Last news in Fakti

13 Март, 2014 18:45 1 297 0

Украйна създава 60 000-на национала гвардия

  • украйна-
  • национална гвардия-
  • армия

Тя ще укрепи отбранителните сили на страната

Украйна създава 60 000-на национала гвардия - 1
Снимка: БТА

Украинският парламент гласува за създаването на 60 000-на национална гвардия, която да укрепи защитните сили на страната, съобщава британското издание „The Telegraph”.

Гласуването идва в отговор на предстоящият в събота референдум в Крим, който в момента се контролира от проруски сили, за това дали регионът да се отдели от Украйна. След като загубиха контролът над Крим, местните власти са заплашени и от струпванията на руски военни части по югоизточните граници на страната.

Новата гвардия ще бъде формирана от служители на министерството на вътрешните работи и доброволци от милицията за самозащита, появила се от редиците на прозападните протестни движения, свалили от  власт бившия президент Виктор Янукович. Мярката бе предложена на парламента от действащия украински президент Олександър Турчинов. Той заяви, че неефективното управление на силите за сигурност в страната от администрацията на Виктор Янукович, ги е поставило в състояние, в което те не могат да я защитят ефективно. 

Според министъра на отбраната - Игор Тенюх към момента Украйна разполага с едва 6000 боеспособни пехотинци. В същото време Русия е разположила 200 000 пехотинци по източните граници на страната. Местните власти вече са арестували четирима руски граждани по подозрения за бунтовническа дейност.

В същото време шефът на  комисията за връзка с руснаците в чужбина към руската Дума - Леонид Слуцки призна, че по украинските граници има разположени военни части, които заемат позиция в случай на въоръжена агресия или експанзия от страна на Киев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: