13 Октомври, 2024 14:37 344 2

Тайван - ключов фактор за регионалния мир, стабилност и проперитет

  • тайван-
  • мир-
  • суверенитет-
  • национален ден-
  • китай-
  • заплаха-
  • демокрация-
  • анексиране-
  • отбрана-
  • национална сигурност

Тайван е твърдо решен да защитава своя суверенитет и свободния демократичен начин на живот

Тайван - ключов фактор за регионалния мир, стабилност и проперитет - 1

Президентът Лай Чинг-те произнесе реч по случай Националния празник на 10 октомври пред Президентския офис в Тайпе, като заяви, че Тайван ще продължи да бъде силен фактор за регионалния мир, стабилност и просперитет.

На тържеството по случай 113-ата годишнина от основаването на Република Китай (Тайван), Лай подчерта, че Тайван и Китай не са подчинени една на друга. Той заяви, че Китай няма право да представлява 23-милионното население на Тайван и неговата мисия като президент е да защитава суверенитета на страната от всякакви опити за анексиране или посегателство върху суверенитета.

За постигане на тази цел, Лай обеща да защити живота и имуществото на гражданите чрез прилагане на четирите стълба на плана за мирни действия, както и чрез по-нататъшно развитие на икономиката и разширяване на инвестициите в социални грижи. Той посочи три правителствени комитета, създадени към Президентския офис – за климатичните промени, за насърчаване на здравето и за национална устойчивост в обществото, които се занимават с предизвикателства като екстремни климатични условия и прехода към нулеви емисии до 2050 година.

Според Лай, Тайван е решен да укрепва своята устойчивост, националната отбрана, икономическото благополучие, предотвратяването на бедствия и демокрацията. Страната е решена да поддържа мир и стабилност в отношенията между двата бряга на Тайванския проток и да допринесе за глобалната сигурност и просперитет. Лай добави, че Тайван е готов да работи с Китай по глобални въпроси и призова Пекин да използва своето влияние за прекратяване на конфликти като инвазията на Русия в Украйна и да поеме международна отговорност.

В заключение Лай заяви, че народът на Тайван споделя общи убеждения и неговата решителност да защитава националния суверенитет и свободния демократичен начин на живот остава непроменена. Колкото по-силно е ангажирано населението на Тайван, толкова по-голяма е устойчивостта на демокрацията в света, добави той.

Президентът и вицепрезидентът Сяо Би-ким получиха поздравления от гости от целия свят, включително премиера на Тувалу Фелети Тео, вицепремиер и министър на природните ресурси, петрола и минното дело на Белиз Кордел Хайд, както и от членове на парламенти от Япония, Обединеното кралство и САЩ, дипломати и представители на чуждестранни организации в Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 4 Отговор
    Сега е моментът Китай да си вземе Тайван докато САЩ бранят Израел.

    Коментиран от #2

  • 2 Последния Марсиянец

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да пробват, ако искат военния им флот да стане подводен по примера на крайцера Москва. В Тайванския пролив има място за нови изкуствени рифове. А самите тайванци са една от най-високо технологичните нации и са подготвили за китайската инвазия много изненади