12 Октомври, 2024 20:33 598 1

На 69 си отиде радетелят за независима Шотландия Алекс Салмънд

  • алекс салмънд-
  • шотландия-
  • починал

Той беше първи министър и централна фигура в местна политика в продължение на три десетилетия

На 69 си отиде радетелят за независима Шотландия Алекс Салмънд - 1
Снимка: YouTube

Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд, който от десетилетия беше привърженик на каузата за шотландската независимост, почина на 69 години, предаде БТА.

Анас Саруар, лидерът на шотландските лейбъристи, потвърди смъртта на Салмънд и каза, че той е бил централна фигура в политиката на Шотландия в продължение на три десетилетия. Източник от партията, на която беше лидер Салмънд, също потвърди смъртта на бившия първи министър на Шотландия. Причините за смъртта му засега остават неизвестви.

Салмънд по времето, когато беше лидер на Шотландската национална партия, оглави кампанията за референдума за независимост на Шотландия, произведен през 2014 г. Тогава привържениците на каузата на шотландската независимост получиха само 45 процента от вота и изгубиха референдума.

Салмънд подаде оставка като лидер на шотландските националисти в разгара на твърдения за сексуален тормоз. Впоследствие той създаде нова партия, наречена „Алба“.

Салмънд беше първи министър на Шотландия от 2007 г. до 2014 г. и два пъти беше лидер на Шотландската национална партия - от 1990 г. до 2000 г. и от 2004 г. до 2014 г., припомня Асошиейтед прес.

По повод на новината за кончината му, бившият министър-председател на Обединеното кралство от Консервативната партия Риши Сунак заяви, че Салмънд е бил значима фигура в британската политика“. Сунак припомни, че със Салмънд е имал разногласия по въпроси, свързани с британската конституция, но допълни, че не може да се отрече умението му да води дебати или страстта му към политиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    4 1 Отговор
    Поклон
Новини по държави: