Last news in Fakti

30 Май, 2024 18:34 1 518 14

Бени Ганц и неговата партия предлагат гласуване за разпускане на парламента

  • бени ганц-
  • израел-
  • партия-
  • гласува-
  • разпускане на парламента

По-рано този месец Ганц постави краен срок на премиера Бенямин Нетаняху и поиска до 8 юни да бъде създаден ясен план за действие след войната в Газа

Бени Ганц и неговата партия предлагат гласуване за разпускане на парламента - 1
Снимка: БГНЕС

Бени Ганц, лидер на центристката партия и министър на отбраната на Израел, предложи да се проведе гласуване за разпускане на парламента. Не е ясно дали има достатъчно подкрепа, за да предизвика предсрочни избори, предават Ройтерс и БТА.

По-рано този месец Ганц постави краен срок на премиера Бенямин Нетаняху и поиска до 8 юни да бъде създаден ясен план за действие след войната в Газа. Министърът на отбраната заплаши, че ще напусне коалицията, ако Нетаняху не изготви следвоенен план.

Влизането на Ганц в правителството на Нетаняху беше пряк отговор на атаката на "Хамас" срещу южните израелски райони на 7 октомври миналата година.

От март влиянието на Ганц намаля, тъй като неговият центристки блок се разпадна, оставяйки партията му без достатъчно власт в парламента.

В отговор на последната стратегия на Ганц, партията на Нетаняху, "Ликуд", подчерта необходимостта от национално единство. Те твърдят, че всяко прекъсване на работата на правителството, особено в този момент, може да повлияе негативно на военните усилия на Израел.

С развитието на ситуацията въпросът дали Израел ще се насочи към предсрочни избори остава без отговор. Политическият пейзаж е напрегнат, като всеки ход се следи внимателно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРОМИТ МОЗЪК

    3 0 Отговор
    Трябва да вярваме на евреите безпрекословно.
  • 2 ТаУмВзе

    0 5 Отговор
    Са Гледай, как Иран ги е Нагласил! Моше Трепа, жени и Деца със Глад и Бомби, бонус Без ВОДА!
  • 3 Бесен язовец

    4 9 Отговор
    Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бесен мравояд

    3 8 Отговор
    Палестинците никога не са имали държава. Името Палестина не е по етнически произход, а измислени от римляните за да заличат древна Юдея. Прочетете Библията. Освен това, първо палестински народ няма. 4/5 от арабите от географската област Палестина произхождат от Египет, Ливан и Ирак. Половината Газа носят фамилия ал-Масри, тоест Египтянина. Земята на Палестина никога не е била тяхна и няма да бъде. Газа е на неподходящо място. Малък анклав откъснат от Западния бряг, Хамас не развива никаква икономика, а само точи сметките на целия свят да ги изхранват и раждат по 7, 8 деца. Второ: Арабите са нашественици и окупатори в земята на Израел и постоянно реват за пари. В Газа и Западния бряг (Юдея и Самария) влязоха милиарди от ЕС, ООН, Оман, Катар и кой ли не. Вместо да си развият икономиката, арабелите купуваха оръжия и строяха тунели. С тези дарени пари Арафат, Машаал, Хание станаха милиардери. Трето, палестинските араби никога не са искали държава. Не искат и сега, защото ако направят палестинска държава, ще спрат милиардите подаяния от ЕС и САЩ и ще трябва да работят. А, те са мързеливи.

    Коментиран от #13

  • 7 Къпан пор

    3 4 Отговор
    Израел да си отстъпи държавата на палестинците ли? Това е несериозно! На всяка дискусия, където пропалестински екстремист се опитва да изкара Израел нехуманен, обикновено израелските защитници задават един въпрос - основополагащ въпрос за разбирателство: "Признавате ли правото на Израел да съществува?" При този въпрос проислямският или ислямският левичар млъква и не дава отговор. Отговорът на този въпрос е в дъното на всичко. Затова и арестите за хвърления камък. Като те замерят с камъни всеки ден, рано или късно ще ескалираш конфликта. Щом няма мирно разрешение, то непременно ще има военно, което се прави от Израел в момента.
  • 8 Историк

    5 5 Отговор
    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина. Браво на България,която гласува срещу резолюция на ООН, осъждаща геноцида над палестински народ в Газа. Така България стана солидарна с Израел нападнат на 7-ми октомври 2023г от терористите на ХАМАС.
  • 9 Обръщение до комисарите от ЕС

    3 1 Отговор
    Господа комисари от ЕС, крайно време е, ислямът да се забрани в Европа. Не случайно го наричат и иcлямoфашизъм, поради "случайните" му прилики с нацизма. Пристигащите мигранти в ЕС, да подписват декларация за отказ от исляма и чак тогава да им се дава убежище. На установилите се мигранти , също в 5 дневен срок следва да подпишат декларация, а при отказ връщане в страната от която е дошъл. Пълна забрана за жените на носене на бурки и хиджаб. Ако иска християнска Европа да спре постепеннната исляминизация на континента, като начало трябва да направи това. Не позволявайте на исляма да възтържествува, като убие свободата и демокрацията на Европа и въведе законите на ШЕРИАТА.

    Коментиран от #10

  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Обръщение до комисарите от ЕС":

    Другарите от Да-вос не им дреме.

    Те движат този процес с идея за бъдеща конфронтация !

    А комисиарите в ЕССР са техни протежета.
  • 11 Комисар от ООН

    4 2 Отговор
    Обръщам внимание на ръководителите на Словения, Испания, Норвегия, Ирландия и т.н, Защо Кюрдистан не е разпознат като държава и се мълчи по този въпрос? Това са 80 милиона кюрди без никакви права. Мачкани от Република Турция! Това никъде го няма по света. Крещяща несправедливост. За сега има само кюрдска автономна област в териториите на Ирак и това е. Безобразие, проявете господа държавни ръкводители симетрична справедливост нужна в момента.
  • 12 Командир на бригада

    3 2 Отговор
    Напълно безполезни преговори се водят и не е това е пътят по разрешване на проблема. ХАМАС не иска да се вслуша в гласът на разума. Със пленените на 7-ми октомври 2023г., 253 израелски заложници, терористите от ХАМАС правят опити да изнудват международната общественост. Затова няма друго решение, лътят е само един. 1. Генералният щаб на израелската армия да разработи ПЛАН по формирането на бойни парашутно - разузнавателни ликвидационни групи. При достатъчна и надежна информация на разузнаването, се провежда операция по неутрализирането на джихадистите от ООП Джихад Ал Акса, Джихад ИДИЛ, Хизбола, Хамас и други. Успоредно с провежданата операция се пленяват семействата на ръководителите на тези терористични групировки. Същите незабавно следва да бъдат включени в преговорният процес с ХАМАС по размяна на съответното число заложници. Другото е приказки.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Инспектор от ООН

    3 0 Отговор
    Обръщам внимание на ръководителите на Словения, Испания, Норвегия, Ирландия и т.н, Защо Кюрдистан не е разпознат като държава и се мълчи по този въпрос? Това са 80 милиона кюрди без никакви права. Мачкани от Република Турция! Това никъде го няма по света. Крещяща несправедливост. За сега има само кюрдска автономна област в териториите на Ирак и това е. Безобразие, проявете господа държавни ръкводители симетрична справедливост нужна в момента.