25 Юни, 2024 04:13 1 798 9

Асандж е освободен от затвора във Великобритания, лети за родната си Австралия ВИДЕО

  • джулиан асандж-
  • великобритания-
  • затвор-
  • австралия-
  • wikileaks

Основателят на Wikileaks прекара зад решетките 1 901 дни

Джулиан Асандж беше освободен от затвора във Великобритания и лети за родната си Австралия, съобщи акаунтът на Wikileaks в социалната мрежа X, предаде РИА Новости.

„Джулиан Асандж е на свобода“, се казва в изявлението.

Wikileaks обясни, че предния ден съд в Лондон е решил да освободи Асанж под гаранция от затвора Белмарш, където той е прекарал 1 901 дни, опитвайки се да оспори екстрадирането си в САЩ.

Видеото, което придружава публикацията, показва гладко избръснат Асандж, който държи лист хартия и химикал, преди да се качи по стълбите към самолета.

„След повече от пет години, прекарани в килия с размери два на три метра в изолация по 23 часа на ден, той скоро ще се събере със съпругата си Стела Асанж и децата, които са виждали само баща си зад решетките“, се казва в публикацията. .

Новината за освобождаването му беше предшествана от съобщения, че той се готви да сключи сделка с американските прокурори за частично признаване на вината в замяна на наказание под формата на вече излежано време.

Според CBS сделката трябва напълно да разреши всички правни искове срещу Асанж. Телевизионният канал уточнява, че „финализирането“ ще стане в сряда във Федералния окръжен съд на Северните Мариански острови, американско владение в Тихия океан.

Асандж придоби световна известност с основаването на уебсайта WikiLeaks, където бяха публикувани стотици хиляди поверителни материали, включително видеозаписи на смъртта на иракски цивилни в резултат на атака на американски хеликоптер в Багдад.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко толупа-евроатлантик N1

    15 5 Отговор
    Добре,че бях аз,да кажа да го помилват..
  • 2 реолюционер

    27 3 Отговор
    Демокрацията на мафията се оказа еврейска измама.
  • 3 истинските факти

    3 15 Отговор
    За нас българите се доказа, че най-добре за нас е някой като бай Тошу, Царя и Бойко, който под контрола на Москва, да управлява тука.
  • 4 Име

    11 1 Отговор
    Хубав ден!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 куколийкс

    1 11 Отговор
    и ще пийне чай.с полоний
  • 7 Най-сетне!

    15 0 Отговор
    Действията, предприети срещу един независим журналист, на когото трябва да благодарим, че открехна леко вратата към Дълбоката държава, са емблематични за това, което в наши дни представлява т. нар. западна демокрация. "Дайте да го осъдим на 176 години затвор за това, че си е свършил работата". Предполагам, че са доволни, че са го превърнали в развалина и няма да им създава повече проблеми. Един процес срещу него в САЩ при сегашните обстоятелства щеше да им донесе само минуси. Стискам палци да се възстанови поне донякъде от отношението на "демократичната общност".
  • 8 Всъщност,

    7 0 Отговор
    Това е победа за истинската Демокрация. Петнадесет фатални години Асандж беше преследван, затварян и малтретиран от атлантическата Демо(н)крация. Нека вярваме, че Асандж е успял да запази борбеният и свободолюбив дух. Здраве и Успех!
  • 9 Казуар

    0 1 Отговор
    Ако беше извършил това деяние в най демократичната страна в света Русия, костите му щяха да останат в Сибир.
Новини по държави: