Last news in Fakti

15 Юни, 2024 03:09 626 3

Испански прокурори се дърпат за амнистия на сепаратиста Пучдемон

  • карлес пучдемон-
  • испания-
  • авнистия

Магистратите се противопоставят на нареждането да изчистят миналото на каталунския лидер

Испански прокурори се дърпат за амнистия на сепаратиста Пучдемон - 1
Снимка: БГНЕС

Испански прокурори, които водят дело срещу каталунски сепаратистки лидери, се противопоставят на нареждане да приложат закона за амнистията по отношение на хора, обвинени в отклоняване на обществени средства, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законодателството, което бе прокарано от правителството на малцинството на премиера Педро Санчес в замяна на подкрепата в парламента на сепаратистки формации, ще изчисти наказателноправното минало на почти 500 представители на властите и активисти, замесени в движението за отделяне на автономната област Каталуния от Испания.

Законът за амнистията влезе в сила във вторник и сега съдилищата разполагат със срок до два месеца да го приложат.

Испанското правителство има нужда от подкрепата на каталунската сепаратистка партия "Заедно за Каталуния" и на други регионални формации, за прокарва законодателните си инициативи в парламента.

Според испанската главна прокуратура има 82 наказателни производства, в които са замесени 486 души, които могат да бъдат засегнати от закона за амнистията.

Срещу бившия регионален премиер на Каталуния и лидер на "Заедно за Каталуния" Карлес Пучдемон и срещу четирима други политици има висящи производства, свързани с ролята им в неуспешния опит за отделяне на Каталуния през 2017 година. Обвиненията срещу тях включват твърдения, че са отклонили обществени средства, за да произведат незаконен референдум.

Прокурорите от испанския Върховен съд, които са ангажирани с делото на Пучдемон, казват, че отклоняването на обществени средства попада извън обсега на амнистията, въпреки че испанския главен прокурор Алваро Гарсия Ортис им нареди да разглеждат тези закононарушения като обхванати от амнистията.

Разногласията са свързани с различни тълкувания на това дали обвиняемите са имали за цел да се обогатят лично, когато са извършили отклоняването на обществени средства. Според прокурорите от Върховния съд става дума за лично обогатяване. Ако бъде възприета тази интерпретация, Пучдемон и останалите обвиняеми биха били изключени от обхвата на амнистията.

Главният прокурор ще се срещне във вторник с 38-те най-високопоставени испански прокурори, за да обсъди с тях този въпрос. Той каза, че ще изслуша аргументите им и ще реши дали да промени позицията си или не.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пилотът Гошу

    3 1 Отговор
    Ееех какъв демократичен референдум беше …. Испанските “еничари” биеха девойките и бабите като тъпани… Чак с двата крака скачаха върху седнали на земята лелки …. Туй понеже много демокрация де … Що да обявят просто референдума за невалиден, нали щеше да стане ясно на всички, какви са резултатите ….
  • 2 Баба Гошка

    2 1 Отговор
    Да му пратят испанската света инквизиция да го разпита подобаващо и всичко ще си признае. После да го турнат да се запече на кладаата за назидание на всеки, дръзнал да дърпа чергата от мадрид в своята посока
  • 3 Пуч Демон

    3 2 Отговор
    Човека се бори за независимост, що не му помогнете с оръжия?
Новини по държави: