1 Юни, 2024 19:21 1 685 29

Притискат Шолц да подкрепи Урсула фон дер Лайен за втори мандат

  • олаф шолц-
  • еврокомисия-
  • урсула фон дер лайен

ЕНП издигна кандидатурата й за поста председател на Комисията

Притискат Шолц да подкрепи Урсула фон дер Лайен за втори мандат  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц е под натиск да подкрепи кандидатурата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за втори мандат, ако нейният консервативен блок спечели изборите за Европарламент идната седмица, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Победителят във вота има право да предложи новия председател на Комисията, каза в интервю за неделното издание на германския вестник "Франкфуртер алгемайне" Манфред Вебер, ръководител на консервативната Европейска народна партия (ЕНП).

"ЕНП издигна кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за поста председател на Комисията, така че ако спечелим изборите, очакваме това да бъде прието", каза той пред изданието.

Вебер отбеляза, че групите на социалдемократите и либералите в ЕП не са подкрепили него след изборите през 2019 г., когато той беше излъчен от ЕНП като неин кандидат за председателското място в Комисията, въпреки че ЕНП беше първа политическа сила.

"И това нанесе удар на европейската демокрация", каза той и подчерта, че подобно нещо не бива да се повтаря.

Шолц отправи индиректно предупреждение към Фон дер Лайен да не се опитва да си осигури нов мандат след евроизборите с помощта на крайнодесните.

"Ясно е, че когато се сформира следващата Комисия, това не бива да става на основата на мнозинство в ЕП, което да изисква подкрепа и от десните екстремисти", каза Шолц на обща пресконференция в четвъртък с португалския премиер Луиш Монтенегро в Берлин.

През април Фон дер Лайен не изключи възможно сътрудничество с групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), дясно обединение, част от което са такива партии като ултрадесните "Италиански братя" на италианския министър-председател Джорджа Мелони.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    7 51 Отговор
    Да притискат Шолц и за доставки на Тауруси на укрите да пуцат по руснаците.
  • 2 хммм

    30 9 Отговор
    Е много ясно, че ще я подкрепи. Кой иначе ще крепи германското лоби в ЕС?

    Коментиран от #9

  • 3 Ролан

    33 2 Отговор
    Мисля,че тази Фон ,ни е предотатъчна
  • 4 Милен

    35 2 Отговор
    ЕНП трябваше да номинират баце за председател на еврокомисията, все пак той е най-подготвен а и три папи са го галили по тиквата 😂😂😂😂

    Коментиран от #27

  • 5 Българин

    46 2 Отговор
    Шолц, Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел, Макрон, Риши Сунак и така нататък са все роби на западните хазари-глобалисти, тоест подставени лица. Така че дали Шолц ще подкрепи Урсула или не - все тая.
  • 6 Тошо

    50 2 Отговор
    Европа на Макроновци и фондерлайненки умира. Европа на небинарните, геронтофилските, корпоративно-експлоататорските и мракобеснически малоумщини загива. Природата не търпи аномалии и периодично се самопочиства.
  • 7 Пич

    29 7 Отговор
    Няма избори за никой! Всичко в което мислите че вярвате , е фалшиво! Дори най големите герои на човечеството са ви спуснати, и фалшиви! Искате пример?! Вие си мислите за величието на Ганди! Всъщност , той ви научи да се подчинявате, и да не се борите. Особено въоръжено. Вече да няма революции. След това за сигурност, ви показаха и героите Кинг и Мандела. Които отново ви учеха на покорство!
  • 8 Акушерки вън

    31 3 Отговор
    От политиката.фонн дер кайзер .корупт.
  • 9 Ролан

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "хммм":

    Ако притиснат яко,ще им пусне)))
  • 10 Бъдеще

    39 1 Отговор
    Тия слабохарактерни "политици", които се навъдиха през последните 30 години, съсипаха света. Кой би си помислил, че Рейгън, Тачър или Кол биха се подали на натиск. Въобще кой би си помислил да ги "натиска"?

    Ама сега е времето на навеждачите... нищо, че съсипват държавите си...

    Коментиран от #20

  • 11 Перо

    31 1 Отговор
    Шолц и Лайен трябва да бъдат изметени от ЕК, ЕП!
  • 12 Урсула е Вредна за ЕС и Европейците!

    39 2 Отговор
    Ще голяма грешка да остане още един мандат на тоя пост!?

    Коментиран от #18

  • 13 Този

    27 2 Отговор
    и Урсула трябва да бъдат съдени за унищожаване на Европа ,подкрепа на украинските фашисти!! Много са малоумните политици , подали се на деменцията !!
  • 14 Анани

    2 10 Отговор
    Според мен най добре прецедател да е Цомчо.
  • 15 Ддд

    31 2 Отговор
    Няма страшно. Крайно десните я не искат акушерката. Силно се надявам, че след 9 юни, ще я наврат там, където и е мястото. Все пак за 20 милиарда я разследват.
  • 16 абсолют

    20 0 Отговор
    Според Орбан е необходимо да се "предотврати осъществяването на опасните планове на ЕС и НАТО, водещи до разрастване на конфликта в Украйна", и на предстоящите избори за Европейски парламент да се гласува за партии, които се застъпват за мир, а не за война.

    Изброявайки "военните планове на Запада, които включват изпращане на войски в Украйна и снабдяване с още повече оръжия", Орбан е заявил, че "Европа се готви за война и всеки ден преминава нов етап по пътя към ада". Според него "Европа бърза към война към унищожението си във влак, чиито спирачки са отказали и машинистът е полудял" и това трябва да се предотврати.
  • 17 факти

    18 0 Отговор
    "Унгарското правителство иска да попречи на Европа да влезе във война с Русия и знае как да го направи". Това е заявил унгарският премиер Виктор Орбан, говорейки на предизборен митинг, който се е провел на остров Маргит на река Дунав след "Марша на мира в подкрепа на политиката на правителството срещу ескалацията на конфликта в Украйна", предаде MTVA.
  • 18 000013

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "Урсула е Вредна за ЕС и Европейците!":

    За нас е грешка за лобистите на пфайзер не - даже в момента спряха разследването срещу Урсула за далаверата с ваксините докато минат изборите !
  • 19 фонтанела

    11 2 Отговор
    Mършулана има много начини които да я възпрепятстват да не стигне до поста.Един е сигурен.
  • 20 Това показва,

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бъдеще":

    че кукловодите не считат за нужно да се стараят да заблуждават масите.Считат,че хората са достатъчно приспани.Ще настъпи и момента,в който няма да иматДали политиците си дават сметка за това? нужда от политици.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Какво да го притискат

    14 1 Отговор
    И Щолц и Урсула да протежета на Меркел. Той беше неин финансов министър, а Урсула като неин.военен.министър едва не съсипа Бундесвера

    .

    Коментиран от #28

  • 23 При тази Евро пирамида

    6 0 Отговор
    Естествено че ФАРАОНИТЕ В ПИРАМИДАТА ДА ПРИТИСКАТ ГН Ш ЗА ПОДКРЕПА НА ГЖА Ф
    ТЕ ИЗТОЧИХА ВСИЧКИТЕ $90 МИЛИАРДА ЗА УКРАЙНА.
    ЗА ЕДНА ГОДИНА КОЯ ОТ СТРАНИТЕ Е ПОЛУЧИЛА ТОЛКОВА МНОГО
    МНОГО ИМА ОБЕЩАНИЯ НА РУМЪНИЯ ГЪРЦИЯ И ДРУГИ СТРАНИ ПО $70 МИЛИАРДА НО ПОЛУЧЕНИ -$1 МИЛИАРД СЛЕД НАКАЗАТЕЛНИ ЛИХВИ И ГЛОБИ ОТ ЕВРОПА. ДА ЖИВЕЕ ЛАЙВ ЧОЙС 2 ПИРАМИДАТА КОЯТО
    РАЗОРИ МНОГО БЪЛГАРИ СЕГА Е В ЕВРОПА.
  • 24 Иван

    6 0 Отговор
    Овцата Олаф Шолц всеки я притиска.
  • 25 Зайо Байо

    5 1 Отговор
    кОЙ ГО ПРИТИСКА ? бОЙКО ЛИ ? зАЩОТО ИСКАЛ ПАК ДА КАЗВА НА ВСЕОСЛУШАНИЕ , ЧЕ Е ГОВОРИЛ С уРСУЛАТА , ЧЕ СЕ Е СНИМАЛ С НЕЯ И ДР МУ ПРОСТОТИИ !
  • 26 Фашаги ,мутри

    6 1 Отговор
    КАК ПРИТИСКАТ,БЕ??? АМА ТОВА Е ВЕМЪЗМОЖНО . В ТОЗИ ЕС С ТАКИВА ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ ,ТОВА НЕМОЖЕ ДА СЕ СУЧИ С ТЕЗИ СВРЪХ УМОВЕ .
  • 27 да ама не

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Милен":

    Бацето Бойче го показваха от Букурещ по телевизора и цяла Европа видя как с пламенна страст(пардон, щях да кажа нагон, ама той и това може да имитира) прегръщаше и мляскаше Урсулето, само дето не я облиза на трибуната, а каква реч дръпна в подкрепа дръпна та дори и Брежнев, и Тодар Живков биха завидели. Знае той, опитен е в тия работи.
  • 28 ЗеЛенински

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Какво да го притискат":

    Съсипа го.
    Тази съсипа целя ЕС с насилственото ваксиниране и фалшивата пандемия.

    Съсипа и повечето комици по света като им взе хляба. Също съсипа европейските производители на съдомиялни с чипове.
    Това никога няма да бъде забравено от историята. Освен ако не бъде надминато.
  • 29 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    2 1 Отговор
    Кой го притиска "еврейската мафия" ли?