26 Февруари, 2014 15:16 1 213 0

26 смъртни присъди за терористи, готвели атентат срещу Суецкия канал

  • египет-
  • терористи-
  • смъртна присъда-
  • суецкия канал

Египетски съд издаде присъдите задочно, тъй като подсъдимите все още са на свобода

26 души бяха осъдени на смърт в Египет  по обвинение в заговор за нападение срещу кораби, преминаващи през Суецкия канал, съобщи АП.

Обвиняемите по делото за формирането на терористична организация бяха съдени без да присъстват в залата тъй като все още са на свобода. Те бяха призната за виновни в "основаването и ръководенето на терористична група, имаща за цел да напада лица и кораби в Суецкия канал и да извърши посегателство срещу националното единство" както и по обвинения в производство на ракети и експлозиви, заяви съдебен източник, цитиран от Ройтерс.

Сред 26-те осъдени има и непълнолетно лице (под 18 години), което ще бъде освободено от смъртното наказание.

Обвиняемите съдени задочно обикновено получат максимална присъда за конкретно престъпление. Въпреки това, те също така получават автоматично правото на повторно разглеждане на делото, коментира АП.

Прокуратурата обвини групата още миналата година за планирани нападения срещу кораби, минаващи през канала, сгради за сигурност, чужди туристи, християни и полицаи.

Днешната присъда идва ден, след като новият министър-председателят Ибрахим Махлаб обеща, че ще "смаже тероризма във всички краища на страната".

Махлаб бе нагърбен със задачата да формира ново правителство след изненадващата оставка на междинния премиер Хазем Беблауи. Той и целият му кабинет подадоха оставка в понеделник. Махлаб, който е бивш министър на жилищното строителство, застава начело на шестото правителство в Египет след революцията от януари 2011 г. В миналото Махлаб е бил член на Националдемократическата партия на Хосни Мубарак и президент на една от водещите строителни компании в страната.

Египет бе ударен с серия бомбени атентати и самоубийствени атаки откакто военните свалиха чрез преврат ислямисткия президент Мохамед Морси в резултат на масови протести.

Оттогава повече от 1000 души са били убити, а хиляди други задържани в репресиите от страна на силите за сигурност срещу Мюсюлмански братя, ислямисткото движение, към което принадлежи Морси.

Екстремистите, които имат бази на Синайския полуостров междувременно засилиха атаките срещу правителството, полицията и въоръжените сили, убивайки стотици. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА