23 Юли, 2024 12:23 1 063 12

Румънският вътрешен министър: Унгария подкрепя Румъния за пълното ѝ присъединяване към Шенген

  • румъния-
  • шенген-
  • вътрешен министър-
  • унгария-
  • присъединяване

Румъния има добри шансове за пълноправно членство в Шенген през 2024 г. Страната е в по-добра позиция от миналата година и окончателното решение може да бъде взето до края на годината", коментира Предою

Румънският вътрешен министър: Унгария подкрепя Румъния за пълното ѝ присъединяване към Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

Унгария подкрепя Румъния за пълното ѝ присъединяване към Шенген, заяви в телефонно интервю за Евронюз румънският министър на вътрешните работи Каталин Предою. Според него, това е важна стъпка към постигане на целта, предава БТА.

"Румъния има добри шансове за пълноправно членство в Шенген през 2024 г. Страната е в по-добра позиция от миналата година и окончателното решение може да бъде взето до края на годината", коментира Предою, който участва в неформалното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Будапеща на 22 юли. Той обаче отбеляза, че ситуацията е по-сложна от политическа гледна точка.

"Все още сме в процес на формиране на Европейската комисия, който вероятно ще приключи през есента. Много европейски държави, включително Румъния, имат избори, които пораждат политически проблеми. Не трябва да забравяме, че не сме сами в този процес; включена е и България. Има много променливи на шахматната дъска, свързани с общия политически контекст - избори, институционални въпроси, комисии и страни членки, и нещата непрекъснато се променят", подчерта Каталин Предою.

Пред Евронюз Румъния ресорният министър добави, че страната е намалила незаконната миграция с над 80 процента, което е оценено на европейско равнище като голям успех.

"Успешното прилагане на Шенгенските решения за въздушните и морските граници демонстрира способността на Румъния да управлява тези отговорности", заяви той.

Предою съобщи също, че в Будапеща се е срещнал с австрийския си колега, Герхард Карнер, който продължава да се противопоставя на разширяването на Шенген. Запитан дали Карнер е променил мнението си относно присъединяването на България и Румъния, Предою отговори:

"Г-н Карнер публично призна нашите успехи в борбата с нелегалната миграция. Наскоро той направи важно публично изявление, в което спомена, че и в Австрия нелегалната миграция е намаляла драматично през последните 12 месеца. Това е резултат както от усилията на австрийската гранична полиция, така и от работата на нашите унгарски и сръбски колеги в рамките на регионално сътрудничество и двустранни програми. Борим се директно с организираната престъпност, занимаваща се с трафик на хора и нелегална миграция, и резултатите са видими. Заявленията на австрийския министър са добър знак за бъдещето", цитирано от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани беги

    4 5 Отговор
    тез унгарски манхали са мно вредни за ес и са против нас ... крайно време е да ги изпъдят и да си ходят към просия ... вдигайте таксата за преноса на газ!

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 2 и баба гица ви подкрепя за шенген

    3 3 Отговор
    и зелката от бункера също щом му кихате парици и оръжие.
    Като тук бълнувате за шенген без да клекнете и направите какво ви каже австрия и холандия

    Коментиран от #8

  • 3 а теб да те изпъдят на фронта

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "мани беги":

    при зелката да грачиш слава украiна

    Коментиран от #4, #5, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реалност

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "мани беги":

    Кирчо пробва да вдигне таксата, но Орбан му скръцна със зъби и Кирето се сви на геврек в ъгъла:)))
  • 8 Европеец

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "и баба гица ви подкрепя за шенген":

    Шенген за България е една химера..... За румънците по става, защото малко емигранти влизат в нея, но пък е определено да вървим заедно, така че ще ги изпъваме още време..... Емигранти си влизат спокойно в България и при сухопътен Шенген Австрия трудно ще се съгласи да пусна България.... Ако вземат политическо решение може да влезем, но австрийците винаги са си държали на своеточ.....

    Коментиран от #9

  • 9 мани беги

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Европеец":

    кат ги заплашим, че ще изпъдим сичките им фирми дет са у нас и ше клекнат, или ни приемат или висока такса за газ и фирмите им вън

    Коментиран от #12

  • 10 мани беги

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "а теб да те изпъдят на фронта":

    тихо, манхалино!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Европеец

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "мани беги":

    Ще поживеем и ще видим.....
Новини по държави: