10 Юни, 2024 11:51 1 331 16

Говорител на палестинската организация "Хамас" призовава САЩ да окажат натиск върху Израел за прекратяване на огъня

  • хамас-
  • израел-
  • сащ-
  • натиск-
  • прекратяване на огъня

В ранните часове на деня танкове са били забелязани да навлизат по-дълбоко на север, като така са оградили Шабура, един от най-гъсто населените и войнствени крепостни квартали в сърцето на Рафах

Говорител на палестинската организация "Хамас" призовава САЩ да окажат натиск върху Израел за прекратяване на огъня - 1
Снимкa: БГНЕС

Днес Сами Абу Зухри, говорител на палестинската организация "Хамас", призова САЩ да окажат натиск върху Израел да прекрати войната в Газа. Днес се очаква американският държавен секретар Антъни Блинкън да пристигне в региона, за да продължи усилията за прекратяване на огъня, предава Ройтерс, цитирано от News.bg.

"Призоваваме администрацията на САЩ да окаже натиск върху окупацията, за да спре войната в Газа. Движението Хамас е готово да се справи позитивно с всяка инициатива, която ще осигури край на войната", заяви Сами Абу Зухри.

В ранните часове на деня танкове са били забелязани да навлизат по-дълбоко на север, като така са оградили Шабура, един от най-гъсто населените и войнствени крепостни квартали в сърцето на Рафах.

Припомняме, Блинкън ще посети Египет и Израел днес. Една от целите на неговото посещение е гаранция, че войната няма да се разшири в Ливан. По време на осмото си посещение в региона, откакто Хамас нападна Израел на 7 октомври, държавният секретар на САЩ ще посети също Йордания и Катар тази седмица.

Допълнително, Антъни Блинкън ще се срещне с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси в Кайро, преди да отпътува за Израел, където ще проведе дискусия с премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, според графика на Държавния департамент на САЩ.

Израелските танкови сили превзеха цялата гранична ивица на Газа с Египет, която минава през Рафах до средиземноморския бряг. Тяхното нахлуване принуди разселването на около един милион хора, които преди това са се укривали в Рафах.

На 31 май президентът на САЩ Джо Байдън очерта триетапно предложение за прекратяване на огъня от Израел, което предвижда постоянен край на военните действия, освобождаване на израелски заложници и палестински затворници и възстановяване на Газа.

Към момента Израел приема рамковото споразумение. Бенямин Нетаняху потвърди, че първият етап от мирния план на САЩ може да бъде предприет дори и без окончателно приемане на пълното споразумение към момента.

На 6 май Хамас съобщиха, че са получили предложение за мир, различно от обявеното от президента на САЩ. Същият ден Белият дом излезе с общо изявление от името на редица държави, с което те призоваха Хамас да приеме споразумението на Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 5 Отговор
    Точно САЩ носи оръжие за поддържане на огъня.
  • 2 Мииии

    10 4 Отговор
    Освободете заложниците, предайте си оръжията и тогава ще има прекратяване на огъня. Ако не искате проблема си е ваш.

    Коментиран от #5

  • 3 Що бре?

    7 3 Отговор
    Не ви ли е добре така? Най-накрая предизвикахте съчувствие към вас след клането от миналата година, което извършихте...
  • 4 Жана д'Арк

    1 2 Отговор
    И докато във Франция народът
    взима инициативата във свои ръце,
    Бай Гъньо си пие ракията
    от подирки в кръчмето
    из колонията някъде на балканите
    и се тюхка за нещастната си съдба.
  • 5 Последния Софиянец

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мииии":

    И после ще има втори Батак.

    Коментиран от #11

  • 6 не така бе, бате

    6 4 Отговор
    Не искай това от САЩ. Те са "най-демократичната" и "миролюбива" държава в света. Те не ръчкат и възбуждат войни по целия свят. Бъркате ги с някой друг. Поне така искат да ги възприемаме.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да бе

    6 1 Отговор
    Що за нахалство, Хамас не се съгласиха на нито една сделка и сега претенции.
  • 11 Ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Надявай се
  • 12 Ангел

    6 1 Отговор
    че защо нали точно Огън желаехте?
  • 13 Швейк

    3 1 Отговор
    Съжалете терористите, и те са хора.
  • 14 Абе,

    2 1 Отговор
    Хамас явно не искат вече в газа само да ги бомбата.
  • 15 алах акбар

    0 0 Отговор
    и що не призовават Русия а САЩ?
  • 16 Даааа

    1 0 Отговор
    Ний от Величие строго осъждаме непредизвиканата агресия на Хизбула!
    Слава израел.
    Газа, Ливан и Йемен трябва да бъдат прочистени от тероризма чрез сухоземна военна операция. Готови сме да пратим български командоси!