8 Октомври, 2024 10:11 377 4

Подкрепа за глобалната солидарност

  • азербайджан-
  • солидарност-
  • подкрепа
Подкрепа за глобалната солидарност - 1

2024 г. беше обявена от текущото председателство на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP) за „Година на зелената глобална солидарност“. На 11-22 ноември 2024 г. Република Азербайджан ще бъде домакин на 29-та сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP29), което ще бъде едно от най-големите и най-престижните международни събития през отминаващата година.

Азербайджан обяви инициативите на COP29 председателството, които обхващат набор от ключови приоритети, като енергетика, финанси, селско стопанство, градско планиране, човешко развитие и взаимовръзката между климата и мира, наред с други. Много от тези инициативи консолидират и се занимават с междусекторнoто взаимодействие.

Друга важна инициатива на председателството на COP29 е призивът за примирие на COP, подчертаващ значението на мира и действията в областта на климата. Инициативата за мир и климат COP29 предвижда постигане на осезаеми резултати, като например създаването на център за върхови постижения, който да отговаря на нуждите на най-уязвимите страни със съществуващите ресурси, насърчавайки по-нататъшни действия за оперативната реализация на различни начинания относно взаимообусловеността между мира и климата. Изменението на климата оказва дълбоко въздействие върху глобалната безопасност и усилията за изграждане на мира, а последиците от него за сигурността са многостранни и поставят множество сложни предизвикателства.

В момента светът е раздиран от поредица от конфликти, които се опитват да намерят мирно и трайно решение. Според Международната кризисна група в момента има повече от 20 конфликта с висока интензивност, като тази цифра нараства до 359 конфликта в световен мащаб, ако се броят хроничните кризи и ескалациите на насилие. В това отношение причината за глобалния призив за COP Truce изглежда очевидна и дава на света шанса да поддържа и гарантира мира по осезаем начин в световен мащаб.Това не само би въплътило духа и мандата на Обединените нации – насърчаване на мира и стабилността и избягване на прибягването до война в международните отношения, но също така би поставило началото на нова мирна програма, която да бъде предприета, докато се обсъждат теми от интерес за бъдещето на човечеството.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    6 0 Отговор
    Каква е тази свастика на снимката?

    Коментиран от #4

  • 2 Айде, айде

    6 0 Отговор
    Сега пък климата? А какво стана с "вируса Х"? А с войната? "Русия щяла да завладее света?"
    И олелее... корона вирусите се завръщат пак? А маймунската шарка?
    Вече НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    Да подкрепим
    ГЛОБАЛНАТА ИЗМАМА на
    ГЛОБАЛНАТА ДЪРЖАВА с
    ГОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ
    🥸🤔🥸🤔🥸🤔🥸🤔
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Като на "светците" от снимките на ЕсеС❗❕❗❕❗