3 Октомври, 2024 09:56 388 5

Ще се проведе неформална среща между лидерите на Кипър и ООН за решаване на кипърския въпрос

  • кипърски въпрос-
  • неформална среща-
  • кипър-
  • оон

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще се срещне с президента на Република Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар на 15 октомври в Ню Йорк. Очакванията са срещата да бъде под формата на неформална вечеря.

Ще се проведе неформална среща между лидерите на Кипър и ООН за решаване на кипърския въпрос - 1
Снимкa: БГНЕС

Срещата между генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, президента на Република Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар ще се състои на 15 октомври в Ню Йорк, съобщи кипърското издание "Сайпръс Мейл". Според съобщение, разпространено от офиса на Татар, форматът на срещата ще бъде "неформална вечеря" без предварително определен дневен ред, като лидерите ще обменят мнения в неформална обстановка, цитирано от БТА.

В съобщението се посочва, че датата е одобрена и от кипърската гръцка страна след консултации с офиса на Антонио Гутериш. Очаква се в близко бъдеще генералният секретар на ООН официално да изпрати покани и на двете страни.

Говорителят на правителството на Република Кипър Константинос Летимбиотис съобщи, че властите очакват официална информация за планираната среща. След завръщането си от Ню Йорк на 30 септември Ерсин Татар потвърди, че се е съгласил да участва в неформална среща с Христодулидис по предложение на Гутериш. Той уточни, че по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк е обсъдил тази инициатива с генералния секретар.

Исторически контекст на кипърския конфликт

Кипър остава разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова в отговор на държавен преврат, организиран с цел присъединяване на Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова едностранно бе обявена Севернокипърската турска република (СКТР), която е призната единствено от Турция.

Преговорите, водени под егидата на ООН за разрешаване на кипърския въпрос, досега са неуспешни. Последният кръг преговори през юли 2017 г. в швейцарския курорт Кран-Монтана също завърши без резултат. Турция продължава да настоява за решение чрез създаване на две отделни държави, докато Република Кипър и Гърция остават на позицията за федеративно решение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    1 6 Отговор
    На Ердоган няма да му хареса.
  • 2 касапина

    0 4 Отговор
    Няма какво да се решава турчолята да си събират парцалите

    Коментиран от #5

  • 3 Гулю гулю

    1 0 Отговор
    Миссири, Турция не нахлу, а изпълни ангажимента си като гарантьор, статут възложен и отжООН. В противен случай клането на турци щеше да продължи.
  • 4 На снимката е Христодулидис

    0 0 Отговор
    Който повече прилича на татарин отколкото Татар🤣🤣🤣
  • 5 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "касапина":

    ееее,къдя ти отидоа евроатлантските дрънкулки,дзънгарушки