1 Септември, 2024 03:47 1 329 14

САЩ осъдиха "опасните" действията на Китай срещу Филипините в Южнокитайско море

  • сащ-
  • китай-
  • филипини-
  • кораби-
  • южнокитайско море

Плавателен съд на бреговата охрана на Китай умишлено се сблъскал три пъти със съд на бреговата охрана на Филипините

САЩ осъдиха "опасните" действията на Китай срещу Филипините в Южнокитайско море - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ осъдиха в събота „опасните и водещи до ескалация“ действия на Китай спрямо това, което Вашингтон определя като законни морски операции на Филипините в Южнокитайско море, се казва в изявление на Държавния департамент, цитирано от Ройтерс и БТА.

„Плавателен съд на бреговата охрана на Китай умишлено се сблъска три пъти със съд на бреговата охрана на Филипините, който упражняваше правото си на свободно корабоплаване във филипинската изключителна икономическа зона, като причини щети на плавателния съд и застраши безопасността на екипажа“, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

В изявлението му се казва, че това е последното от серия опасни и водещи до ескалация действия на Китай в района през август.

Китай и Филипините си размениха взаимни обвинения за сблъсъка между двата кораба в събота.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море въпреки решение на международен арбитражен съд от 2016 г., според което няма правна или историческа основа за претенциите му. Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван също имат претенции към зоната, за която се смята, че е богата на природни ресурси.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 пешо

    17 3 Отговор
    краварите са бита карта
  • 3 Уса

    16 2 Отговор
    Нещата излизат извън контрол,когато си русофоб и те хване лудата крава и се превърнеш в див соросоид тогава спасение няма..за теб лично.Докато света продължава да живее щастливо ти си неизлечимо потресаващо болен и всичко е свършено

    Коментиран от #6, #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ХА ХА

    1 14 Отговор

    До коментар #1 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Мешко тайван е едно, филипините са съвсем друго.
    На Филипините ситуацията е съвсем друга, там не са китайци си ше бере ядове.
    Тайванците не обичат китай, а филипинците мразят китай.
    И тук имаме същата грешка на америка като тази в европа.
    В европа трябваше да оставят вермахта да смаже ссср а в азия трябваше да оставят япония да смаже китай, и комунизма щеше да е смазан за винаги.
    И кво, пак краварите са виновни с прибързаните си решения за отмъщение и разплата, много лоши политици са америте, не гледат в бъдещето.
    И продължават да правят грешки вече близо 80 години.
    Впк не е всичко на света.
    Швейцария никога не е имала армия и въпреки това целия свят се съобразява с нея. Швейцария е доказателство че можеш да превземеш света само с правилно управление на финансите.
    Но да се върнеме на войните,
    Простолюдието си мисли че с война може да постигне всичко защото е ПРОСТОЛЮДИЕ примати.

    Коментиран от #7, #8, #14

  • 6 ХА ХА

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "Уса":

    Приятел със заучени или заповядани клишета не правиш нищо, просто митрофана си хвърга купейките на вятъра.
  • 7 Незнанието е срамно

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХА ХА":

    Швейцария нямала армия !? Пишеш небивалици . Страната е една от малкото страни където военната повинност(служба ) е задължителна . Служи се година и половина в сухопътни и военно въздушни сили. Швейцария е една от най-милитаризираните страни на глава от населението . Не е водела съвременна война , но поддържа най-високо ниво на боеспособност . На швейцарска гвардия е поверена охраната на Ватикана ! А за правилното управление на финансите заслугата е на Еврейските банкери
  • 8 Груйо

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "ХА ХА":

    Не познаваш историята добре. Китай става комунистически едва след гражданската война през 1949. По това време Япония отдавна е капитулирала пред САЩ. Американците не могат да оставят Япония да се разправи с Китай, защото японците ги нападат първи и частично унищожават флота в Пърл Харбър. Но, ако наистина САЩ не бяха помагали на СССР през ВСВ, руснаците нямаше да изнасят после червени революции по цял свят, включително и в Китай.
  • 9 Жоро

    8 1 Отговор
    Сащ да нападнат Китай нали са бамбашка. Как нападнаха Ирак, Либия, Югославия, Афганистан?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Избори 2024

    2 0 Отговор
    Ръчкат, ръчкат краварите навсякъде. Трябва нов фронт, идват избори, а победи за пропаганда липсват, на сегашния наци фронт само лоши новини за спонсорите.
  • 13 123

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Уса":

    Да си русофоб е толкова модерно като гей, джендър двуполов. Но пък по темата Манила върви по пътя на Украйна. Тия трябва да имат особени политици за да не се усетят, че ги навират между шамарите на Китай.
  • 14 123

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХА ХА":

    отричайки комунизма напълно отричаш и себе си, като да се отречеш от баща си. Поне той и дядо ти са те създали в онова комунистическо време и ако бяха други времена и теб нямаше да те има.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания