Last news in Fakti

10 Април, 2014 16:13 1 008 0

България и Полша с най-лош транспорт в ЕС

  • пътища-
  • транспорт

Целта на тази първа класация за състоянието на транспортния сектор в ЕС е да представи моментното състояние на транспорта в държавите членки в различни краища на Европа и да им помогне да установят недостатъците и да определят инвестиционните и управленческите приоритети

Европейската комисия публикува днес първото издание на класацията за състоянието на транспорта в ЕС.

Това съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

Класацията сравнява постигнатото от държавите членки в 22 свързани с транспорта категории, като за повечето от тези категории определя петте държави с най-добри постижения и съответно петте държави с най-слаби постижения.

Холандия и Германия заемат челните места в класацията с високи резултати в 11 категории, докато Гърция, България и Полша са в другия край на класацията.

В челото на класация са Холандия, Германия, Швеция, Великобритания и Дания.

Целта на тази първа класация за състоянието на транспортния сектор в ЕС е да представи моментното състояние на транспорта в държавите членки в различни краища на Европа и да им помогне да установят недостатъците и да определят инвестиционните и управленческите приоритети. Класацията обединява данни от различни източници (например Евростат, Европейската агенция за околна среда, Световната банка и ОИСР). Намерението на Комисията е през следващите години да усъвършенства показателите в диалог с държавите членки, транспортния отрасъл и други заинтересовани страни, както и да проследи напредъка на държавите членки.

Заместник-председателят на Комисията Сийм Калас, отговарящ за мобилността и транспорта, заяви: „Новата класация е чудесно средство, което нагледно показва доколко успешни са усилията ни да направим нашите транспортни системи по-ефективни, по-удобни за пътниците, по-безопасни и по-чисти. Тя, разбира се, отразява само моментното състояние, но е важен ориентир и източник на вдъхновение в съвместната ни работа.“

Данните са обобщени по вид транспорт - автомобилен, железопътен, воден и въздушен) или по една от следните категории:

Единен пазар (достъп до пазара, регулиране)

Инфраструктура

Въздействие върху околната среда

Безопасност

Транспониране на правото на ЕС

Нарушения на правото на ЕС

Иновации и научни изследвания

Логистика.

В допълнение е представена статистическа информация за отделните държави членки без да се съставя рейтинг като разходи за транспорт, дял на различните видове транспорт, разходи за финансиране от ЕС в областта на транспорта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: