28 Септември, 2024 14:15 517 24

Гръцки учен беше избран за председател на Съвета на CERN

  • cern-
  • гърция-
  • председател-
  • константинос фундас

Той ще оглавява Съвета до 2027 година

Гръцки учен беше избран за председател на Съвета на CERN  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гръцкият професор Константинос Фундас беше избран за председател на Съвета на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), най-голямата лаборатория по физика на високи енергии в света, съобщи гръцкото външно министерство.

Фундас е избран за 2025-2027 г. в резултат на състезателен подбор, по време на който той е бил опониран от други двама кандидати. „Избирането му е особено важно, тъй като Фундас - изтъкнат професор по физика в университета в Янина и научен представител на Гърция в CERN, е първият грък, който поема управлението на тази най-голяма европейска изследователска лаборатория за ядрена физика и физика на частиците, базирана в Женева", подчертават от МВнР. Според ведомството успехът на изборите се дължи на „целенасочена и стратегически организирана дипломатическа кампания, както и на научния престиж на гръцкия кандидат“.

Външното министерство отбеляза, че CERN, който празнува своята 70-годишнина, в момента включва 24 държави-членки (Гърция е един от основателите). В него работят приблизително 2600 души и предлага услуги на повече от 600 изследователски института и университети по света.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    1 4 Отговор
    Сега черната дупка не ни мърда.
  • 2 Гориил

    4 2 Отговор
    Гръцки учен вероятно ще бъде шокиран, когато научи, че Русия е инвестирала стотици милиони евро в ЦЕРН и е доставила уникално научно оборудване, което няма аналог в света. След което Европа забрани на Москва да провежда научни изследвания и изгони руски учени. Гръцкият учен в този случай ще се окаже пират.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 ЕЛЛИН

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Преди 5-6 години четох в руски саит ,че най - старите градове в Русия са основани от преселници - елини . Вече съм шокиран !
  • 4 Хмхмхмхмхм

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    За милионен път ви питам- къде ви е руският квантов компютър, който да е 100 процента руска държавна собственост или все още е на чертежи- хихихихи;0 За незапознатите като теб- има пряка причинно- следствена връзка между ядрената физика о квантовата механика, и квантовия компютър;0
  • 5 ТаУмВзе

    0 1 Отговор
    Хората се занимават със Кварки и Космоса, ние тука пътища нямаме! Хаххаха Добре е.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Аха

    1 1 Отговор
    открил е ядреното козе мляко, данайски патент.
  • 7 Гориил

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Това мистериозно назначение има само политически последици ( всички знаем, че Гърция е велика ядрена сила ). Дано на гръцкия учен са му дали два пистолета и кутия с патрони.
  • 8 Хмхмхмхмхм

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    За сметка на това си имаме к0000пей ки , които нонстоп ръсят руска пропаганда и руска дезинформация, и от името на поръчителя им пут//лер нонстоп заплашват планетата Земя и България с руски ядрен холокост. ЦЕРН да се стегне, да създаде още доста от антиматерията, и да я разпредели по цялото протежение на сухоземните граници на държавите, граничещи с русия- ай някой от там се е пробвал да изпрати сармати по ЕС и натовска държава, ай се е анихилирал...

    Коментиран от #9

  • 9 ТаУмВзе

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хмхмхмхмхм":

    Има ли некви секудни от денонощието, във които не Халюцинирате Бесно руснаци? Хахахха Щото нещата са си вече във Клинични дисциплини.

    Коментиран от #11

  • 10 Гунчо

    1 1 Отговор
    Забраната руснаците да са в ЦЕРН май влиза в сила от края на тази година. Но мисля, че при този гръцки "физик" ще се намерят разни вратички...
    Между другото, български ядрени физици продължават официално да работят в Русия по разни международни проекти.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Хмхмхмхмхм

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Е, защо да халюцинирам, като всяка 2ра статия тук е за тях- за руските заплахи за ядрен холоскост;0 Или ваш путлер не заплаши за енти път всяка държава , помагаща на Украйна с оръжия, само преи 2 дни , отново с руски ядрен холокост;0 Халюцинациите са в болните мозъци на руските фашисти и на подгласниците им от България. Колко шизофренично болен трябва да е един човек, за да е българин и да се кефи, че фашистка русия иска да посее ядрена зима над България, м...
  • 12 ТаУмВзе

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гунчо":

    Предлагам да се забрани Менделеевата таблица, щото е руснак! Хахахха
  • 13 Хмхмхмхмхм

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гунчо":

    Дайте имената им, защото аз мога да дам поне 5 имена на млади бг физици, работещи в ЦЕРН, и нито едно име на бг физик, равотещ в русия, дори по ЕС проект. Тази с ЕС проектите свърши- няма как русия да иска унищожаването на живота на планетата земя с първи руски ядрени удари, а бг физици да работят в русия... Тази руски партенка също утече в канала...

    Коментиран от #15

  • 14 Гориил

    2 1 Отговор
    Гърция не е страна, която може да устои на натиск.Москва планира да инвестира 60 милиона евро в бюджета на ЦЕРН тази година. Сега тези пари ще бъдат пренасочени към изграждането на най-големия в света ускорител на частици в Центъра за ядрени изследвания „Курчатов“.Защо сте изненадани и обидени, че Кремъл ви е включил в списъка на неприятелските държави?

    Коментиран от #17

  • 15 Гунчо

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Хмхмхмхмхм":

    Информацията е достъпна в БАН. Защото там много добре разбират, че диктаторите идват и си отиват, а науката остава. И още: ядрена физика не означава непременно създаване на бомби и ракети. Пример за това - ЦЕРН.

    Коментиран от #16

  • 16 Гориил

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гунчо":

    Струваше ми се, че CCRN се превърна в арена за политически екзекуции.

    Коментиран от #20

  • 17 Хмхмхмхмхм

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гориил":

    България не е направила нищо, заради което русия да ни обяви за вражеска държава. Но русия направи всичко, така щото и онези, които бяхме безразлични към нея, да я намразим до дъното на душата си. И да пускате ядрени бомби върху България, пак ще има останали живи българи, но къде ще се скриете всички руснаци от омразатра на всички държави в света и от отмъщението на останалите им живи граждани, след като предизивикате световен ядрен холокост, а... Не завиждам на останалите живи руснаци спед това- буквално ще бъдат разкъсани от всички нации в света...ДА, АЗ НЕ ВИ ОБИЧАМ И СЪМ РУСОФОБКА, ЗАЩОТО ФАШИСТКА РУСИЯ НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ЗА ДА СЪЗДАДЕ ОТ МЕН РУСОФОБКА. Да ви е сладка омразата ми към вас.

    Коментиран от #18

  • 18 Гориил

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хмхмхмхмхм":

    Русия направи всичко възможно миналото да не бъде забравено.

    Коментиран от #19

  • 19 Хмхмхмхмхм

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гориил":

    България обаче ще направи всичко възможно за унищожението на фашистка, неонацистка и агресорска русия и има затова благословията на целия бг народ. Да живее България, само България и пак България, долу фашистка русия.

    Коментиран от #21, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гориил

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хмхмхмхмхм":

    В Русия има повече от 100 паметника на българските герои, революционери, писатели, поети и политически лидери. Нито един паметник не е осквернен или разрушен.
  • 24 Хмхмхмхмхм

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ха-ха":

    А теб кой те е упълномощил да пълниш главите на българите със заплахи за руски ядрен холокост във всяка статия за руските заплахи срещу НАТО и ЕС, а значи и БЪЛГАРИЯ. а. Ти кой си и какъв си, че ти да можеш да драскаш от името на нас- българите- руските българофобски опорки, а аз да не мога да пиша от името на бг народ... Да не си буда, йехова, мохамед, аллах и т.н., а
Новини по държави: