Тема: Украйна

21 Юни, 2024 03:57 1 479 19

Украйна търси нови източници на енергия след пораженията от руските удари

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • електроенергия

Животът в страната трябва да бъде запазен и това включва по-специално енергийната сигурност

Украйна търси нови източници на енергия след пораженията от руските удари - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски обяви набор от мерки за защита на украинската енергийна система, включително защита на електроцентралите, които са подложени на обстрел от руските войски и развитието на алтернативни възобновяеми енергийни източници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Животът в Украйна трябва да бъде запазен и това включва по-специално енергийната сигурност", заяви Зеленски в нощното си видео обръщение.

Русия атакува енергийната система на Украйна през първата зима на войната, започнала през февруари 2022 г., и поднови нападенията срещу цели от енергетиката през март миналата година, когато Украйна изпитваше недостиг от западни ракети за противовъздушна отбрана.

Ударите с безпилотни самолети и ракети извадиха от строя половината от енергийните мощности за производство на електроенергия от март насам, показват официалните данни, посочва Ройтерс.

През нощта срещу четвъртък нападенията засегнаха четири региона и прекъснаха електрозахранването на повече от 218 000 потребители, съобщи министерството на енергетиката.

Зеленски очерта планове за свеждане до минимум на последиците от подобни атаки, включително програма за развитие на слънчевата енергия и съоръжения за съхранение на енергия и график за критични инфраструктурни обекти да се осигурят алтернативни източници на енергия.

По думите му работата трябва да бъде завършена преди зимата и повишеното търсене на енергия, свързано с промяната на сезоните.

Зеленски заяви, че правителството ще "продължи да работи по създаването на нови източници на енергия и нови децентрализирани енергийни мощности". Планирано е и "изграждането на нови балансирани и маневрени енергийни мощности".

"Този процес е доста труден при военни условия, но ние трябва да го осъществим, както вече осъществихме много трудни проекти", каза украинският президент.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    21 6 Отговор
    Тоя и зимата ли ще е президент. Май ще изкара още някоя годинка на пистата :D

    Коментиран от #3

  • 2 Гориил

    24 2 Отговор
    Русия предупреди всички.
  • 3 Петър

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    Тоя(Зеленски) е трудно да се каже какъв е в момента, президент с изтекъл мандат, но продължава да бъде на същия пост, интересно е до кога САЩ ще го държат на този пост. Жалко е, че САЩ не разрешават в Украйна да бъдат проведени избори за президент защото знаят, че Зеленски няма шанс за втори мандат.
  • 4 ккк

    36 3 Отговор
    а на Кирцата ток му бяха обещали от там

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мое мнение

    29 2 Отговор
    Сега нашите ще почнат да събират капачки за да им купим пак генератори. Щото предишните които им пратихме ги разпродадоха. Обаче тия капачки за кое по-напред? За линейки за нашите деца, или за генератори на укрите. Затова предлагам тия шишета да почнат да ги правят с по два - три чучура, та да имат по 2-3 капачки.Така хем от едно шише ще могат да пият по двама - трима едновременно, хем ще имаме повече капачки.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Да очакваме ли

    9 1 Отговор
    ЕС да сме с режим на тока през зимата, за да има за Зеленски и бандерите му?

    Не бих се учудил.

    Иначе ми хареса комедианта с вица за слъчеви и батерии за складиране на ел-енергия:)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тоя път генераторите

    8 1 Отговор
    трябва да на пе-да-ли! Хем ще им свети, хем ще се загяват като ги въртят. И ще изкарат зимата.
  • 15 Е да де

    5 2 Отговор
    То Русия енергия да искаш ще доставите Путин...
    Ама на Зеления в Сибир защо ли ще му е енергия...
  • 16 Ами туй е досущ кат НАТЮ в Сърбия

    11 1 Отговор
    Ами и Путин иска и започна същото като НАТЮ бре... демокрадци!!!

    „Говорителя на НАТО, Джейми Шей, от 25 май 1999 г. - отговор на въпроса защо силите на Алианса масово лишават Югославия от електричество и водоснабдяване

    "За съжаление системите за командване и контрол също зависят от електричеството. Ако Милошевич /а днес Зеленски/ наистина иска гражданите му да имат вода и електричество, всичко, което трябва да направи, е да приеме условията на НАТО /днес на Путин/, и ние ще спрем тази кампания. Докато той не направи това, ние ще продължим да атакуваме цели, които снабдяват неговата армия с електричество. Ако това има последствия за населението, това са негови (на Милошевич) проблеми, /а днес на Зеленски/"“““
  • 17 Дудов

    8 1 Отговор
    Залагайте на въглища че 3еленскипви върна в по-предния век
  • 18 Ксаниба

    2 0 Отговор
    Зеле на енергия, жужако зелен? Слама и барабонки!! Слама на окраина!!!
  • 19 Ако не се спре

    0 0 Отговор
    войната и новите източници на енергия ще ги последва съдбата на старите. Трябва да се мисли за мир, а не за нещо което не е от голяма полза след разрушението му.
Новини по държави: