4 Юни, 2024 05:46 1 992 4

Първата жена канцлер на Австрия - Бригите Бийрлайн, почина на 74

  • австрия-
  • канцлер-
  • бригите бийрлайн

Тя беше и първата дама председател на Конституционния съд

Първата жена канцлер на Австрия - Бригите Бийрлайн, почина на 3 юни на 74-годишна възраст, предаде АФП, цитирана от БНР.

Бийрлайн, която преди назначаването си за канцлер беше и първата жена председател на Конституционния съд, почина "няколко дни преди 75-ия си рожден ден, след кратко, но тежко боледуване“, съобщи съдът на своя уебсайт.

Бийрлайн ръководеше временно правителство от юни 2019 г. до януари 2020 г., след като правителството на консерватора Себастиан Курц се срина в т.нар. скандал „Ибисагейт“. Нейният кабинет беше съставен от шест жени и шест мъже.

Преди да бъде назначена за ръководител на Конституционния съд, Бийрлайн е заемала няколко други длъжности като съдия и прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАРС

    4 6 Отговор
    ДА ЖАЛКО ЕДИН ИСКРЕН ПОЛИТИК И ЧЕСТЕН.ДА ТЯ БЕШЕ НА СТРАНАТА НА РОСИЯ И БЕШЕ ПРОТИВ САНКЦИИТЕ.РАЗКАЗВАШЕ И НАТИСКА КОЙТО СА И ПРАВЕЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ.ДА ТЯ КАЗА ИСТИНАТА ЗА ВОЙНАТА В УКРАИНА.ДАЖЕ Е ЗАПЛАШВАНА И ЗАТОВА МИСЛЯ ЧЕ ОТИДЕ ДА ЖИВЕЕ В ЛИВАН.
  • 2 Българин 1 *до Барс

    4 0 Отговор
    Пишете неистина!Австрийката на която Путин беше на свадба и сега живее в Москва!!!!!
  • 3 Българин 1 *до Барс

    2 1 Отговор
    Беше Външен министер и се казва Карин Кнайсл!!!!
  • 4 Луд

    1 1 Отговор
    Ако беше в България щеше да секазва Бригите Бийрлайнова
Новини по държави: