30 Май, 2024 05:58 1 531 15

Въпреки санкциите: Унгария разширява връзките си с Беларус

  • беларус-
  • полша-
  • унгария

Полша ще възстанови 200-метровата буферна зона по границата си с бившата съветска република

Въпреки санкциите: Унгария разширява връзките си с Беларус - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският външен министър Петер Сиярто посети Беларус, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че целта на вчерашната визита е била разширяване на двустранните връзки въпреки санкциите, наложени от Европейския съюз на страната.

„Нашата позиция е ясна: по-малко санкции, повече сътрудничество“, обобщи унгарският външен министър.

ЕС наложи поредица от санкции срещу Беларус заради начина, по който властите потушиха масовите протести след президентските избори през август 2020 г. Изолацията на страната се засили, след като държавният ѝ глава Александър Лукашенко позволи на руски войски да използват територията на страната му, за да атакуват от нея Украйна на 24 февруари 2022 г.

Отбелязвайки, че „санкциите не работят“, Сиярто посочи, че Унгария „засилва икономическото сътрудничество с Беларус в сфери, които не са засегнати от ограниченията“.

Представители на двете страни подписаха споразумение за сътрудничество в областта на атомната енергетика, предвиждащо обучаване на кадри и стопанисване на ядрени отпадъци. Според Сиярто то ще помогне на Унгария „да използва опита на Беларус, придобит при изграждането на реактори с подобна технология“.

Унгария си сътрудничи с Русия за монтирането на нов реактор в АЕЦ „Пакш“, който е планирано да бъде въведен в експлоатация до края на това десетилетие. В Беларус също има атомна електроцентрала, построена от Русия.

Беларуският външен министър Сергей Алейник изрази надежда, че когато Унгария поеме през юли ротационното председателство на Съвета на ЕС, тя ще насърчи "здравословните тенденции" в Европа.

„На хората им омръзнаха конфронтацията, натискът и ескалацията“, каза той.

Правителството на Полша ще възстанови 200-метровата буферна зона по границата си с Беларус, след като полски войник беше ранен с хладно оръжие от мигрант, съобщи премиерът Доналд Туск, цитиран от полската новинарска агенция ПАП и БТА.

Туск посети днес военна база край границата заедно с министрите на вътрешните работи и на отбраната, за да демонстрира подкрепа на граничарите и войниците, охраняващи границата.

„Ще вземем решение за възстановяване на 200-метровата буферна зона по границата“, заяви полският премиер и обърна внимание, че гранични служители са препоръчали това решение на правителството.

„Заедно с вътрешния министър, министъра на отбраната и цялото правителство ще вземем това решение в началото на (следващата) седмица“, заяви Туск.

Той допълни, че полицейското присъствие в граничните райони също ще бъде засилено.

„Съгласихме се да използваме допълнителни полицейски сили, особено на места, където има групови опити за пресичане на границата“, посочи Туск.

Министърът на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш каза, че в района ще бъдат изпратени допълнителни войници.

Полски войник беше пронизан вчера от мигрант, опитващ се да пресече границата на Полша от Беларус. Заместник-министър на отбраната определи състоянието му като сериозно.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    16 6 Отговор
    Това е пътят, наистина - Божа работа е - че има и Унгария в Европейският пъзел, но - това е много приятно - да има мир - чрез Атила.

    Българите също сме миро-носци, но сме твърде уморена нация, така че - един "Чардаш" и навреме сервиран "Гулаш" ще ни облекчат - защото България не можем да сме инициатива за нищо.
  • 2 Да ядат картофи

    6 25 Отговор
    Цирка продължава..на никой в Европа не му пука за Беларус и какви санкции са ги сполетели..пък това че приеха руско ядрено оръжие е направо фатално за тях

    Коментиран от #11, #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факт

    5 19 Отговор
    2СВ Унгария е на страната на тристрания пакт сега е на страната на новия тристранен пакт Русия, с Корея и Иран

    Коментиран от #10

  • 5 131

    25 5 Отговор
    Озверелите англосаксонци носят само войни, нещастия, ограбване, санкции.
  • 6 Свободен

    6 19 Отговор
    Те вече започват много да си приличат!
    Корупция, бедност, мрачно бъдеще...
    Унгарците вече са с по-нисък стандарт от нас!
    Така и ние имаме повече самочувствие!
    Същата роля изпълняват и путинофилчета - да са под нас по стандарт и да виждаме всеки ден бедността какво страдание е!
    За да си пазим свободата и да живеем по-добре от тях!

    Коментиран от #9

  • 7 Тото 1 и Тото 2

    13 3 Отговор
    Лошите момчета в ЕС ! Санкционират ги , карат им се , пляскат ги по ръцете , ама ти правят каквото искат , а не каквото им казват ЧИЧКОТО и ЛЕЛКАТА ! Браво ! Не са наведени !
  • 8 Шушу Мушу

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен- _Язовец":

    И защо не са ги изгонили тогава ?
  • 9 Свободен от мозък си

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Свободен":

    и нищо друго. Кога за последно бе в Унгария, че пишеш откровени лъжи Пинокио? От нас по-зле не само в ЕС, но и в Гейропата няма. Запомни го добре. По зле сме и от сърбите, които не са в ЕС.

    Коментиран от #14

  • 10 През ВСВ,

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    цяла западнала гей Ропа бе на страната на нацистка Германия доброзорно, а ние бяхме доброволно. Сега унгарците са на правилната страна и пакта не е тристранен, както го описва, защото там са и Китай, Индия, ОАЕ, СА, ЮАР, Бразилия и още и ще продължи да се разраства, а ЕС ЕС, ще се свива и рухва, та ние сме отново на грешната страна.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Фатално е за

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Да ядат картофи":

    гей,, - - "" ропейците. Беларус е с Русия, а чрез нея с Китай, Индия и БРИКС, като хич не им дреме за яловите санкции. Виж на скапания ЕС ЕС му идва нанагорно и буккува ли буксува, като ти в снега, като вече се спуска на обратно в блатото. На ЕС ЕС му е отрязан въздушния и сухоземен транспорт до югоизточна Азия и плаща скъпо за да стигне до там. Хусите отрязаха за гей,, "==, таците и Суецкия канал та обикалят по вината свят за да стигнат до пристанищата. Как се отразява на цените, сещаш ли се?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Умен по цялата глава

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Свободен от мозък си":

    Миналата година бяхме на концерта на Рамщайн в Будапеща...Унгарците още са в комунизма ..Отвратителна нация .А току що бяхме в Сърбия на концерта на Рамщайн.Там пък е направо трагедия...Пълно с руснаци развяващи руското знаме и агресивни...

    Коментиран от #15

  • 15 Свободен

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "Умен по цялата глава":

    Точно затова предпочитам да заобикалям и двете изостанали страни - Унгария и Сърбия!
    Отивам си до Гърция, като бял човек, оттам с ферибота до Италия и после из цялата бяла Европа!
    В тия две кочини няма да стъпя!
Новини по държави: