Last news in Fakti

28 Юни, 2024 05:11 1 168 13

Кристалина Георгиева: Вашингтон трябва да се справят с дълга въпреки силния растеж

  • кристалина георгиева-
  • мвф-
  • сащ

САЩ са единствената икономика от Г-20, чието равнище на БВП сега надхвърля равнището отпреди пандемията, подчерта председателят на МВФ

Кристалина Георгиева: Вашингтон трябва да се справят с дълга въпреки силния растеж - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд призова вчера САЩ да повишат данъците, за да ограничат нарастващите нива на дълга, като същевременно приветства "стабилния и динамичен" растеж на най-голямата икономика в света и напредъка в контролирането на инфлацията, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

В заключителното си изявление за годишния преглед на икономическите политики на САЩ председателката на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че високите дефицити и дълг "създават нарастващ риск за американската и световната икономика, като потенциално могат да доведат до по-високи разходи за фискално финансиране и до нарастващ риск за плавното разсрочване на падежните задължения".

В изявлението си МВФ леко понижи прогнозата си за растежа на БВП на САЩ през 2024 г. до 2,6% от прогнозата за 2,7%, съдържаща се в световните икономически перспективи на глобалния кредитор, публикувани през април.

Въпреки това прогнозата на МВФ за инфлацията в САЩ е малко по-оптимистична от собствената прогноза на Федералния резерв, отчасти защото бумът на потребителските разходи в страната след пандемията може би затихва, отбеляза Георгиева пред медиите

Тя добави, че траекторията на инфлацията в САЩ дава увереност на МВФ, че инфлацията ще се върне към поставената от Федералния резерв цел от 2% през 2025 г., - което е по-рано от собствената прогноза на Федералния резерв, предвиждаща това да се случи едва през 2026 г.

Централните банки повишават лихвените проценти, за да ограничат търсенето, напомня ДПА. За Федералния резерв на САЩ борбата с високите потребителски цени е въпрос на баланс, Ако лихвените проценти са твърде високи, съществува риск от рецесия.

Икономиката на САЩ обаче остава изненадващо силна въпреки високите лихвени проценти.

Вчера МВФ подчерта, че американската икономика е "забележително силна" и демонстрира здравословен икономически растеж.

"САЩ са единствената икономика от Г-20, чието равнище на БВП сега надхвърля равнището отпреди пандемията. Това е добре за САЩ и е добре за световната икономика", подчерта Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булпсихопатъ

    25 0 Отговор
    Много умно нищоговорещо.
  • 2 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    7 0 Отговор
    Шъ съ ожениш ли за мен? Или омъжиш? Сметките ни ще набъбнат в ръчичките ти. Парите са всичко ,скъпата ни.
  • 3 Дернев

    7 5 Отговор
    Тази жена трябва да смени Урсула за да поведе Европа към обединението. Оставането на Урсула е края на ЕС и трябва да се замислим за нов Варшавски договор.
  • 4 Дългове и фалит

    16 1 Отговор
    Долара си отива, нали затова е тая война в Украйна. А ако евреите не печата световно налагана валута, какво ще стане, май ще си довършат животи а в някой лагер.

    Коментиран от #9

  • 5 Петър

    11 0 Отговор
    Сред като Льо Пен победи Макрон може да се очква Фпанция да напусне ЕС ,а след нея и Италия буахахаха
  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    14 3 Отговор
    Кристалина Георгиева: Вашингтон трябва да се справят с дълга въпреки силния растеж

    Силният "растежж" след печатене на тонове пари се казва ИНФЛАЦИЯ.

    Лелко Сталинке.Добра игра на думи.
  • 7 Инж.

    13 1 Отговор
    Кристалинке, чадо комунистическо.....как ти през 80-те ходеше да учиш из Англия, Америка а ние не можехме да мръднем никъде? ДС чадо така с народни пари на партията майка всеки може!
  • 8 До къде стигнаха?

    7 1 Отговор
    Наша Сталинка да ги съветва? Те Мошетата от край време само с алъж-вериж са се занимавали, а нашата селянка тръгнала да ги учи.
  • 9 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дългове и фалит":

    А бе това си го повтарят комунягите още от 50-те години на миналия век.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хаха

    1 0 Отговор
    Лисицата продължава да върви след коча и да чака да му паднат мъъъдеее-те, защото се клатели....
  • 12 Тръмп

    0 0 Отговор
    Крисе, да не ти наложат санкции за тия думи
  • 13 таз офца

    0 0 Отговор
    кво я лансирате тука бе...срам български е