24 Октомври, 2024 05:03 1 274 9

Ердоган: Отвратителна терористична атака! Желая Божията милост на нашите мъченици ВИДЕО

  • реджеп ердоган-
  • анкара-
  • турция-
  • завод-
  • загинали

Петима души загинаха, а 22-ма бяха ранени след атака на неизвестни нападатели над централата на авиационен и космически завод край Анкара

Ердоган: Отвратителна терористична атака! Желая Божията милост на нашите мъченици ВИДЕО - 1

„Осъждам тази отвратителна терористична атака и пожелавам Божията милост на нашите мъченици“, заяви турският президент Реджеп Ердоган по повод терористичната атака в сърцето на оръжейната индустрия на страната, предаде NOVA.

Той научи новината по време на форума БРИКС, организиран от Владимир Путин.

Вчера следобед централата на авиационен и космически завод, която се намира близо до Анкара, беше атакувана от неизвестни засега нападатели. Петима души са загинали, а 22 са ранени, съобщиха турските власти. Двама терористи - мъж и жена са били елиминирани.

В района се е чула силна експлозия, последвала е и стрелба пред входния портал на завода. Някои турски медии съобщиха, че атентатор камикадзе се е самовзривил, но това не е потвърдено официално. „Усилията ни за идентифициране на извършителите продължават. Веднага щом самоличността им бъде определена, ще бъде разкрита пред нашата нация, за да е ясно коя е терористична организация е отговорна“, заяви министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая.

Компанията, където е станало нападението, е държавна. Тя е една от най-важните в отбранителната индустрия на Турция и произвежда както граждански самолети и хеликоптери, така и каан - първите турски бойни самолети.

„Това е изключително чувствителен сектор от турската отбранителна индустрия. Нека да кажем, че 80% от износа на турски оръжия се дължи именно на тази индустрия. Гледайки колко човека са нападателите, тук не става въпрос за държава, която направила, осъществила това терористично нападение, а по-скоро това е вътрешно турски проблем. Това, което трябва да кажем е, че турските дронове „Байрактар“ се използват много активно от турските въоръжени сили в Северен Ирак и в Северна Сирия срещу подразделения било то на сирийските кюрди или пък на ПКК, които продължават да действат на територията на съседен Ирак", посочи арабистът и международен анализатор Владимир Чуков.

След нападението ръководителят на НАТО Марк Рюте предложи подкрепата на Алианса за Турция в разговор с Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 По друга тема ЧЕСТИТО!!!!

    8 5 Отговор
    БРИГС притежава повече от половин ЕВРОПА!
    За неразбралите да отварят картите по география.
    Историята може да се променя но географията не можте

    Коментиран от #3

  • 3 Укропат

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "По друга тема ЧЕСТИТО!!!!":

    Само шефчето може да каже колко е целия свят.
    Засега целия свят са Не много велика Британия , краваристан и малка част от ЕС.

    Коментиран от #4

  • 4 Укропат

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Укропат":

    А забравих и error 404.
  • 5 Юсуф

    5 2 Отговор
    Над Израел също беше извършена отвратителна терористична атака, ама ти изопачи истината.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 До коментар номер 6,7 и 8

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "гробар":

    Убий простака с мълчание....D,D
Новини по държави: