28 Юли, 2024 21:25 2 075 15

Мелони се намръщи на ЕК заради доклада за върховенството на закона в Италия

  • джорджа мелони-
  • италия-
  • доклад-
  • ек

Премиерът изпрати възраженията си на Урсула фон дер Лайен

Мелони се намръщи на ЕК заради доклада за върховенството на закона в Италия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Италия Джорджа Мелони е изпратила писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да се оплаче след публикуването на доклада на ЕК за върховенството на закона, предаде АНСА, цитирана от БТА.

В доклада Италия беше разкритикувана заради състоянието на медиите, в частност на обществената медия РАИ.

"Скъпа Урсула, преди няколко дни, както се случва всяка година от 2020 г. насам, ЕК публикува годишния си доклад за върховенството на закона в ЕС. Финалните препоръки към Италия не се различават особено от тези от предходните години, обаче за първи път съдържанието на този документ е изкривено с политическа цел от някой в опит да атакува италианското правителство. Някой дори стигна толкова далеч, та да твърди, че върховенството на закона е изложено на риск в Италия, по-специално, че е изложена на риск свободата на информацията в РАИ", се казва в писмото.

В него се допълва, че някои медийни публикации относно части от доклада, касаещи Италия, "са били нескопосани и благовидни атаки, които могат да се предприемат само в опустошителния контекст на системното използване на фалшиви новини, които все повече опорочават дебата в Европа".

"Жалко е, че дори докладът на ЕК за върховенството на закона и по-специално за свободата на информацията в обществената медия не е бил пощаден от специалистите по дезинформация и по въвеждането в заблуда", се допълва в писмото.

"Настоящото правителство на Италия и парламентарното мнозинство, което го подкрепя, все още не са се възползвали от действащите законови разпоредби да подновят висшето ръководство на РАИ. Настоящият борд на директорите на РАИ беше назначен от предходния парламент от едно мнозинство, в което "Италиански братя" не взе участие, и сега е трудно за възприемане как настоящото правителство може да бъде обвинявано в предполагаема политическа намеса в управлението на РАИ", се допълва в писмото на Мелони до Фон дер Лайен.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само Италия

    14 6 Отговор
    все още активно търгува с путин.

    Коментиран от #12

  • 2 Гориил

    7 3 Отговор
    Робиня Изаура.Кого се опитва да въспитам и поучавам?
  • 3 ФЕН

    6 4 Отговор
    Сега "радев" и "орбан" ще я подкрепят и Вучич ще потърка кесиите като 2-в метров балканец ....В хвала на джуджето
  • 4 ПорнХъб

    5 1 Отговор
    Pornhub хареса тази снимка.
  • 5 НИЩО ЛИЧНО

    13 3 Отговор
    Тия двете не знаят ли, че женската злоба няма граници. Урсулата с тези номера да не направи от пъпешката втори Орбан.
  • 6 мддаа

    17 2 Отговор
    Права е! Мелони винаги е права.
  • 7 Калпазанин

    7 1 Отговор
    Урсула не трябва ли да е в затвора ,и защо не е ???то закон и съд в ЕС има ли ?и тая кьоравеши какво ли прави отдавна нищо за нея
  • 8 Зелен демократ

    8 2 Отговор
    Единствено Мелони се осмели да оспори доклада на ЕК и да обяви,че е изготвен от специалисти по дезинформация и въвеждане в заблуда Всички други ,като получат критичен доклад ,чинно си посипват главата с пепел
  • 9 Госあ

    3 1 Отговор
    Спасението за Италия се нарича Китай и Русия.

    Коментиран от #11

  • 10 Мелони си мислеше

    4 0 Отговор
    Че като подкрепи Урсула, за нея нещата ще са по различни, но не е познала.
  • 11 Ха-ха-ха

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Спасението на целия ЕС е Китай и Русия
  • 12 Ха-ха-ха

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само Италия":

    Не е само Италия. Наскоро чух че и мъжа на най-върлата русофобка естонката Калас продължавал да си търгува с Русия. И явно не са само те.
  • 13 Ха-ха-ха

    2 0 Отговор
    ЕК не използва ли същото върховенство на закона за да санкционира и Унгария. И за какво върховенство на закона искат от Италия когато Урсулата още не е в затвора.
  • 14 Отреазвяващ

    0 0 Отговор
    И тези дето дават препоръките ли са този върховен закон?За кон ли е или за кокошка?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: