Last news in Fakti

21 Юни, 2024 11:20 897 10

Относно Деня на всенародната памет на жертвите на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ

  • лукашенко-
  • беларус

През януари 2022 г. Президентът на Република Беларус Александр Лукашенко подписа Закона «За геноцида на беларуския народ»

Относно Деня на всенародната памет на жертвите на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ - 1

На 22 юни в Република Беларус се отбелязва Денят на всенародната памет на жертвите на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ.

На този ден се споменават онези, които с цената на живота си изпълниха задължението да защитят родината си, всички загинали, измъчвани във фашистки плен и умрели от глад и лишения.

Опитвайки се да унищожат националната държавност, икономиката и културата на беларуския народ, германските нашественици и техните съучастници унищожиха и изгориха хиляди населени места. Масовото унищожаване на хора се извършваше с варварски методи и средства, включително използването на разстрели, бесилки, газови камери, изгаряне, глад, студ, непоносим физически труд и разпространение на епидемии.

На територията на Беларус са създадени над 580 лагера на смъртта, където през годините на Великата Отечествена война загинаха 1,5 милиона души. В най-големия от тях – в лагера «Тростенец» – са убити най-малко 546 хиляди души.

Повече от 12,3 хиляди населени места са напълно или частично унищожени, от които 288 споделят съдбата на Хатин (бяха изгорени заедно с жителите).

Общо на територията на Беларус от окупаторите и техните поддръжници бяха убити най-малко 3 милиона души. Повече от 380 хиляди души бяха отвлечени в Германия под заплаха от смърт, много от тях загинаха в резултат на непоносими условия на труд, лишения и изтезания.

С цел да се запази историческата истина и паметта за подвига на съветския народ във Великата Отечествена война, през май 2021 г. в Беларус беше приет Законът «За недопускане на реабилитацията на нацизма», насочен към предотвратяване на всички форми и прояви на нацизма, оправдаване на неговата доктрина и практика, героизиране на нацистките престъпници и техните съучастници.

През януари 2022 г. Президентът на Република Беларус Александр Лукашенко подписа Закона «За геноцида на беларуския народ». Законът предвижда правно признаване на геноцида на беларуския народ, извършен от нацистки престъпници и техните съучастници по време на Великата Отечествена война и следвоенния период (до 1951 г.), за неговото отричане е установена наказателна отговорност.

Задължението на държавата да гарантира запазването на историческата истина е залегнало в актуализираната Конституция на Република Беларус, която беше подкрепена от огромното мнозинство от беларусите на референдума през февруари 2022 г.
В памет на първия ден на войната в различни краища на Беларус всяка година на 22 юни се провеждат възпоменателни и тържествени събития с участието на Президента, висши длъжностни лица, ветерани, трудови колективи, представители на младежки и обществени организации, както и чуждестранни гости.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашето разградено дворче

    24 5 Отговор
    Единственият нормален политик, който съумя да запази всичко от Съветския съюз и го умножи многократно.
    Евросъюз, европски ценности , Сащ не му е на оная работа.
    Гледа напред за развитието на страната си, за разлика от нашите умно красиви и дашни като улични шантонерки политици.
  • 2 Гориил

    13 4 Отговор
    Сталин беше гъвкав лидер. В неговия арсенал на от дяволски интриги преобладаващата линията за премълчаване на престъпленията на нацистките съюзници.Лукашенко няма да мълчи.В Беларус и Русия са създадени стотици работни групи за разсекретяване и масово публикуване на нацистките престъпления.
  • 3 Радомир

    5 16 Отговор
    Картофения диктатор с какво е умен?
    Че направи станата си анклав на Рашистан
    Че нема един съсед с който да има нормални отношения?
    Лиже задниците на ботокса бункерния и азерския диктатор,на цялото постсъветското пространство
    останаха те трима диктатори,но скоро много скоро ще настъпи и тяхното време .
  • 4 Ветеран от Протеста

    3 15 Отговор
    Великата Отечествена Война на Украинския Народ срещу руския и неговия братски беларуски фашизъм !!!
  • 5 Гориил

    11 2 Отговор
    Нервната дискусия за руския геноцид по време на обсадата на Ленинград е само началото на дълга кампания за разобличаване на онези палачи, които не пострадаха по време на Нюрнбергския процес. Натискът на Русия за оправдаване непрекъснато ще нараства. Хиляди ужасяващи документи от затворени по-рано руски архиви вече са публикувани. Издават се книги и фотоалбуми с ужасяващи доказателства за жестокостта и безпощадността на Германия и нейните съюзници към руския народ. Скоро целият свят ще разбере съдържанието на тези документи. Досега са публикувани само няколко процента от архивните доказателства и свидетелствата, които комунистическите лидери са скрили от широката световна публика. Но сега моментът дойде.

    Коментиран от #8

  • 6 Сандо

    4 1 Отговор
    А ние вече забравихме,или ни принудиха да забравим,за десетките хиляди убити в борбата против фашизма и нацизма!Тези,които са забравили историята си,ще я преживеят наново - ако все още съществуват.
  • 7 И тия са жертви,

    1 6 Отговор
    Като сърбите 😂
    Жертви, ама на Сталин 😂
    Той е закопал най-много беларуси.
    Да се обади на Путин да иска извинение😂
    А великата отечествена война се води сега от Украйна. Тя спира фашистките окупатори😂😂😂
  • 8 Сандо

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Имали са причини да ги крият,най-вече от хуманен характер и да не подриват авторитета на соцстраните и на съюзниците си от ВСВ.Сега тези причини отпаднаха,но разкритията нямат почти никакъв ефект поради тоталната власт на Запада върху медиите в света.
  • 9 картофен агрофюрер

    1 2 Отговор
    Чакай малко! Какъв е този беларуски народ? Нали има само един народ - руски?
  • 10 Политкоректната номенклатура

    3 0 Отговор
    Съветската номенклатура също по подобие на американците криеше престъпленията на нацистите от Украйна и Прибалтика. Мълчеше и за расовите изцепки на поляците над евреите дори след 1945г. Палачът на Хатин, украинецът Григорий Васюра е разкрит чак през 80-те години на миналия век. Първите секретари на КПСС на Украйна и Белорусия забраняват да се разгласяват подробности за зверствата на Васюра за да не се разваляла дружбата между белоруси и украинци
Новини по държави: