20 Август, 2024 12:35 1 001 8

Иран отхвърля твърденията за намеса в президентските избори в САЩ

  • иран-
  • сащ-
  • намеса-
  • президентски избори-
  • отхвърля-
  • твърденията

В съвместно изявление ФБР и няколко други американски разузнавателни агенции съобщиха, че Иран е участвал в хакерски атаки срещу кампанията на кандидата на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп, както и в опити за хакерски атаки срещу кампанията на Камала Харис, кандидатката на демократите за президент.

Иран отхвърля твърденията за намеса в президентските избори в САЩ  - 1
Снимкa: БГНЕС

Постоянното представителство на Иран към ООН категорично отхвърли твърденията за намеса на Техеран в президентските избори в САЩ през 2024 г. и нарече твърдението „неоснователно“, предаде иранската новинарска агенция ИРНА, цитирано от БТА.

Иранската мисия даде изявление в отговор на въпроси във връзка с твърдение на американските разузнавателни агенции и служби за киберсигурност.

„Подобни твърдения са неоснователни и лишени от всякаква тежест. Както вече заявихме, Ислямска република Иран няма нито намерение, нито мотив да се меси в президентските избори в САЩ“, се казва в изявлението.

„Ако правителството на САЩ наистина вярва в основателността на твърденията си, то трябва да ни предостави съответните доказателства (ако има такива), на които ние ще отговорим по надлежния ред“, се допълва в него.

В съвместно изявление ФБР и няколко други американски разузнавателни агенции съобщиха, че Иран е участвал в хакерски атаки срещу кампанията на кандидата на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп, както и в опити за хакерски атаки срещу кампанията на Камала Харис, кандидатката на демократите за президент.

Миналата седмица иранската мисия в Ню Йорк отхвърли доклад, публикуван от американски вестник, в който се твърди, че има достъп до документи за ролята на Иран в хакването на кампанията на Тръмп.

„Самият Иран е жертва на различни кибератаки, насочени към инфраструктурата, центровете за обществени услуги и промишлеността на страната. Кибернетичната мощ на Иран е отбранителна и пропорционална на заплахите, пред които е изправена“, уточни мисията на Иран миналия петък.

Иран няма цел или план за кибератака. Американските избори са вътрешен въпрос на тази страна и Иран няма никакво участие в тях, заяви тогава иранската мисия.

Постоянното представителство на Иран към ООН наскоро направи няколко подобни изявления във връзка с твърденията, уличаващи Ислямската република в хакерска атака срещу американската предизборна кампания или в инцидент със стрелба по време на митинг на Тръмп. То нарече тези твърдения „абсурдни, неоснователни и пристрастни“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сикрет сървис

    6 1 Отговор
    Камалата и Бай Дъмп не правят един мозък!
  • 2 Еми, да

    2 1 Отговор
    Нормално е, всяка голяма страна се бори за влияние, нито САЩ, нито Иран са изключения.
  • 3 Злобното Джуджи

    4 1 Отговор
    Иран да хвърли бомба в САЩ, наместо само да отхвърля
  • 4 КРАВЕШКИ МОЗЪК

    5 1 Отговор
    Ееееее, а руската намеса къде е. Само Иран ли? А Китай??
  • 5 Сандо

    6 0 Отговор
    САЩ стават смешни с постоянните си твърдения,които по правило са страните които краварите искат да унищожат,че някой им бърка в изборите.Нали са Хегемон?Ако са такива КОЙ ще си позволи такива волности?А ако не са вече хегемон,то тогава бърникането където и да е в хегемона /бившия/ си е нещо нормално.
  • 6 ФЕЙК

    7 0 Отговор
    Сега и ако Буркина Фасо със столица Уага Дугу се намеси в американските избори работата хептен ще се оцапа!
  • 7 Доказателствата

    3 0 Отговор
    Ще бъдат предствени с F-35.
  • 8 Харизана Камила

    3 0 Отговор
    На Джо Банан дали са му обяснили вече, че се е отказал?