3 Септември, 2024 05:22 1 165 2

Смъртна присъда грози най-малко 10 протестиращи в Нигерия ВИДЕО

  • нигерия-
  • протести-
  • присъди

Те са участвали в неотдавнашните демонстрации

Най-малко 10 протестиращи в Нигерия са изправени пред възможна смъртна присъда, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения в държавна измяна заради участието им в демонстрациите неотдавна срещу най-тежката икономическа криза в страната от години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Протестиращите бяха изправени вчера пред съда в нигерийската столица Абуджа и срещу тях бяха повдигнати обвинения, че по време на протестите са действали "с намерение да дестабилизират Нигерия... и да сплашат президента". Те не се признаха за виновни и ще останат в затвора до планираното за 11 септември изслушване за евентуалното им освобождаване под гаранция. Сред заподозрените, които все още са на свобода, има и един британски гражданин.

Според международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" най-малко 22-ма протестиращи са били застреляни от силите за сигурност по време на демонстрациите. Властите отричат тази информация. Асошиейтед прес потвърди най-малко за три убийства, като малко се знае и за съдбата на стотици други арестувани протестиращи.

В Нигерия все повече нараства тревогата за нарушения на човешките права при управлението на президента Бола Тинубу, който беше избран миналата година, след като обеща положителна промяна.

На протестиращите са повдигнати обвинения по наказателния кодекс на Нигерия, който критиците определят като един от най-строгите закони в страната, използван от властите за потискане на инакомислието. Обвинението в държавна измяна се наказва със смърт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха-ха-ха

    5 2 Отговор
    Значи имало и британски граждани сред протестиращите. А какво стана с протестите в Нова Каледония? Там Макрончо спазва ли човешките права?
  • 2 Някой

    3 2 Отговор
    Тук не виждам защо не им организирате една цветна пролет. По подобие на тази в Либия, Сирия, Украйна и т.н. Или тук не искате. защото управляващата хунта е прозападно ориентирана - т.е., попучава пари от Запада да им прокарва интересите. Не като Мали, Буркина Фасо и Чад, дето изритаха де що намериха човече от Запада.