Last news in Fakti

16 Юни, 2024 03:57 1 041 28

ЛГБТ общността демонстрира в Цюрих, Варшава и Атина

  • лгбт-
  • демонстрации-
  • гей паради

В столицата на Полша поискаха въвеждането на регистрирани граждански партньорства за еднополовите двойки

Около 20 000 души участваха в демонстрация в полската столица Варшава с искане за повече права за ЛГБТ общността, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Демонстрантите поискаха въвеждането на регистрирани граждански партньорства за еднополовите двойки и призоваха бракът да е отворен за всички.

Участниците в демонстрацията, наречена "Парад на равнопоставеността", настояваха и за по-добра защита срещу езика на омразата и дискриминацията.

В проявата се включи и кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който заяви, че неговият град е "толерантен, приветлив европейски град и изрази надежда, че всички искания на ЛГБТ общността най-накрая ще бъдат реализирани.

От есента на миналата година в Полша на власт е ново либерално правителство, което обяви подобряване на ситуацията на ЛГБТ общността в Полша. Но президентът консерватор Анджей Дуда би могъл да наложи вето на каквато и да е реформа в тази насока.

Над 20 000 души участваха в гей парада в швейцарския град Цюрих, предаде ДПА, като се позова на данни на местната полиция.

Шестима швейцарски граждани и един германец бяха задържани за кратко защото използвали дрон, за да разпространяват хомофобски листовки по време на проявата, протекла мирно. Арестуваните били на възраст от 19 до 33 години и са били представители на крайнодесни среди.

Мъж от Афганистан и еритреец също са били арестувани заради нарушаване на обществения ред по време на гей парада, в който участниците настояха за повече права за ЛГБТ общността.

Няколко хиляди души участваха в пъстър гей парад в гръцката столица Атина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По данни на полицията в проявата са се включили около 5500 души.

Участниците в гей парада изтъкват, че законите в Гърция не са достатъчни в защита на ЛГБТ общността. Те говорят за препятствия пред социалното интегриране на ЛГБТ общността.

Гей парадът се организира няколко месеца, след като в Гърция беше приет закон, легализиращ гей браковете и осиновяването на деца от еднополови двойки. Законът беше прокаран по инициатива на консервативното дясно правителство въпреки противопоставянето на Гръцката православна църква.

Според ЛГБТ общността обаче този закон не е достатъчен за нейното приобщаване в обществото.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сюрреалист

    73 1 Отговор
    Равнопоставеност, ама друг път! По принцип гледам да не им обръщам внимание на тия извратеняци, но опитите да превърнат ненормалното си поведение в норма не ги приемам въобще. Още по-малко мога да понеса да ми навират в лицето всеки ден от всички медии, социални мрежи и т.н. резултатите от действието на болните им мозъци.
  • 3 Иван

    2 49 Отговор
    Имаме съседи - такива - но не ни пречат, за мен това е сексуална страст, не може да е нещо друго. От друга страна, моралът на такива хора е понякога в пъти по-висок, познавам такива - не ми пречат.

    В сравнение с един обикновен мошеник - един "обратен", който си спазва уговорките не е нещо толкова "гадно".

    Мошеникът може да е външно - от добро семейство, може да е много порядъчен, на външен вид, а - да те краде.

    Така че - всичко е до поведение и изява. Ау, какви са пък понякога хората - то не знаеш какво да кажеш.
  • 4 Налудник

    46 1 Отговор
    Идиотщините продължават... като няма тояга за тия ненормалници.
  • 5 С две думи

    51 0 Отговор
    Европа-създала и дала толкова много на човешката цивилизация--сега достигна апогея на падението си...Това падение унищожава европейската цивилизация,морал и достижения...Плюс емигрантите и безумната зелена политика Европа отива в небетието...
  • 6 Гръч

    32 2 Отговор
    Путин ще ги вкара в правия път скоро
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сандо

    33 1 Отговор
    Шествията на извратеняците по градовете на запада започнаха.Скоро и града-държава София!
  • 9 Сатанайл

    31 1 Отговор
    Психично болни за мен са такива . Не трябва да има никакви права за тях. Затворени в лагери и да не се показват.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Реално и факт

    29 1 Отговор
    Да отидат за дебютират на фронта в Украйна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Механик

    25 1 Отговор
    Каква дълга статия?!
    Могло е с две думи -пеее..аси, Сър.
  • 14 дддд

    12 0 Отговор
    с кеф ще се строят концлагери!
  • 15 Ами от тези

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    целувки получавахме супер фблаги и строихме държавата. Сега без такива я разрушиха и превърнаха в разграден обран бустан.
  • 16 Коментар

    10 1 Отговор
    Днес трябваше да има и в Укроленд прайд.Едни балъци са на фронта,а други прайдове си правят...Всички евроджендърчета да заминават там и после с песен на уста "Леви,леви" да си заминават на фронта вместо да драскат тук платени укро пропаганди за "Слива Укроленд",т.е. източване на Укроленд.Корумпираните там си накупиха от помощите коли,яхти,имения и даже собствени казина.
  • 17 Защото,

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    от тези целувки получавахме всичко на почти без пари. А за лагерите, сега ще са подходящи точно за тези уроди и ще ги приветствам горещо. Както някой бе написал, не ми пречи да се тъпчат, но да не ми ги навират за нормални и да не са във властта. От тия из.,,..,, ро,,.,.,, ди поколение не никне,така,че те са излишния матрял.
  • 18 За протокола

    11 0 Отговор
    В Лос Анджелис представители на LBGTQ+ издействаха забрана ида се оремахнат пътните знаци "забранен обратен завой", защото ги обиждал и накърнявал правата им!?
    Коментар: Това не е шега, имате пълно основание да се притеснявате от действията на LBGTQ+
  • 19 Ергени Минчев-ватман и шоумен

    8 0 Отговор
    Дайте ни повече права- заемане на още държавни служби, назначаване за министри с още по-голямо предимство,, отпускане на пари за програми за обучение, никой да не ни обсъжда, безплатно пътуване до нашия остров Миконос, безплатен транспорт, безплатно медицинско обслужване, намаление в ресторантите.

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 софиянец

    12 0 Отговор
    Дойде време да се извиняваме, че ние-нормалните- не сме такива от ЛГБТ общността.
  • 22 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ергени Минчев-ватман и шоумен":

    Евгени Минчев е човек,който е бил винаги срещу тези психари и извратеняци,техните претенции и прояви.Има напълно достойна позиция,заради която ме накара да го уважавам,въпреки,че никога не съм го харесвал.
  • 23 Луд

    1 0 Отговор
    Дайте първо права на канибалите после на вас ,и те са хора.
  • 24 Янко Куция

    1 0 Отговор
    Пе---цераст парад...
  • 25 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЧИЛИЙСКИТЕ МИ СЪСТУДЕНТИ СПОДЕЛЯХА : " ПОЛИЦИЯТА И АРМИЯТА ИЗПОЛЗВАХА ГАЗ -ПРЕДИЗВИКВАЩ НЕЗАБАВНО СТОМАШНО РАЗСТРОЙСТВО И ПО СИ РАНЕ ---ТАКА НИ ЛОВЯХА ПО МИРИЗМАТА " !!!!!!!!!!! ТРЯБВА ТАКЪВ ГАЗ ЗА ЛГБТИ -НАВСЯКЪДЕ !!!!!!!!! НИКОЙ ЗА НИЩО НЕ ИМ ПРЕЧИ ---АМА ДА СЕ САМОПРОПАГАНДИРАТ- ЩЕ СЕ НАКАЗВА С ЧИЛИЙСКИ ГАЗ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 26 майстор

    0 0 Отговор
    Любовта си е любов. Лапаш Ц ,Д и П на любовницата си и правите спалнята да скърца мощно.
  • 27 Мухаа ха!

    0 0 Отговор
    Абе,там - под чаршафите,или без тях,да си бъркат по всички дупки ,както искат.Но да не ми го навират в очите.Някой да ги е спрял,попречил? Никой! Навън вие сте граждани,както всички останали в държавата.Със права и задължения.Но да ми навирате вашите " сексуални контакти" да бъдат закрепени законодателно- няма как да стане.Поне,докато има нормални българи и българки.Ако си внушавате ( и тук започна натиска) че утре внучета ми,ще ми задават примерно въпрос..Защо Пенчо има двама татковци ,а на единия казва мамо,и аз да се чудя какво да кажа,а отвътре да кипя от бяс- няма как да се случи.Не депутати,министри- който и да е.Ще метем тротоара с тях.Да не разчитат и на полицайте.Те са полицай- но преди всичко са бащи и майки!
  • 28 Челаст

    0 0 Отговор
    Психично болни има навсякъде,тези са в последната си зависимост