26 Септември, 2024 16:19 863 9

Талибаните отхвърлят обвиненията в дискриминация на жените и нарушения на правата на човека

  • афганистан-
  • талибани-
  • обвинения-
  • дискриминация-
  • нарушения-
  • правата на човека

Групировката заяви, че е абсурдно да бъде обвинявана, след като четири държави подготвят правни действия срещу тях за нарушения на международното право.

Талибаните отхвърлят обвиненията в дискриминация на жените и нарушения на правата на човека - 1
Снимка: БГНЕС

Талибаните заявиха днес, че е абсурдно да бъдат обвинявани в дискриминация, основана на пола, и в други нарушения на правата на човека, след като четири държави обявиха, че ще подведат под отговорност управляващата в Афганистан групировка за нарушаване на международното право във връзка с отношението ѝ към жените, предаде АП, цитирано от БТА.

Австралия, Канада, Германия и Нидерландия заявиха в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че са готови да заведат съдебни процедури срещу талибаните за нарушаване на Конвенцията на ООН за премахване на всички форми на дискриминация на жените, по която самият Афганистан е страна.

Талибаните взеха властта в тази страна през 2021 г. Въпреки че обещаха по-умерено управление, те забраниха на жените и момичетата да продължават образованието си след шести клас, да посещават обществени места без придружител и да работят. Министерството за насърчаване на добродетелите и предотвратяване на пороците на Афганистан забрани миналия месец на жените да излизат навън без бурка и да говорят на обществени места.

Повече от 20 държави изразиха подкрепата си за предложените правни действия срещу талибаните. "Осъждаме грубите и системни нарушения и злоупотреби с правата на човека в Афганистан, особено дискриминацията, основана на пола, срещу жените", заявиха страните. Те допълниха, че "Афганистан е отговорен по силата на международното право за продължаващото грубо и системно нарушаване на многобройните си задължения по Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените".

Заместник-говорителят на талибаните Хамдула Фитрат заяви, че правата на човека са защитени в Афганистан и че никой не е подложен на дискриминация.

"За съжаление, се прави опит да се разпространи пропаганда срещу Афганистан чрез няколко избягали (афганистански) жени и да се изопачи ситуацията", заяви той в "Екс" (Х). "Абсурдно е да се обвинява Ислямска държава Афганистан в нарушаване на човешките права и дискриминация на база пол", допълни Фитрат.

Талибаните отхвърлят всички критики към техните политики, особено тези, които засягат жените. Те твърдят, че действията им са в съответствие с тяхното тълкуване на ислямското право, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "обвинявани в дискриминация

    4 1 Отговор
    на жените"
    -сигурно беше,че някой ден ще ви свърши въображението!
  • 2 Жалко

    5 4 Отговор
    е когато някой се опитва да се меси в религията ти ...

    Коментиран от #4

  • 3 Роза

    13 5 Отговор
    Ами такъв бил късмета на тези жени-да се родят в страни,които спазват нрави и обичаи отпреди хиляда години!Може ли в 21 век да ходиш по улиците с такива покривала,загръщащи цялото тяло?!Това говори за тотална изостаналост и мракобесие!Може да е много труден и мизерен живота в БГ,но е европейска и християнска страна,и никой не може да ми заповяда как да се обличам и да гледам на мъжете като на господари!

    Коментиран от #6

  • 4 жалко е

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Жалко":

    когато религията определя правата ти.
    религиите трябва да се забранят. това са остарели модели за подчинение на масите.
  • 5 КондЮ

    4 1 Отговор
    ФаЩ да им насложат санкции като на Куба...
  • 6 Ха-ха-ха

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Роза":

    И защо да не може да се ходи по улиците така? Значи ако модата е такава няма проблем, но ако вярванията и традициите са такива е изостаналост и мракобесие. Какво в 21 век хората нямат ли нужда от вяра и от душа.

    Коментиран от #7

  • 7 Роза

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ха-ха-ха":

    Тези дрехи са неподходящи за съвременния начин на живот!Например как жената ще тича след автобуса,или ще изкачва много стъпала,облечена в тях?!Ами че това си е жива мъка!Защо се гледа на жената като човек с по-долно качество?!Някога Ленин беше казал,че религията е "опиум за народите"!Никак не уважавам Ленин като човек и като политически деец,но с това негово твърдение съм съгласна!

    Коментиран от #8

  • 8 Ха-ха-ха

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Роза":

    Направо смях. Ами те не търчат да хващат автобус. Гледат си дома и децата което трябва и да прави една жена. Не намирате ли че съвременната жена е страшно много експлоатирана. Трябва да работи и печели пари, трябва да поддържа дома, да готви, да обърне внимание на децата, да обърне внимание на себе си и на мъжа си. И в крайна сметка нищо не е свършено както трябва.

    Коментиран от #9

  • 9 Хмм

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ха-ха-ха":

    Пожелавам да отидеш там да живееш като жените забулени, с хиляди ограничение в пещерите на Афганистан в 5 век преди Христа! И после да кажеш дали е ок това отношение! Не сега като нямаш и хал хабер какво е да си третиран като трето качество! Изобщо нямаш представа!
Новини по държави: