26 Юни, 2024 06:05 935 11

Френският премиер към опонентите си: Давате неизпълними обещания

  • габриел атал-
  • премиер-
  • избори

Габриел Атал проведе телевизионен дебат с представители на крайната десница и левицата

Френският премиер към опонентите си: Давате неизпълними обещания - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският премиер Габриел Атал обвини в телевизионен дебат политическите си опоненти от крайната десница и от левицата, че дават неизпълними обещания на избирателите преди първия тур от предсрочните парламентарни избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Разликата между мен и моите съперници е, че като премиер аз не искам да лъжа французите. Не искам да свалям звезди от небето", каза Атал в продължилия 90 минути дебат.

В него взеха участие водещи фигури от трите основни политически блока в социологическите проучвания - "Национален сбор", "Нов народен фронт" и "Ренесанс".

Атал бе подложен на натиск от крайнодесния си опонент Жордан Бардела, който постоянно го прекъсваше. Той каза, че е загубил доверието на избирателите и го обвини, че говори с наставнически тон.

Председателят на "Национален сбор" Бардела, който изказва желание да стане "министър по покупателната способност", започна дебата, като обрисува ситуацията със сметките за ток, които по думите му тревожат милиони хора. Той повтори обещанието си да намали ДДС върху енергията и горивата.

Атал влезе в спор с него за емблематичното му предложение за намаляването на разходите за живот. Премиерът го попита неколкократно как смята да финансира мярката, която по думите му ще струва много над 12-те милиарда евро, за които говори Бардела. Председателят на партия "Национален сбор" отговори, че Атал, който води кампанията на лагера на президентската партия "Ренесанс", няма никакъв кредит на доверие по въпроса за публичните финанси. "Слушам ви, г-н Атал, как ни получавате за бюджетна дисциплина въпреки факта, че имате най-големия дълг в еврозоната и докарахте бюджетен дефицит от 5,4 процента", каза Бардела и добави, че Франция е "почти банкрутирала".

Двайсет и осем годишният политик, ръководил успешната кампания на Марин Льо Пен за европейските избори по-рано този месец, също бе подложен на критики. "Истината е, че през последните 10 дни той се отказа малко по малко от всички мерки за намаляване на разходите за живот, заложени в неговия манифест", каза Манюел Бомпар - кандидатът на коалицията "Нов народен фронт", обединяваща леви и крайнолеви партии.

Бардела, който обеща да намали пенсионната възраст до 60 години за тези, които са започнали работа преди да навършат 20, бе накаран да изясни какво трябва да направи човек, чиято кариера е започнала на 24. Той отговори, че този човек може да се пенсионира на 66. Това бе първият път, в който Бардела споменава толкова напреднала възраст и това предизвика бурни реакции в социалните мрежи, отбеляза Ройтерс.

Атал се подигра на обещанието на Бардела за премахване на данъка върху доходите на хората под 30 години. По думите му няма логика да се опрощават данъците на богати млади професионалисти като една от големите звезди на френския футбол, Килиан Мбапе, който неотдавна подписа договор с водещия испански клуб "Реал Мадрид".

"Килиан Мбапе сбърка, че отиде в Мадрид. Трябваше да остане тук, тъй като при вас щеше да спре да плаща данъци", каза Атал.

/ВТ/

Източник: www.bta.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    11 0 Отговор
    Е и? Затова има избори.Отиваш печелиш ги и после се вижда изпълнил ли си или не.Как да се разбере дали и вашите са изпълними?
  • 2 Само пополизъм

    7 0 Отговор
    И голи обещания, изберете ме и после ще видите какво ще стане. Още по лошо. Това го видяхме в Италия и в Холандия. Нищо от обещанията им не се случи. Защото този който дава парите определя политиката. А както изглежда Урсула пак ще дирижира парада.

    Коментиран от #11

  • 3 А какво

    12 0 Отговор
    стана с онзи наперения Макарончо? Да не хвана за Украйна?

    Коментиран от #4

  • 4 САНДОКАН

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "А какво":

    Тича на там но баба му по трудно ходи и малко го забавя
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахаха

    8 0 Отговор
    Да ползват прийомите на Чичолина френските обр.атни! Тя когато искаше да е в политиката, обеща по една туту.рут.ка на всички които гласуват за нея!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хехе

    10 0 Отговор
    Тоя смешник е пътник. Макаронът след него. Омирисаха обилно пейзажа по Сен Тропе-то. Засенчиха и Луи дьо Фюнес.
  • 9 Порно

    10 0 Отговор
    Егати държавата, премиера го туря на финансовия министър
  • 10 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Има начини да се намерят пари Марин го е казвала много пъти ,спират се помощите на мигрантите ,започват да работят или се прибират в родината си.Първо от там ще започне те ток не плащат ,вода ...смешни суми и наем .А обикновен човек плаща като поп и данъци да могат да лежат гостите,украинците също натежаха на клона...После ще се отворят фабрики ,заводи тук които са затворени и се фабрикуват в по бедни държави за стотинки се шият а тук се продават за хиляди евра /скъпите бутици/..Масовото издържане и на малолетни мигранти в домове без родители оставени на самотек тук бъдещи рецид...исти 80 на 100 % има и добри хора но...много са проблемите
  • 11 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Само пополизъм":

    Не са много голи обещания лично Земур е споменавал колко пари годишно се източва от мигрантите които пращат парите в родината си ,смучат докато може в плюс издръжката им апартамент ,консумативи
Новини по държави: