Last news in Fakti

13 Март, 2014 13:39 1 287 3

САЩ и Германия готвят санкции за Русия

  • русия-
  • германия-
  • сащ-
  • украйна-
  • санкции-
  • крим

Ако Русия продължи курса си от миналата седмица, това няма да е катастрофа само за Украйна

САЩ и Германия готвят санкции за Русия - 1
Снимки АП/БТА

Нови предупреждения за санкции към Русия бяха отправени от страна на САЩ и Германия.

Президентът Барак Обама заяви, че ако Русия продължава да върви по агресивния път в Украйна, Съединените щати и други страни ще бъдат "принудени да наложат санкции" на Москва, съобщава АП.

Обама отново предупреди руския си колега Владимир Путин, че ако не се откаже от анексиране на Крим, ще трябва да плати за своите действия. Напомняйки, че Вашингтон няма да признае резултатите от референдума в Крим, американският президент изрази надежда, че предприетите дипломатически усилия ще помогнат да се избегне насроченото за неделя допитване за присъединяването на Крим към Русия.

Обама направи изказването си след срещата с новия министър-председател на Украйна, Арсений Яценук, която се проведе вчера в Белия дом и бе израз на подкрепа за новоизлюпеното правителството.

Обама се позова на руското военно присъствие на Кримския полуостров и заяви, че най-голямата заплаха пред Украйна е загубата на нейната териториална цялост.

Яценук заяви, че Украйна "Никога няма да се предадем" в битката за своята територия. „Ще направим всичко, за да спасим страната си, народа си, в името на независима Украйна. Разчитаме на подкрепата на Запада и я получаваме. Украинското правителство е готово за реформи и промени, но това не може да снае с руски танкове и руски войници на територията ни.”

Регионалното правителство на Крим насрочи референдум в неделя относно това дали да се отдели от Украйна и да се присъедини към Руската федерация.

Обама заяви, че ще остане с Украйна, за да гарантира, че нейната териториална цялост ще се запази.

„Ще продължим да настояваме пред руското правителство, че ако продължава по този път, не само ние, но цялата международна общност и Европейският съюз ще принудим Русия да си плати за нарушаването на международните закони. Има друг път и се надявам президентът Путин да го избере”, заяви американският президент Обама.

Днес Германия също отправи предупреждение към Русия, че ще накърни икономическите и политическите си интереси в дългосрочен план, ако продължава да нарушава международното право с военните си маневри в Крим, съобщава Ройтерс.

В обръщение към парламента, Меркел заяви, че единственият начин за излизане от кризата е чрез дипломация и увери, че "използването на военна сила не е опция."

Германският канцлер заяви, че Европейския съюз и други западни държави скоро ще замраят банковите сметки и ще приложат ограничения за пътуване на руски граждани, ако Русия отказва да влезе в "преговори за постигане на резултати."

„Ако Русия продължи курса си от миналата седмица, това няма да е катастрофа само за Украйна”, заяви канцлерът Ангела Меркел.

„Вместо да действа като партньор в украинската криза Русия опита да се възползва от слабостта на съседа си. Териториалната цялост на Украйна не може да бъде поставяна под въпрос", каза още Ангела Меркел, пояснявайки, че ситуацията в Крим не може да бъде сравнявана с тази в Косово.

Изказване на канцлера бе определено от Ройтерс като най-категоричното досега във връзка с действията на Русия в кризата с Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дидо

    4 0 Отговор
    Ще ядат пак за пореден път бахура германците !
  • 2 Любомир Петков

    3 0 Отговор
    Защо,ли имам усещане,че ако украинците спрат да си набиват европейски чеп отзад,руснаците ще се измъкнат от там.
  • 3 Монго

    5 0 Отговор
    Една фалираща икономика+икономика "дърпаща" целия ЕС= на "голям страх" за икономиката на Русия...
Новини по държави: