30 Май, 2024 19:51 1 554 37

Израел критикува признаването на Палестина от словенското правителство

  • палестина-
  • израел-
  • критикува-
  • словения

„Надявам се словенският парламент да отхвърли тази препоръка“

Израел критикува признаването на Палестина от словенското правителство - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на външните работи на Израел осъди решението на правителството на Словения да признае Палестина за независима държава, предаде Ройтерс и БТА.

Решението на правителството в Любляна трябва да бъде одобрено от парламента на страната, за да влезе официално в сила.

Външният министър Израел Кац каза, че решението награждава „Хамас“ за убийства и изнасилвания. Това е препратка към нападението на палестинската ислямистка групировка срещу Израел от 7 октомври, което предизвика войната в Газа.

Решението накърнява „близкото приятелство между словенския и израелския народ“ и засилва Иран, каза Кац.

„Надявам се словенският парламент да отхвърли тази препоръка“, допълни той.

Дванайсет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша - го направиха преди присъединяването си към блока, още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС. На 28 май към тези държави се присъединиха Испания, Норвегия и Ирландия, които официално признаха Палестина.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕСССР

    13 13 Отговор
    Европа ства все по неадекватна.

    Коментиран от #3

  • 2 вижда се края

    44 1 Отговор
    на еврейската хегемония след ВСВ.Дотука беше с капризите,мрънкането и безчинствата.

    Коментиран от #4, #16

  • 3 Най-адекватен

    3 15 Отговор

    До коментар #1 от "ЕСССР":

    Е Нетаняху. Той и Европа може като нищо да "вразуми".
  • 4 Швейк

    1 19 Отговор

    До коментар #2 от "вижда се края":

    Е няма що.
    Идва хегемонията на великата Палестинска империя.

    Коментиран от #6

  • 5 Къпан пор

    4 28 Отговор
    Израел да си отстъпи държавата на палестинците ли? Това е несериозно! На всяка дискусия, където пропалестински екстремист се опитва да изкара Израел нехуманен, обикновено израелските защитници задават един въпрос - основополагащ въпрос за разбирателство: "Признавате ли правото на Израел да съществува?" При този въпрос проислямският или ислямският левичар млъква и не дава отговор. Отговорът на този въпрос е в дъното на всичко. Затова и арестите за хвърления камък. Като те замерят с камъни всеки ден, рано или късно ще ескалираш конфликта. Щом няма мирно разрешение, то непременно ще има военно, което се прави от Израел в момента.

    Коментиран от #13

  • 6 Бен Гурион

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "Швейк":

    Такава няма да има
  • 7 Комисар от ООН

    5 18 Отговор
    Обръщам внимание на ръководителите на Словения, Испания, Норвегия, Ирландия и т.н, Защо Кюрдистан не е разпознат като държава и се мълчи по този въпрос? Това са 80 милиона кюрди без никакви права. Мачкани от Република Турция! Това никъде го няма по света. Крещяща несправедливост. За сега има само кюрдска автономна област в териториите на Ирак и това е. Безобразие, проявете господа държавни ръкводители симетрична справедливост нужна в момента.
  • 8 Бесен мравояд

    5 22 Отговор
    Палестинците никога не са имали държава. Името Палестина не е по етнически произход, а измислени от римляните за да заличат древна Юдея. Прочетете Библията. Освен това, първо палестински народ няма. 4/5 от арабите от географската област Палестина произхождат от Египет, Ливан и Ирак. Половината Газа носят фамилия ал-Масри, тоест Египтянина. Земята на Палестина никога не е била тяхна и няма да бъде. Газа е на неподходящо място. Малък анклав откъснат от Западния бряг, Хамас не развива никаква икономика, а само точи сметките на целия свят да ги изхранват и раждат по 7, 8 деца. Второ: Арабите са нашественици и окупатори в земята на Израел и постоянно реват за пари. В Газа и Западния бряг (Юдея и Самария) влязоха милиарди от ЕС, ООН, Оман, Катар и кой ли не. Вместо да си развият икономиката, арабелите купуваха оръжия и строяха тунели. С тези дарени пари Арафат, Машаал, Хание станаха милиардери. Трето, палестинските араби никога не са искали държава. Не искат и сега, защото ако направят палестинска държава, ще спрат милиардите подаяния от ЕС и САЩ и ще трябва да работят. А, те са мързеливи.
  • 9 Историк

    5 27 Отговор
    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина. Браво на България,която гласува срещу резолюция на ООН, осъждаща геноцида над палестински народ в Газа. Така България стана солидарна с Израел нападнат на 7-ми октомври 2023г от терористите на ХАМАС.

    Коментиран от #14

  • 10 Анаконда

    3 17 Отговор
    Египет и другите араби очевидно са лицемери не дават пукната пара за арабските им братя в Газа. Цялата арабска сган идва в Европа, а за някакви мижави като цифра 1-2 милиона палестинци да няма място в огромен Египет. Арабите са алчни манипулатори дето нямат никакви солидарност към останалите хора. Единствено мислят за бизнеса си, а пък палестинците кучета ги яли. Аз самият не разбирам какво са виновни евреите за тая мизерия в Газа, даже и в Библията си пише за Израел и Йерусалим, а за Газа не съм прочел да има нещо. Или да отиват в Египет или към Средиземно море да стават като раците земноводни.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пепелянка

    5 20 Отговор
    Палестинците са терористи за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора
  • 13 факуса

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Къпан пор":

    нямат право да съществуват
  • 14 Тонката

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    "Израел не е окупатор и няма геноцид."

    Рече и отсече поредния форумен експерт....🤣

    Коментиран от #32

  • 15 Гост

    6 6 Отговор
    Интересно става.

    Коментиран от #18

  • 16 Калпазанин

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "вижда се края":

    Ревът на евреите тепърва започва, ни светът вече е глух за техния вой
  • 17 Бен Гурион

    4 16 Отговор
    Ами ревете си. Държава ПАЛЕСТИНА няма да има. Турция и другите арабски държави да прибират 2-та милиона палестнци и да се преключва. ХАМАС на 100% ще бъде унищожен! Това е.

    Коментиран от #24

  • 18 Бен Гурион

    5 12 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Нищо интересно няма тука. Няма да има държава Палестина. Няма да го разрешим това.Въпросът е на живот или смърт! Израел да си отстъпи държавата на палестинците ли? Това е несериозно! На всяка дискусия, където пропалестински екстремист се опитва да изкара Израел нехуманен, обикновено израелските защитници задават един въпрос - основополагащ въпрос за разбирателство: "Признавате ли правото на Израел да съществува?" При този въпрос проислямският или ислямският левичар млъква и не дава отговор.
  • 19 Който

    6 16 Отговор
    Който признава Палестина да си взима палестинците в страната.

    Коментиран от #20

  • 20 Египтянин

    4 12 Отговор

    До коментар #19 от "Който":

    Палестинците са скакалци от северо-западна Африка, които се установяват там по времето когато сме под Турско робство и тия земи са част от турската империя. Турция трябва да си ги прибере.Египет и другите арабски държави не ги искат в държавите си. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет също се страхува от тях и затова затворил границата. Палестинките раждат като като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС и САЩ. Ужас. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, а по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят.
  • 21 Харесва ми чифутският вой

    12 4 Отговор
    Тия от наглост се замизабравиха

    Коментиран от #22

  • 22 Бен Гурион

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "Харесва ми чифутският вой":

    То ще си покаже, кой най накрая ще вие....Ама много ще вие....То му е за главата.
  • 23 Командващ Армия

    4 9 Отговор
    Последните седмици света е очевидец на това, че преговорите с ХАМАС стигнаха до задънена улица. Хамас просто не желаят да освободят израелските заложници. Те се опитват да рекетират не само Израел, а целият свят, който според тях е длъжен да издържа палестинците. Крайно време е Турция да спре да обвинява ИЗРАЕЛ, а по скоро да си прибере палестинците, които на времето от Турция са отишле в Близкият изток, ивицата ГАЗА. До кога палестинците вместо да работят и се издържат, ще подкрепят терористи, ще купуват оръжия, а светът е длъжен да ги издържа. А главатарите на терористите трябва да бъдат изгонени от Катар и предадени на международен съд за тероризъм.Какво още чакат ГЩ на Израел и полевите командири? Срамота! Време е един път завинаги да се приключи с ХАМАС. Отдавна трябваше да направят това и също така оперативно прочистване на гр.Рафах от терористите на ХАМАС. 4 батальона на ХАМАС въоръжени до зъби се крият в градът. Те трябва да бъдат неутрализирани. Няма време. Трябва решително да се действа. Обръщам специално внимание на факта, че палестинците поддържат ХАМАС, следователно те също участват в агресията срещу Израел.

    Коментиран от #25

  • 24 Тонката

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "Бен Гурион":

    "ХАМАС на 100% ще бъде унищожен!"

    Кога?🤣
    7 месеца добре обучената и въоръжена израелска армия се мъчи срещу едни хора, които нямат нито танкове, нито артилерия....7 месеца....И пак се говори в бъдеще време: Ще бъде унищожен!

    Ама кога?🤣

    Коментиран от #26

  • 25 Забелязъл

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Командващ Армия":

    Преди години палестинците са се развъдили яко в Йордания и са се опитали да направят държавен преврат и да завземат Йордания но апропо и честито неуспяват и след това са изгонени и наритани от Йордания до последното палестинче, след няколко години се пробват със същият сценарий в Ливан но пак честито неуспяват и там и биват изчистени до последното палестинче ха сега всички разбирачи по палестинският въпрос да ми кажат защо никоя ислямска държава не ги желае на територията си..........🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 26 Абишарон

    7 9 Отговор

    До коментар #24 от "Тонката":

    Още един неразбрал, ХАМАС това е целият така наречен "палестински народ" една част от тях са въоражени а другата час не, но това всичкото е под общ знаменател и се казва ХАМАС и всичките дали въоръжени или невъоръжени са на 100% терористи така, че планът за унищожаването на ХАМАС протича с 100 % успеваемост така че не се тревожи за Израел. Приятел мисли за собствената си държава България в която тия същите палестинци са вече един милион а след 30 год. ще са мнозинство и внуците ти ще им робуват, тогава ще търсиш Нетаняхо но той вече няма да го има и няма да има кой да ти помогне АМИН.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 З,е,б

    2 3 Отговор
    Хамас/цру е опорка червейте
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 з,е,б

    3 5 Отговор
    Факти:
    Да, Хамас беше финансиран от правителството на Израел в опит да ослаби Палестинската администрация, ръководена от Фатах", каза г-н Борел, без да разяснява.
  • 34 Комисар от ООН

    4 6 Отговор
    Обръщам внимание на ръководителите на Словения, Испания, Норвегия, Ирландия и т.н, Защо Кюрдистан не е разпознат като държава и се мълчи по този въпрос? Това са 80 милиона кюрди без никакви права. Мачкани от Република Турция! Това никъде го няма по света. Крещяща несправедливост. За сега има само кюрдска автономна област в териториите на Ирак и това е. Безобразие, проявете господа държавни ръкводители симетрична справедливост нужна в момента.
  • 35 Да не бързат толкова

    4 5 Отговор
    Всички се втурнали да спасяват радикалните ислямисти от Хамас които направиха подземен град в Газа и го натъпкаха с оръжие в период когато са на издръжка на целия свят.Които създават поколение да убива и го фанатизираха.Да ,картините са покъртителни,но Израел иска да освободи заложниците,защо не ги освобождават ,защо съседните страни не приемат бежанци.Как ще признаят държава която постъпи като терорист която уби 1200 души в един ден. ?И как си го представят това признаване в този вид който е ,в две разпръснати територия,че искат и Източен Ерусалим.На Западния бряг е Витлеем .

    Коментиран от #36

  • 36 Не се напъвай чифутска подлого

    1 4 Отговор

    До коментар #35 от "Да не бързат толкова":

    Никого не можеш излъга. Цял свят вижда зверствата ви въпреки, че убивате журналистите които отразяват жестокостите ви

    Коментиран от #37

  • 37 Мдаа

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Не се напъвай чифутска подлого":

    Колкото и да мразиш или не харесваш евреите и да ги подкрепяш или не, в момента те са прави. На 7-ми октомври ИЗРАЕЛ беше нападнат от терористите на ХАМАС, които извършиха невиждан по размери погром. Убийства, изнасилвания, отвличания и за капак изпичане на бебе във фурна пред очите на неговите родители. Абсолютни примати! Ужас! Не им ли узря главата на Европейците, че тия племена,милиони ислямски мигранти, където идат в ЕВРОПА искат да се спазват техните правила и обичаи. Искате да почнете да ходите забулени и в дълги дрехи посред лято. Да не пиете, да си стоите без нищо и по цял ден да се кланяте на Изток. Да ставате в 05,00 часа и да се молите и така 5 пъти на ден. Толко ли ви се иска да се върнем в 7 век