1 Септември, 2024 10:32 723 10

Саксония и Тюрингия избират нови провинциални парламенти

  • саксония-
  • тюрингия-
  • избори

Вотът може да промени баланса на силите на местно ниво и да се отрази на нагласите към германските партии и на национално ниво

В две провинции в Източна Германия - Саксония и Тюрингия - днес се гласува за местни парламенти, предаде ДПА, цитирана от БТА. Вотът може да промени баланса на силите на местно ниво и да се отрази на нагласите към германските партии и на национално ниво.

Допитванията, направени в навечерието на вота, отреждат ясна преднина на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия и почти незначителна разлика между нея и десноцентристите от Християндемократическия съюз в Саксония.

Силно представяне на вота на крайнодесните и на наскоро създадената партия „Алианс на Сара Вагенкнехт“, която се описва като лява консервативна сила, но която някои наблюдатели дефинират като популистка формация, би направило трудно регионалното управление в двете германски провинции.

Същевременно ако трите партии в управляващата коалиция на Олаф Шолц се представят отново зле на провинциалните избори след незавидното представяне на евровота през юни, това може да доведе до още по-големи противоречия и полемики между министрите в оставащата година на власт на кабинета и да се отрази на националните избори догодина.

Според някои допитвания либералните „Свободни демократи“, които са част от управляващата коалиция на Шолц, дори ще попаднат в графата „други партии“ на изборите и в двете провинции.

Пробив на крайнодесните на тези избори може и да внесе смут в страната, но едва ли ще доведе тази партия до управлението в двете провинции, защото досега нито една от останалите партии не е заявила готовност да работи с „Алтернатива за Германия“ след вота в Саксония и Тюрингия.

В Саксония досегашният премиер Михаел Кречмер от Християндемократическия съюз води с малка преднина пред крайнодесните и се надява да остане на власт, въпреки че резултатите от вота там може да го принудят да се коалира с неочаквани за него съюзници.

В Тюрингия съставяне на ново правителство ще бъде особено трудно. Сега Бодо Рамелов от "Левите" оглавява правителство на крехко малцинство. Рамелов си остава популярен, но не и неговата партия след като от нея се изтегли Сара Вагенкнехт и създаде своя формация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Източните германци имат къса памет

    5 12 Отговор
    за соца и как с риск за живота си прескачаха Берлунската стена. Още имат активни щазита, както ние имаме живи партизани.
  • 3 Там

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    си е още ГДР !

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Там":

    е жив хибрид между нацист и партизанин.
  • 6 Ха-хаааа,

    3 1 Отговор
    сменили си царя с военна хунта, голям майтап! ))))
  • 7 Ха ха ха

    15 1 Отговор
    И защо пробивът на АзГ ще внесе смут в управлението? Може би на германците им е по-добре да ги мушкат ненадейно с ножове според автора?

    Коментиран от #8

  • 8 Защото са нацисти, бате!

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха":

    Нацизмът е мозъчна зараза.
    Това го знае всяко дете.
  • 9 дедо Герчо

    5 1 Отговор
    ГДР СИ Е ГДР !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: