Last news in Fakti

27 Юни, 2024 05:40 520 2

Европейският съвет заседава за първи път след изборите за ЕП

  • европейски съвет-
  • димитър главчев-
  • заседание

Страната ни ще бъде представена от премиера Главчев

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС пристигат днес в Брюксел за първото си официално съвместно заседание след изборите за Европейски парламент в началото на месеца, предаде БТА. Страната ни ще бъде представена от премиера Димитър Главчев.

Очаква се резултатът от изборите да бъде отправна точка при определянето на следващите ръководители на институциите на ЕС.

В навечерието на срещата бе съобщено, че е постигната предварителна договореност Урсула фон дер Лайен да получи втори мандат начело на Европейската комисия, за следващ председател на Европейския съвет да бъде определен бившият португалски премиер Антониу Коща, а за върховен представител на ЕС по външната политика - естонският премиер Кая Калас.

Часове преди заседанието действащият председател на Европейския съвет Шарл Мишел изпрати писмо до участниците в срещата, в което отбеляза, че се предвижда да бъде обсъден стратегическият дневен ред на ЕС за следващите пет години. Той добави, че Европейският съвет ще приветства отново украинския президент Володимир Зеленски.

Предвижда се участниците да обсъдят началото на преговорите за присъединяване към ЕС с Украйна и Молдова. Мишел предлага разговорите да обхванат също осигуряването на повече военна помощ за украинската страна, както и обстановката в Близкия изток и състоянието на европейската икономика.

Участниците в Европейския съвет разговаряха на работна среща в Брюксел миналата седмица. Шарл Мишел изрази по-рано убеденост, че до края на юни следва да има съгласие за разпределението на ръководните постове в ЕС, като отбеляза, че за това не е необходимо единодушие.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да отиват

    4 0 Отговор
    Да отиват на фронта, за друго не стават!!!
  • 2 чудно

    1 0 Отговор
    Как е постигнато предврително съгласие за Урсула? По какъв евро"регламент" и правила? Толкова ли няма евроразбирачи да го разяснят на невежата публика? Има слухове, че 6 държави само са я предложили и то не е трудно да се досетим кои. Ние дали ли сме съгласие?