Last news in Fakti

24 Юни, 2024 08:35 635 14

Тайванският президент: Демокрацията не е престъпление, а автокрацията е истинското "зло"

  • тайван-
  • демокрация-
  • престъпление-
  • автокрация-
  • зло

Китай, който смята Тайван за част от своята територия, не крие неприязънта си към встъпилия в длъжност миналия месец Лай

Тайванският президент: Демокрацията не е престъпление, а автокрацията е истинското "зло" - 1
Снимка: БГНЕС

Днес тайванският президент Лай Чин-те (Уилям Лай) заяви, че демокрацията не е престъпление, а автокрацията е истинското "зло", цитиран от Ройтерс и БТА.

Той каза това, след като Китай заплаши да налага смъртно наказание в краен случай за "заклетите сепаратисти", които искат независимост на Тайван.

Китай, който смята Тайван за част от своята територия, не крие неприязънта си към встъпилия в длъжност миналия месец Лай, заявявайки, че той "е сепаратист". Пекин проведе военни учения малко след встъпването му в длъжност, отбелязва Ройтерс.

В петък Китай засили натиска си върху Тайван, като издаде нови правни насоки за наказване на онези хора, които според него подкрепят официалната независимост на острова, въпреки че китайските съдилища нямат юрисдикция на демократично управлявания остров, посочва Ройтерс.

В отговор на запитване за коментар на стъпката на Китай на пресконференция в президентската канцелария в Тайпе, Лай първо изрази съчувствието си по повод неотдавнашните наводнения в Южен Китай, преди да отговори.

"Искам да подчертая - демокрацията не е престъпление, истинското зло е автокрацията. Китай няма абсолютно никакво право да налага санкции на тайванците само заради позициите, които заемат. Нещо повече, Китай няма право да преследва правата на тайванския народ през границите", каза той.

Според Китай всеки, който не подкрепя "обединението", е привърженик на независимостта на Тайван, добави Лай.

"Искам също така да призова Китай да признае съществуването на Република Китай и да осъществи обмен и диалог с демократично избраното, законно правителство на Тайван", каза още той, използвайки официалното име на Тайван. "Ако това не бъде направено, отношенията между Тайван и Китай само ще стават все по-отчуждени", посочи Лай

Лай отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет над острова и настоява, че единствено народът на Тайван може да реши своето бъдеще. Той многократно е предлагал преговори с Китай, но е получавал отказ.

Китай твърди, че всяка стъпка на Тайван за обявяване на официална независимост би била основание за нападение над острова.

Правителството в Тайпе казва, че Тайван вече е независима държава - Република Китай, и че не планира да променя това. Републиканското правителство бяга в Тайван през 1949 г., след като губи гражданска война с комунистите на Мао Цзедун.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя па кви ги дрънка?

    15 2 Отговор
    САЩ били демократични ама що страни са избомбили, преврати и нахлувания, не е истина.

    Коментиран от #3, #9

  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    9 1 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА ТЯ Е САМО ПРИВИДНА ЗАД ВСЕКИ ИЗБРАН СТОИ ПО НЯКОЙ КУКЛОВОД КОЙТО ДЪРПА КОНЦИТЕ А НА ТОЗИ МУ ГИ ДЪРПА БАЙ ДЪН И КОМПАНИЯ
  • 3 Да, ама го бомбят демократично,

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя па кви ги дрънка?":

    С демократични бомби и хората загиват там демократично.
  • 4 Марко

    9 3 Отговор
    Само човек, който не е стъпвал в Тайван може да повярва на приказките, че там има демокрация.
    Казаното важи за цяла Азия, включително Япония и Южна Корея.

    Коментиран от #11, #12

  • 5 факуса

    5 1 Отговор
    ха ха не е байно ,ама се прави от престъпници таз демокрация и явно и ти не си цвете
  • 6 Коментар

    8 2 Отговор
    Това е една пионка ,седнала да се излага публично,а дедите му като го слушат отдолу се въртят....Демокрация имат господарите на тази пионка,а той е просто подчинен донор и винаги ще бъде.
  • 7 факуса

    4 1 Отговор
    ха ха ама и името ти подхожда за демокрацията,лай,на демокрачен език значи лъжа
  • 8 анон

    8 1 Отговор
    демокрацията е публичното лице, зад което се крие олигархията/капитализма
  • 9 анон

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя па кви ги дрънка?":

    демокрацията не е обещание за любов и разбирателство, а избор на управа от народа. и хитлер е бил избран от народа
  • 10 Някой

    7 2 Отговор
    Пич, нали знаеш какво е демокрация? Управлението на американслката дълбока държава. Всичко, което не ѝ отърва се нарича "диктатура", "авториарност", "тирания" и т.н.
    Да разбирам ли, че ти работиш за американската дълбока държава?
    Въпросът е риторичен, де.
  • 11 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Марко":

    демокрацията е абсолютно същия пиниз като християнството. Някои като теб твърдят, че са виждали Исус Христос възкръснал
  • 12 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Марко":

    Има едно нещо, наречено индекс на демокрацията и той оценява същата по обективен начин на база на десетки критерии. Тайван е на 10-то място - една от най-демократичните страни в света. Япония е на 16-то, Южна Корея на 22-ро, САЩ на 29-то, а България на 62-ро. Азия не е само Русия, Китай и Северна Корея, които са на 144-то, 148-о и 165-то от общо 167 държави.

    Коментиран от #13

  • 13 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Не бъркай благоденствието на хората, образованието и здравеопазването с демокрацията. За континентален Китай ще бъде трудно с население от 1,3 млрд да се сравнят с китайците от острова.
  • 14 Така Така

    0 1 Отговор
    И фвете за нищо не стават но автокрацията е по икономически изгодна