31 Юли, 2024 05:12, обновена 31 Юли, 2024 06:25 4 957 2

Безредици в Саутпорт след убийството на три деца, ранени са 22-ма полицаи ВИДЕО

  • ирландия-
  • убийство-
  • деца-
  • безредици

Още няколко деца и двама възрастни са тежко ранени

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес, цитиран от БНР.

Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат близо до мястото където се органите на реда и демонстрантите. На видеоклипове в социалните медии изглежда, че се вижда запален полицейски микробус.

Сред присъстващите се чуха и неодобрителни възгласи и въпроси "Колко още хора трябва да умрат на улицата, господин премиер. Колко още деца?".

Полицията в английското графство Мърсисайд съобщи, че 22 служители на реда са пострадали при размириците, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според разследващите нападението не е свързано с тероризъм. Полицията съобщи, че е задържала 17-годишен младеж от Уелс и предупреди, че в интернет се разпространяват неверни слухове, че заподозреният е кандидат за убежище, пристигнал в Обединеното кралство с лодка.

Пред джамията в Саутпорт снощи се събраха демонстранти, които влязоха в сблъсъци със силите на реда.

Участниците в размириците, сред които е имало има и привърженици на крайнодясната Английска лига за защита, са запалили полицейски бус и автомобили на граждани, хвърляли са тухли по местната джамия и са повредили магазин.

От 19:54 ч. местно време (18:54 по Гринуич) е влязла в сила 24-часова заповед, която дава на полицаите по-големи правомощия за спиране и претърсване на лица. Полиция увери, че тази мярка има за цел да предотврати нови прояви на насилие и че няма да засегне редовите граждани, които ще могат спокойно да изпълняват ежедневните си задължения.

Британската министърка на вътрешните работи Ивет Купър осъди агресията. "Това е пълен позор... В този момент всеки трябва да проявява уважение към общността и към полицията", заяви Купър. "Сцените на бандитизъм, които видяхме тази вечер по улиците на Саутпорт, нямат нищо общо с начина, по който жителите на Саутпорт се събраха, за си окажат взаимна подкрепа и за да застанат зад скърбящите семейства", каза още британската министъра. Тя подчерта, че не бива да се спекулира с мотивите и обстоятелствата около престъплението.

По-рано британският премиер Киър Стармър посети Саутпорт, за да отдаде почит към жертвите на нападението от понеделник и техните семейства. Стармър благодари на членовете на спешните служби, поздрави пожарникарите и парамедиците, като заяви, че се гордее с тяхната работа. "Наистина искам да обърна внимание на факта, че част от децата са били спасени благодарение на свършеното от вас", посочи британският премиер. Стармър направи кратък престой на мястото на инцидента, където положи цветя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    2 0 Отговор
    Защо няма коментари?

    Коментиран от #2

  • 2 Явно защото

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    хиляди пъти сме казвали, че каквото сами си направят, никой друг не може. Оная Ивет Купър нали каза, че трябвало да се уважава "общността" и всеки се сеща коя е тази общност. Толерастията позволява да се убива, навлеците имат права.
Новини по държави: