15 Октомври, 2024 11:54 698 19

Започват преговорите за членство на Албания в ЕС: Втора Междуправителствена конференция

  • албания-
  • европейски съюз-
  • преговори-
  • членство

Албания открива първия преговорен клъстер „Основополагащи въпроси“, поставяйки основите на интеграцията си в Европейския съюз.

Започват преговорите за членство на Албания в ЕС: Втора Междуправителствена конференция - 1
Снимка: БГНЕС

Днес в Люксембург се състоя втората Междуправителствена конференция (МПК) между Европейския съюз и Република Албания, с която по същество започнаха преговорите за членство на страната. Това съобщава българското Министерство на външните работи, цитирано от БТА.

В съответствие с преговорната рамка, беше открит първият преговорен клъстер „Основополагащи въпроси“, който включва теми от основно значение за изграждането на демократично, плуралистично и проспериращо общество.

Албанската делегация, ръководена от министър-председателя Еди Рама, включваше и министъра за Европа и външните работи Игли Хасани.

„Албания току-що достигна до много важна спирка в процеса си на интеграция в ЕС,“ написа в платформата „Екс“ еврокомисарят по разширяването Оливей Вархей. Той добави: „Днес оценяваме високо решимостта и упоритата работа на Албания. Поради постигнатите резултати в необходимите реформи, ние сме в състояние да отворим първия клъстер – „Основополагащи въпроси“, което ще ни позволи да пристъпим към останалите клъстери.“

„България приветства Албания за постигнатия напредък в интеграционния процес, израз на което е днешното отваряне на преговорите по първия клъстър. Този клъстер е от ключово значение за напредъка и ние насърчаваме Албания да продължи усилията си във всички области, идентифицирани в Общата позиция на ЕС.

Сред тях е необходимостта от допълнителен напредък в защитата на правата на лицата, принадлежащи към национални малцинства, в съответствие с поетите от Албания ангажименти по пътната карта за върховенство на правото,“ заяви българският постоянен представител към ЕС, посланик Румен Александров. Той добави, че „Албания води активна и конструктивна регионална външна политика и е сред кандидатките, които напълно хармонизират своята външна политика с тази на ЕС.“

Преди междуправителствената конференция, гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис изрази мнение, че в първия клъстер трябва да бъдат включени и въпросите, свързани с правата на малцинствата в Албания.

Новата методология на ЕС за процеса на разширяване, приета през 2021 г., предвижда систематизиране на преговорите в шест групи или клъстъри и поставя много по-голям акцент върху фундаменталните реформи в страните кандидатки за членство. Първият клъстер „Основополагащи въпроси“ има хоризонтално значение и определя динамиката на целия преговорен процес – той се отваря първи и се затваря последен.

Темите, включени в него, касаят основополагащи за ЕС ценности, свързани с върховенството на правото, основните права, ефективното функциониране на демократичните институции и други, чието споделяне и прилагане в практиката от страните кандидатки е ключов индикатор за готовността им за бъдещо членство в ЕС.

До края на септември процесът на интеграция на Албания и Северна Македония към ЕС се развиваше паралелно, но двете страни бяха разделени, след като Скопие не изпълни навреме ангажиментите си по преговорната рамка.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    7 3 Отговор
    Италия построи лагери в Албания и праща всички бежанци заловени в Средиземно море.Какво ще стане с тях като влезе Албания в ЕС?Ще плъзнат навсякъде.
  • 4 Тоя Е.С Е СКРИТО НАТО

    4 2 Отговор
    Хитър ход на аннглосагци
    Само че по голяма част от европа е в една много голяма държава за тия дето са учили я знаят
    Тия дето не са учили в училище да се помолят пред цум
  • 5 Али Ахмет Мухамет

    4 0 Отговор
    Браво ! Скоро и Турция и Магриб !
  • 6 София незабавно

    1 11 Отговор
    да промени преговорната рамка с РСМакедония,
    да признае македонско малцинство, да плати контрибуции на Скопие!
  • 7 Леле, леле

    3 2 Отговор
    И Албания в ТКЗС-то? Комунистите и зелените искат да вземат всички страни, без разлика, дали има демокрация или не!
    ЕС е пирамида с фараонка Урсула на върха!
  • 8 Благой от СОФстрой

    4 0 Отговор
    Рано или късно ще се преминава директно през пунктовете на "Българско-Албанската граница"!!!
  • 9 Игра на полове

    3 1 Отговор
    С тези шиптъри освен увеличение на престъпността друго неочаквайте.
  • 10 Третокласник

    2 3 Отговор
    Ако тези нepези ги приемат, трябва да подадем молба за напускане още на следващия ден. Това е подигравка с интелекта на европейци. Както и зелената сделка, Укростан и подобните щуротии. Но това прелива чашата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Перо

    4 0 Отговор
    Албания си свърши добре работата и с чиста съвест започва преговорите! Добре, че ги отделиха от сърбоманите в РСМ, въпреки че и Еди Рама е такъв, без оглед на религията! Когато населението има мотивирани позиции, мижавите властови сърбомани отиват на коно!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хи хи хи

    0 1 Отговор
    А нашите братя македонци........ Кога ????
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Албания може ....но макета не !

    1 0 Отговор
    Те сами щели да влязат без да питат никой !!! Мисля , че като ни прегърнат и се слеят двете държави ще изпреварят Албания !!!!!!
  • 18 Бански Старец

    1 1 Отговор
    Абе чудя се този едър албанец,дали може да я качи на дядо Рамовия тази прее съхнналла баббу. Шкера и я поразкара като пръскачка из лозе ,малко да и разнообрази скучния и еднообразен корумм пиран живот.
  • 19 Тия фалшиви новини

    0 0 Отговор
    Ги държи .......МАКЕДОНЕЦ !!!!!
Новини по държави: