7 Август, 2024 05:54 1 711 8

"Хизбула" поздрави новия лидер на "Хамас"

  • хамас-
  • хизбула-
  • антъни блинкън-
  • яхия синуар

Яхия Синуар беше и си остава човекът, от когото зависи сключването на примирие в ивицата Газа, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

"Хизбула" поздрави новия лидер на "Хамас" - 1
Снимка: YouTube

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" поздрави Яхия Синуар с избирането му за новия лидер на радикалното палестинско движение "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Хизбула", която също като "Хамас" е подкрепяна от Иран, заяви още, че този избор е "потвърдил, че убийствата на лидери и представители, извършени от врага (Израел - бел. ред) не са постигнали целта си", допълни агенцията.

Синуар наследи на поста начело на цялата организация Исмаил Хания, който беше убит миналата седмица в иранската столица Техеран. Израелският министър на външните работи Израел Кац заяви снощи в социалната платформа "Екс", че новият лидер на "Хамас" Синуар трябва да бъде "елиминиран бързо".

Синуар беше и си остава човекът, от когото зависи сключването на примирие в ивицата Газа, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Преговорите за освобождаване на заложниците в Газа са във финалната си фаза, от решаващо значение е засегнатите страни да работят за приключване на сделката колкото се може по-бързо", заяви Блинкън след срещата си снощи заедно с американския министър на отбраната Лойд Остин с австралийските им колеги в град Анаполис, щата Мериленд. Блинкън и Остин разговаряха с външната министърка на Австралия Пени Уонг и с военния министър и вицепремиер на страната Ричарлд Марлс в комплекса на Военноморската академия на САЩ.

"Контактувахме директно с Израел и Иран по въпроса, че никой не бива да повишава напрежението в Близкия изток. Всеки в региона трябва да разбере, че следващи нападения само ще задълбочат конфликта, нестабилността и несигурността за всички", каза още първият американски дипломат.

Блинкън добави, че Вашингтон следи много внимателно ситуацията в Бангладеш, като всяко решение, взето от временното правителство на страната, трябва да зачита принципите на демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Е каква новина е това

    11 8 Отговор
    Той и Путин го поздрави. Терористите ако не се подкрепят помежду си, кой да ги подкрепи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Човек

    7 7 Отговор
    Синуар е терорист, а не лидер! Хания - също! Лидери са Рейгън, Тачър, Чърчил … Като журналисти трябва да отразявате прецизно и точно фактите!
  • 6 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    4 4 Отговор
    Тоа ка гледа.. като страшавел...🤣😂😂.. колко ли деня му остават... не са много всеки случай..
  • 7 Ха ха ха

    3 4 Отговор
    Никакъв лидер не е този боклук. Крие се в тунелите като мишка и държи заложници бебе и дете на 4 годинки.
  • 8 Щом е лидер

    2 4 Отговор
    Е начело в списъка за ликвидация