22 Юли, 2024 11:49 882 9

Нетаняху във Вашингтон с реч пред Конгреса на фона на войната в Газа и оттеглянето на Байдън

  • бенямин нетаняху-
  • джо байдън-
  • реч-
  • конгреса

Независимо кой ще бъде следващ президент на САЩ, „нашите врагове трябва да знаят, че Израел и САЩ ще са заедно и утре, и завинаги“, заяви Нетаняху преди да отпътува за Вашингтон

Нетаняху във Вашингтон с реч пред Конгреса на фона на войната в Газа и оттеглянето на Байдън - 1
Снимка: БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху замина днес за Вашингтон, за да произнесе реч пред Конгреса на фона на войната в Газа и несигурността, предизвикана от оттеглянето на Джо Байдън от президентската надпревара, съобщи Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Независимо кой ще бъде следващ президент на САЩ, „нашите врагове трябва да знаят, че Израел и САЩ ще са заедно и утре, и завинаги“, заяви Нетаняху преди да отпътува. Той допълни, че има намерение да се срещне с Байдън и да му благодари за над 40-те години приятелство. Наред с това, в случай, че срещата наистина се състои, премиерът ще упражни натиск по въпроси, за които Израел иска подкрепа.

При продължаващите усилия за постигане на примирие между Израел и „Хамас“, засилващи се опасения от разпространяване на войната в Ливан и Йемен и предвид това, че САЩ са разгара на изпълнена с обрати предизборна кампания, речта на Нетаняху може да предизвика смут и от двете страни на океана.

Рисковете само се увеличиха с решението на Байдън в неделя да се откаже от надпреварата за президент, особено след като изборът на нов кандидат на Демократическата партия – и потенциален следващ американски лидер – все още не е изяснен.

Очаква се Нетаняху в речта си, планирана в сряда, да се обърне към няколко групи едновременно - към ключовите за политическото му оцеляване крайнодесни партньори в управляващата коалиция, към администрацията на Байдън, на която Нетаняху разчита за военна и дипломатическа подкрепа, а също към Републиканската партия на Доналд Тръмп, която може да предложи на Нетаняху „рестартиране“ на отношенията, ако се завърне през ноември в Белия дом.

„Има няколко мини и препятствия по време на пътуването му. Не съм сигурен дали знае как да ги избегне“, коментира Ейтан Гилбоа, експерт по американско-израелските отношения в университета „Бар Илан“ в Израел.

Това е четвъртата реч на Нетаняху пред Конгреса - повече от всеки друг световен лидер. По време на обръщението му крайнодесните му коалиционни партньори ще искат да чуят решителност, че е готов да продължи войната в ивицата Газа и да разгроми „Хамас“.

Администрацията на Байдън ще иска напредък по отношение на последното предложение за прекратяване на огъня, подкрепено от САЩ, и подробности за следвоенната визия. Републиканците се надяват Нетаняху да критикува Байдън и да подчертае ролята на партията им като верен поддръжник на Израел.

Администрацията на Байдън е все по-разтревожена от поведението на израелската армия, продължаващите трудности при доставянето на хуманитарна помощ в Газа, липсата на следвоенни планове от страна на Израел и щетите, които цивилните в Газа понасят.

По-рано тази година Байдън замрази доставката на определен тип бомби поради опасения, че те ще бъдат използвани при израелската операция в град Рафах в южната част на Газа. САЩ също се въздържаха от гласуване в Съвета за сигурност на ООН през март на резолюция, която призоваваше за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, но не свързваше двете. Нетаняху нарече решението „отстъпление от принципната позиция“ на съюзника на Израел.

Някои демократи вероятно ще демонстрират гнева си към Байдън и Нетаняху, като пропуснат речта. Нетаняху също е вероятно да бъде преследван от пропалестински активисти по време на пътуването си.

В писмо до Конгреса 500 израелски писатели, учени и общественици изразиха своето безпокойство от поканата към Нетаняху, заявявайки, че той ще използва платформата, за да прокарва погрешни политики, които са в съответствие с неговите крайнодесни коалиционни партньори.

Не е ясно дали Нетаняху ще се срещне с Тръмп. Ако има среща, това може да доведе до обвинения срещу премиера, че заема страна. Но ако не се срещне с Тръмп, бившият президент може да се почувства пренебрегнат, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 1 Отговор
    След Бай Дън е време и Хитлерняху да си ходи.

    Коментиран от #6

  • 2 На снимката

    14 0 Отговор
    един престъпник скоро със заповед от Хага
    и най голямото посмешиште обитавало белия дом
  • 3 Отнемането

    14 0 Отговор
    на стотици хиляди животи е нещо повече от ужасно.
  • 4 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Дошъл да проведе Инструктаж и Калибровка на камилата! Все уса е най скъпото нещо, което са си купували някога.
  • 5 Калпазанин

    9 0 Отговор
    Не, обора не се управлява от евреи ама хич биля. Доларите се печатат от евреи май големите корпорации банки също еврейски и тоя изверг ще им държи сега конско в главнатс конюшна, убеден съм че и няма дълбока държава печата ща пари от нищото без покритие, кога ли ще се осъзнае човечеството или по точно гоите
  • 6 честен ционист

    0 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Бай Дончо: MAKE ISRAEL GREAT AGAIN! От Нил до Ефрат.
  • 7 Ехааааааа

    7 0 Отговор
    Единия фашист Нетаняху отива във кравария , а къде е другия укронацист да произнесе реч пред конгреса на кравите ?????
  • 8 Знаменосец

    2 0 Отговор
    Чакам с нетърпение дебата на тази малоумна патица с Тръмп. бай дън ще им се стори като Айнщайн на стероиди в сравнение с тази натурална тъпота. Досега не ѝ се налагаше да се излага, че се криеше зад Бай Взел Дал, но сега ще я видят всички колко е мало умна!
  • 9 Хахаха

    1 0 Отговор
    Един американски президент беше казал:Докато има и един израелц във света,проблеми ще има,ако няма нито един проблеми няма да има.И го застреляха.