план за Газа може да предизвика беззаконие

  • антъни блинкън-
  • следвоенен план-
  • газа-
  • беззаконие-
  • хамас-
  • израел

Триседмичното настъпление на Израел в Рафах предизвика нова вълна от възмущение, след като въздушен удар в неделя предизвика пожар в палатков лагер в покрайнините на града

Блинкън предупреди Израел: Отсъствието на следвоенен план за Газа може да предизвика беззаконие - 1
Снимка: БГНЕС

Днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Израел да представи следвоенен план за Газа и предупреди, че отсъствието на такъв може да предизвика беззаконие, хаос и завръщане на екстремистката групировка „Хамас“ в палестинския анклав, предаде Ройтерс и БТА.

На пресконференция в молдовската столица Кишинев, където е на посещение, Блинкън заяви, че макар Израел да е постигнал успех в унищожаването на способността на „Хамас“ да извърши повторно нападение като това на 7 октомври миналата година, израелското правителство сега трябва да си зададе въпроса дали по-нататъшното настъпление срещу групировката ще бъде устойчиво без план за времето след войната.

„В противен случай, „Хамас“ ще останат на власт, което е недопустимо. В противен случай ще настъпят хаос, беззаконие и вакуум“, заяви той.

Триседмичното настъпление на Израел в Рафах предизвика нова вълна от възмущение, след като въздушен удар в неделя предизвика пожар в палатков лагер в покрайнините на града, убивайки най-малко 45 души. Израел каза, че е нанесъл удар по високопоставени агенти на „Хамас“ на място и не е възнамерявал да причини цивилни жертви.

Блинкън каза днес, че не може да провери дали оръжия, доставени от САЩ, са били използвани от Израел при последния му удар в Рафах, добавяйки, че последвало разследване ще определи какви оръжия са били използвани и по какъв начин.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12340

    9 0 Отговор
    Аман от тоЪ ч@пкЪнин вече!
  • 2 Да бе

    16 0 Отговор
    Бля, бля. Сащ продължава да налива яко кинти и джепане в израел.
  • 3 Да знайш

    12 0 Отговор
    Този смешник изглеждат като повтарач пред Лавров.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Герган Ценов е писател и музикант

    12 1 Отговор
    След клането в Рафах за мен лично вече няма абсолютно никаква разлика между Третия райх и Израелската държава, както и между Адолф Хитлер и Бенямин Нетаняху. Това, което съм чел и виждал в най-кошмарните книги и филми за Втората световна война, в момента се случва пред очите ми и аз лично не възнамерявам да продължавам да си затварям очите пред един очевиден фашистки режим, който за разлика от режима на Адолф Хитлер, продължава вече цели 76 години. Последните няколко месеци бяха за мен един истински читателски и зрителски кошмар – истории за масови разстрели и изселвания, за масово избиване на жени и деца, за целенасочено избиване на лекари и репортери, за изтезания и екзекуции на политически затворници, за концентрационни лагери с нечовешки медицински операции, за биологическо оръжие и изтровени кладенци, за десетки хиляди тайно стерилизирани нееврейски жени, за нелегално продаване на телесни органи на палестински (и не само палестински) жертви, за взривяване на болници и университети, за арестуването и затварянето на стотици палестински деца без съд и присъда, за демонстративно изгаряне на книги, за насилствен глад и запор върху хуманитарна помощ

    Коментиран от #8

  • 6 Бен Гурион

    1 11 Отговор
    Израел ще предложи на управляващите на Западния бряг да поемат управлението в Газа, но само след като прочистят и последните останки от терористите от Хамас.
  • 7 ХАРОН

    7 0 Отговор
    Този папардак ако го барнат фалестините ще го яхат от Йерусалим до Чикаго и обратно!
  • 8 Бе Гурион

    1 13 Отговор

    До коментар #5 от "Герган Ценов е писател и музикант":

    Нямаш представа за какво пишеш, но е нормално за привърженици на руските фашисти да подкрепят терористите от Хамас.

    Коментиран от #24

  • 9 Да знайш

    12 1 Отговор
    Сащ, заблудени от чувството си за изключителност, не допускаха, че някой ще оспори хегемонията им. Оказа се, че и Русия има нужда от национална сигурност и ще си я защитава. Нормално е. Върхушката във Вашингтон 80 г. бе свикнала да разпалва войни когато и където си поиска. Тази върхушка изправи сега света пред прага на ядрена война само защото погазиха договореностите от 1990-те години насам. Създадоха неонацизъм в Бандерщината и накараха укрите да повярват, че ще победят ядрената супер сила Русия. Обаче за разлика от десетките си войни след атомните им бомби над мирно население Сащ могат да се срещнат с предизвикателства, каквито не са виждали в кратката си история...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мирча Кришан

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Обръщение до Антъни Блинкън":

    Ивицата Газа е доста далеч от Одеса.....където....Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.
  • 13 Нали ЕС, нато, туй-онуй,

    2 0 Отговор
    пък визовия режим за уса остава. Уж Европа, уж обединена, уж общо, пък визите персонални.
    Е, как тогава да вярваме на уса, че не мрази Русия? Те си го казват и открито, че мразят Русия и не искат да победи.
    Аз на кого да вярвам, на тъпана или на хоя си?
  • 14 Гориил

    2 1 Отговор
    Това е конфликт, който Блинкен ще предаде на своя наследник. Западът не може да реши кризата в Близкия изток, защото ключовите лостове за влияние не са във Вашингтон и Брюксел. Москва няма да направи и най-малкото усилие да помогне в този взривоопасен регион, въпреки че само тя може да обърне хода на събитията и да спре катастрофата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Напреднал

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    Видяхме още, че палестинците са натикани в ивицата Газа и са затворени там като в гето с контролно-пропусквателни изрелски пунктове, че ционистите провеждат там наказателни акции периодично и арестуват жени и деца безпричинно или заради хвърлен камък, поради което израелските затвори са пълни с палестинци, държани там без съд и присъда и още, че ционистите всячески се стремят да направят живота на палестинците труден, за да ги накарат да се изселят и да заграбят теритирията им, поради което съседните арабски държави са затворили границите си, за да принудят света да види страданията на палестинците и да спрат саморазправата на ционистите с тях. Такива ми ти работи.....

    Коментиран от #19

  • 18 Без коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Обръщение до Антъни Блинкън":

    И, очакваш Блинкен да влезе тук и да прочете обръщението ти. 😂😂😂
  • 19 ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Напреднал":

    Израел да си отстъпи държавата на палестинците ли? На всяка дискусия, където пропалестински екстремист се опитва да изкара Израел нехуманен, обикновено израелските защитници задават един въпрос - основополагащ въпрос за разбирателство: "Признавате ли правото на Израел да съществува?" При този въпрос проислямският или ислямският левичар млъква и не дава отговор.
    Отговорът на този въпрос е в дъното на всичко. Затова и арестите за хвърления камък. Като те замерят с камъни всеки ден, рано или късно ще ескалираш конфликта. Щом няма мирно разрешение, то непременно ще има военно. Не ми се обяснява теорията на червените линии и кога се достига до война и как се случват преговорите... По-горе съм казал завета на Бае Тодар от смъртния одър: "Паете палестинците!"
  • 20 Без коментар

    2 0 Отговор
    То пък сега нали е законие.
  • 21 Да знайш

    4 0 Отговор
    Злото има име: Фащ и Исраил!
  • 22 Коментар

    1 0 Отговор
    Имат си план да правят там втори Дубай и затова избиват местното население.Тоя няма как да не е запознат с това след като чертежите се въртят и по социалните мрежи.Прави се на чалнат.Реално предварително го одобрява.В 21-ви век сме свидетели на геноцид...ужас!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Обективен

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бе Гурион":

    Да де, ама руските фашисти убиват по 1-2 цивилни на седмица, понякога четем само за ранени и то по украинска сводка. А ционистите избиват по 30-40 беззащитни цивилни на ден, които преди това са малтертирани в безсилни преходи от север на юг и от изток на запад в океана, и уморени от глад и безсъние.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЕВРЕИНО -ЦИОНИСТУС БЛИНКЕН --- ДАВАЛЕ ТИ ЛИ СМЕТКА , ЧЕ СВЕТЪТ ЩЕ ПРИЗНАЕ ПАЛЕСТИНСКАТА ДЪРЖАВА --ОКУПИРАНА ОТ ВАС -ДЖАНГЪЛИТЕ ЗА КЛАНЕ -ПРЕВЪРНАТА В КОНЦЛАГЕР ОТ ВАС ---ГНУСНАТА СЕМИТСКА СГАН И ,ЧЕ ВИЕ ЩЕ СТЕ В КОНЦЛАГЕР -СОБСТВЕН --ЗА ДА НЕ ВИ ИЗБИВАТ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА !?!? НОРМАЛНИТЕ ГЕНИЯЛНИ ЕВРЕИ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТОВА !!!!!!!!!