1 Октомври, 2024 04:21 1 637 18

Израел започна сухопътна операция в Ливан, обстрелва Бейрут и уби тв водещ в Дамаск ВИДЕО

  • ливан-
  • израел-
  • бейрут-
  • дамаск

Ливанската армия препозиционира и прегрупира своите части по южната граница на страната

Израел започна сухопътна операция в Ливан, обстрелва Бейрут и уби тв водещ в Дамаск ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена и локализирана" операция срещу "Хизбула" в Южен Ливан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) започнаха "целенасочени наземни рейдове, базирани на прецизна разузнавателна информация", се казва в изявление на армията, публикувано в социалната мрежа "Екс". "Целите са разположени в села близо до границата и представляват непосредствена заплаха за израелските общности в Северен Израел", пише още в текста. Сухопътните сили са подкрепени от ВВС, които нанасят "прецизни удари" по военни мишени в района.

ЦАХАЛ посочват в изявлението си, че "продължават да работят за постигане на целите на войната и правят всичко необходимо, за да защитят гражданите на Израел и да върнат жителите на Северен Израел по домовете им".

Текстът бе разпространен в "Екс", след като часове по-рано говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър съобщи, че Израел е информирал Вашингтон за извършването на ограничени сухопътни операции в Ливан.

Представител на ливанските сили за сигурност тази вечер каза пред ДПА, че засега няма израелски танкове, разположени близо до ливанската граница.

Ливански военен източник заяви за Франс прес, че ливанската армия препозиционира и прегрупира своите части по южната граница на Ливан.

Израелската армия късно тази нощ нанесе най-малко два въздушни удара по южни райони на Бейрут, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на ливанските сили за сигурност.

Репортери от агенцията са видели два проблясъка и са чули силни взривове, идващи от южната част на града.

По-рано израелската армия предупреди, че ще атакува определени сгради в южни предградия на Бейрут, като посочи, че там има обекти на шиитската групировка "Хизбула". Обитателите на сградите бяха призовани да се евакуират незабавно.

Семейства, живеещи в тази част на града, разказаха пред Ройтерс, че трудно са намерили таксита, които да ги изведат достатъчно бързо на безопасно разстояние.

През последните дни много хора избягаха от южните предградия на Бейрут заради зачестилите израелски удари. Приютите обаче са пълни и евакуиралите се граждани са принудени да спят по улиците, отбелязва Ройтерс.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че тази нощ неин телевизионен водещ е бил убит при израелски удар по Дамаск, без да оповестява повече подробности, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано сирийските сили за противовъздушна отбрана заявиха, че тази нощ три пъти са прехванали "вражески цели" над покрайнините на сирийската столица, която бе разтърсена от взривове.

Израелската армия отказа да коментира съобщението на сирийската държавна телевизия, отбелязва Ройтерс.

Израел от години нанася удари в Сирия по обекти, свързани с Иран. Тези атаки обаче зачестиха след нападението на палестинската ислямистка групировка "Хамас" срещу Израел от 7 октомври.

Британският външен министър Дейвид Лами призова отново за незабавно прекратяване на огъня на фона на съобщенията за потенциална ескалация на израелско-ливанския конфликт в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"И двамата видяхме съобщенията в медиите относно следваща фаза за Израел в Ливан", заяви Лами пред британската телевизия "Скай нюз" по повод на нарастващите признаци, че Израел е напът да изпрати сухопътни сили в Ливан.

"Съгласихме се и двамата с позицията, която имахме в ООН през миналата седмица, че най-добрият път напред е незабавно прекратяване на огъня и връщане към политическо решение", добави британският външен министър.

Лами призова британските граждани да се вслушат в съвета на правителството и незабавно да напуснат Ливан, допълни БНР. Той каза, че ситуацията на място е "бързо развиваща се" и министрите не могат да гарантират помощ, "ако нещата ескалират значително през следващите часове и дни".

Британският дипломат номер едно допълни, че правителството е създало звено за бързо реагиране, за да помогне на около 5 000 британски граждани в Ливан, със 700 войници, разположени в Кипър, и резервирани места за граждански полети, за да ги върнат у дома.

Той информира, че е разговарял с иранския си колега миналата седмица и е призовал страната му да прояви "сдържаност".

По повод на смъртта на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала Лами коментира, че не "скърби за смъртта на ръководителя на забранена терористична организация, но скърби за цивилните, които загубиха живота си в кръвопролитията през последните няколко дни".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 За размисъл

    22 6 Отговор
    Нещо да напишете за йеменската балистична ракета срещу Тел Авив?
    Някаква информация за неуспешния опит за влиза на ливанска територия?
    И ... тия двама дето са се разбрали, какво ще предприемат, освен разбирането?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 любопитен

    17 5 Отговор
    А нещо санкциЙ?
  • 5 Ст С

    11 16 Отговор
    След като Ердоган праща войски в Сирия и Ирак против ПКК,защо Израел да не изпраща войски в Ливан против Хизбула или Хамас ???

    Коментиран от #9

  • 6 Хи хи хи

    15 7 Отговор
    Еврейските фашисти заслужават за един як пердах заедно със своите приятели кравари които им дават шишовете за войната !!!!! Скоро и това ще стане и всички дружно ще си седнат на Г...ъ.....З......@ !!!!!!!!!

    Коментиран от #17

  • 7 Наши и ваши

    13 6 Отговор
    Световните терористи.
    Къде са санкциите??
  • 8 Къде блееее ООН , оня заспалия СЪД

    12 7 Отговор
    Защо спят всички организации защитници на народите ??????? То дедо Борел каза , че ЕС е бита карта и той само си прибира голямата заплата докато все още може !
  • 9 Ха хи хо

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ст С":

    Ето защо Воват прави на пастет бандерки и нацита в покрайнината!
  • 10 Докато Израел не изчезне от картата на

    12 6 Отговор
    Света няма да има мир във близкия изток !!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хитлер съм

    7 4 Отговор
    Скоро ще въскръстна и ще въведа световен ред ! Тия евреи ще се чудят къде да се наврът и ще ги изловя като мишки всички до един !
  • 13 Баце ЕООД

    3 3 Отговор
    И какво ги провокира?? Хитлер, репи да яде в сравнение с тия...
  • 14 ЦАДАЛ

    0 1 Отговор
    окупантите си отиват !
  • 15 Бай той Толстой

    3 1 Отговор
    После да не ревете -ма изгориха ни.
  • 16 Някой

    2 3 Отговор
    Нещо много си е повярвал Нетаняху. Ама така е - трябва да намери на чин да остане на власт, че иначе почват разследвания за корупция, дела и затвор. Няма значение жертвите - това за евреите никога не е имало значение.
    След удара по иранското посолство в Сирия следва да има наказание за Израел. Иранците имат силите. Да видим дали ще стигне смелостта.
  • 17 Ако на теб разчитат

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хи хи хи":

    За тоя пердах, бая чакане ще падне!
  • 18 Сандо

    0 0 Отговор
    Чакаме реакцията на свободния,демократичен и цивилизован свят.И на неговите медии,разбира се,които са също свободни,демократични и цивилизовани.