29 Август, 2024 04:31 794 2

Израел уби 11 палестинци в мащабна операция, дрон на Тел Авив погуби други четирима в Сирия

  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • загинали-
  • палестинци

САЩ наложиха санкции срещу израелска неправителствена организация и израелски служител, отговарящ за сигурност на заселници на окупирания Западен бряг

Израел уби 11 палестинци в мащабна операция, дрон на Тел Авив погуби други четирима в Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко четирима души бяха убити при израелска атака с дрон в Сирия, заявиха представители на правителството в Дамаск, а Израел каза, е че е "елиминирал" лице, което определи като "значим терорист от терористичната организация "Ислямски джихад", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Фарис Касим е бил отговорен за оперативни планове както в Сирия и в Ливан, и освен това е бил ключова фигура в набирането на "палестински терористи в терористичната организация "Хизбула", пише в публикация на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в "Телеграм". В текста се посочва, че вербуваните лица извършвали атаки срещу Израел от ливанска територия.

През последните седмици подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула" почти ежедневно води боеве с Израел.

Представители на сирийските власти казаха, че при вчерашната атака е бил поразен автомобил в село, което се намира сирийско-ливанската граница, на около един час път с кола от Дамаск.

Местни жители разказаха, че сирийската армия е потушила пламъците, обхванали автомобил, от който след това са били извадени тела. Новинарският канал "Ал Арабия" разпространи снимка на обгоряло превозно средство. Неправителствената организация "Сирийски център за наблюдение на човешките права" потвърди, че поразеният автомобил се движил към Ливан и в него е имало четирима души.

Повечето от оръжията, които Иран изпраща на "Хизбула", минават през Сирия, отбелязва ДПА. Техеран е смятан за ключов поддръжник и на "Ислямски джихад".

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) започнаха най-мащабната от месеци антитерористична операция в Северна Самария и долината на река Йордан, като убиха най-малко 11 палестински терористи, съобщава израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Нахлуването, което започна в ранните сутрешни часове, беше предизвикано от разузнавателната информация за това, че терористични групировки подготвят нови нападения срещу Израел. В отговор ЦАХАЛ предприе бързи действия за разбиване на тези мрежи, като арестува десетки заподозрени за разпит. Сред задържаните беше и високопоставен лидер на "Хамас" от Дженин, както и лица, свързани със Салех ал Арури, заместник-ръководител на групировката, който бе убит в Бейрут.

Набезите бяха съсредоточени върху Дженин, Нур аш Шамс в Тулкарм, лагера Ел Фара в северозападна Самария в долината на река Йордан и село Тубас, което се намира близо до Шехем (Наблус). Източници от Палестинската автономия съобщиха пред ТПС, че Захар Джабарин, командир на терористичните клетки на "Хамас" в Юдея и Самария от Турция, "е наредил на терористичните отряди да започнат да действат, за да облекчат натиска върху "Хамас" в Газа".

Сред 11-те убити терористи е имало членове на "Хамас", палестинската групировка "Ислямски джихад" и двама служители на Палестинските служби за сигурност. В боевете са се включили и други терористични групи, като Народния фронт за освобождение на Палестина и "Бригадите на мъчениците от Ал Акса" на "Фатах".

Недоволството на палестинския президент Махмуд Абас се разрасна, когато новината за набезите се разпространи. "По върховете на организацията и нейните високопоставени палестински функционери има голямо недоволство от Абас и ясно изразено искане за обединяване на всички съперничещи си фракции на "Фатах", защото много разбират, че Палестинската автономия се разпада и поради вътрешното разделение във "Фатах", заяви пред ТПС Ахмед Асад, представител на Палестинската автономия в Наблус.

Друг високопоставен служител на Палестинската автономия предположи, че разпадът може да възпрепятства евентуалното завръщане на Палестинската автономия в Газа. "Египет работи за обединяване на съперничещите си фракции на "Фатах", за да се опита да върне Палестинската автономия в Газа, но ситуацията в Палестинската автономия е не по-малко сериозна", каза той.

"Корупцията, роднинските и приятелски назначения и демонстрациите - всичко това показва загуба на легитимност за Палестинската власт", заяви друг представител на "Фатах".

Армията заяви, че очаква боевете да бъдат продължителни. Израелският външен министър Израел Кац намекна за няколкодневни сражения, когато заяви в социалните медии, че Израел трябва да обмисли възможността да нареди на палестинските цивилни граждани временно да се евакуират от тези райони.

"От тази вечер ЦАХАЛ работят интензивно в бежанските лагери Дженин и Тулкарм, за да попречат на създадените там ислямско-ирански терористични инфраструктури. Иран работи за създаването на източен терористичен фронт срещу Израел в Юдея и Самария по модела на Газа и Ливан, като финансира и въоръжава терористи и внася контрабандно модерни оръжия от Йордания", написа Кац в "Екс" (Х).

"Трябва да се справим със заплахата, както се справяме с терористичната инфраструктура в Газа, включително временна евакуация на палестинските жители и всякакви други необходими стъпки. Това е война за всичко и ние трябва да я спечелим". На 21 август Израел уби в Ливан Халил ал Макдах, който заедно с брат си Мунир ръководеше терористичната дейност в Юдея и Самария от името на Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) на Иран.

"Двамата си сътрудничат от името на КГИР и участват в ръководенето на терористични атаки, както и в контрабандата на оръжия и средства, предназначени за терористични дейности в Юдея и Самария", заяви израелската армия.

След убийството анализаторът Бени Сабти заяви, че контрабандата на ирански оръжия през Йордания се извършва от години, но след 7 октомври се е увеличила рязко. Сабти е експерт по въпросите на Иран в Института за изследвания на националната сигурност, който е свързан с Телавивския университет.

"Тя достигна опасни нива. Иранците са горделиви. Те смятат 7 октомври за победа и ще продължат да пренасят оръжия незаконно", каза Сабти пред ТПС. Неотдавнашните терористични нападения в долината на река Йордан, включително смъртоносната стрелба от кола, карат жителите да се притесняват.

От 7 октомври насам израелските сили за сигурност са арестували над 4 400 палестински заподозрени в тероризъм в Юдея и Самария, от които близо 1 850 са свързани с "Хамас".

Израел призна пропуски при справянето с кърваво нападение на еврейски заселници срещу палестинско село на Западния бряг преди две седмици, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Това е много сериозен случай на тероризъм, при който израелци умишлено са навредили на жители на населения пункт Джит", заяви Ави Блут, началник на Централното командване на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), което отговаря за Западния бряг. "Провалихме се, като не пристигнахме по-рано, за да ги защитим."

Двайсет и три годишен палестинец беше застрелян при нападението, а друг беше тежко ранен. Заселниците освен това опожариха домове и леки коли.

Въпреки предупрежденията и разполагането на значителен брой сили, около 100 маскирани лица успели да влязат в Джит, се казва в съобщението на армията.

Първото военно подразделение пристигнало в палестинското село само няколко минути по-късно, но то е трябвало да предприеме по-решителни действия за възпиране на размирниците, каза Блут.

Както се твърди, заселниците били отстранени оттам половин час след началото на нападението с помощта на още армейски части.

Разследването е установило и че разположени в района служители на граничната охрана са осуетили пристигането на още заселници, които са искали да щурмуват селото.

Израелските сили помагали на палестинците да бягат от горящите къщи, се допълва в съобщението.

Засега по случая са задържани четирима души. Според армията се предвижда да бъдат извършени и още арести.

САЩ наложиха санкции срещу израелска неправителствена организация и израелски служител, отговарящ за сигурност на заселници на окупирания Западен бряг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В черния списък е включена неправителствената организация "Хашомер Йош", която твърди, че защитава заселниците. Организацията е предоставила материална помощ на незаконен аванпост на Западния бряг, срещу който вече са били наложени санкции, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

САЩ налагат санкции и на Ицхак Леви Филант – граждански координатор по сигурността в селището Ицхар. През февруари мъжът поведе група въоръжени заселници, които издигнаха пътни блокади и организираха патрули с цел да принудят палестинците да напуснат земите си, допълни Милър.

"Насилието, което заселници екстремисти упражняват на Западния бряг, предизвиква голямо човешко страдание, вреди на сигурността на Израел и подкопава перспективите за мир и стабилност в региона", подчерта говорителят на Държавния департамент.

Милър призова Израел да подведе под отговорност виновниците за насилието.

Санкциите на Държавния департамент включват замразяване на активи, забрана за пътуване в САЩ и обща забрана за американските граждани да имат делови отношения с лица от черния списък.

Ограничителните мерки се налагат по силата на изпълнителна относно насилието на Западния бряг, която президентът Джо Байдън подписа през февруари.

Междувременно 33-годишен мъж получи предварителни обвинения в тероризъм заради умишлен палеж срещу френска синагога в края на миналата седмица.

Той е казал пред разследващите, че е действал в подкрепа на палестинците и че целта му е била Израел да промени политиката си, съобщи прокуратурата, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Заподозреният с инициали ЕХК, алжирец с френско местожителство, беше изправен вчера пред разследващ съдия. Съдията му повдигна предварителни обвинения в тероризъм, включително за опит за убийство и умишлен палеж по расови и религиозни подбуди, а също и във въоръжено насилие срещу полицията, посочиха от прокуратурата. Заподозреният получи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, докато трае следствието.

Двама предполагаеми негови помагачи се сдобиха с по-леки обвинения.

Нападението възроди страховете от надигане на вълна от антисемитизъм във Франция заради войната между Израел и "Хамас" в Газа и стана причина за затягане на мерките за сигурност около еврейските храмове в западноевропейската страна.

Полицай беше ранен, след като заподозреният запали няколко пожара около синагогата "Бет Яаков" в събота в средиземноморския курортен град Ла Гранд Мот.

При разпита той е признал, че е организирал атаката и е казал пред разследващите, че е действал в подкрепа на палестинската кауза, а целта му била да предизвика реакция от страна на израелските власти, се казва в съобщението на прокуратурата. Той добавил, че не искал да убива никого, а само да уплаши хората.

Въз основа на разпитите и публикациите му в социалните мрежи властите правят заключението, че ЕХК изглежда се е радикализирал през последните месеци, като е казвал пред свои познати, че искал да замине да се сражава в Газа. "От доста време той е изпитвал омраза към евреите, най-вече заради положението в Палестина", посочиха от държавното обвинение.

В последните седмици той си закупил огнестрелно оръжие и събирал информация в интернет за синагогите в района, еврейските празници и обредите за шабат.

В събота отишъл сам пред синагогата "Бат Яаков" с огнестрелно оръжие, няколко пластмасови шишета с бензин и брадва, на която бил написал послания за Палестина, Газа и мюсюлманската кръв.

"За пореден път френските евреи станаха мишена и бяха нападнати заради вярванията си", каза служебният премиер Габриел Атал, след като посети Ла Гранд Мот, и определи деянието като ужасно и отвратително.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯВНО

    0 3 Отговор
    има голяма разлика от жертвите от нападенията на Израел и тези в Украйна , защото за едните има санкции а за други НЯМА . Е това вече целия свят НЕ можем да разберем .
  • 2 Анонимен

    1 1 Отговор
    Браво,малко са даже.да ги унищожават,не да колят хората в Европа