Last news in Fakti

4 Юни, 2024 15:33 1 100 2

Съдът в Мадрид призова Бегона Гомес, съпругата на испанския премиер Педро Санчес

  • мадрид-
  • бегона гомез-
  • испански премиер-
  • педро санчес-
  • съд-
  • призова-
  • корупция

Призоваването е част от предварително разследване дали тя е използвала своята позиция за влияние върху бизнес сделки

Съдът в Мадрид призова Бегона Гомес, съпругата на испанския премиер Педро Санчес - 1
Снимка: БГНЕС

Съдът в Мадрид призова Бегона Гомес, съпругата на испанския премиер Педро Санчес, да се яви пред съдия на 5 юли по обвинения в корупция и търговия с влияние, което накара премиера да обмисли оставка през април, предава Ройтерс и News.bg.

Призоваването е част от предварително разследване дали тя е използвала своята позиция за влияние върху бизнес сделки, съобщи разследващият съд във вторник.

Санчес заяви в края на април, че ще остане на поста си, след като пет дни размишляваше дали да подаде оставка заради съдебното разследване срещу съпругата му, което той определи като неоснователно и организирано от десни политически опоненти.

Прокуратурата в Мадрид апелира случаят да бъде прекратен поради липса на доказателства, но това беше отхвърлено от разследващия съдия.

Опозицията неколкократно е искала оставката на Санчес, който ръководи малцинствено ляво коалиционно правителство в Испания.

Случаят е предявен по частна жалба от антикорупционната активистка група "Чисти ръце", водена от Мигел Бернад, адвокат и политик, който е бил кандидат за крайнодясна партия на европейските избори.

"Чисти ръце" твърдят, че Бегона Гомес е използвала влиянието си като съпруга на премиера, за да осигури спонсори за магистърска програма, която е ръководила.

Гомес не е направила публични изявления, откакто съдът започна разследването в края на април.

Случаят предизвика международни последствия. Миналия месец Испания отзова своя посланик в Буенос Айрес, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей нарече Гомес "корумпирана" по време на крайнодясен митинг в Мадрид. Аржентина запази своя посланик в Мадрид.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    3 0 Отговор
    А нашият съд не призова мис бикини да разкаже за банкянския н.ерез
  • 2 ще кажат :

    2 0 Отговор
    Няма доказателства. Невина е!
    Цирка го знаем !!
Новини по държави: