Last news in Fakti

13 Април, 2014 12:52 1 955 0

Извънредно положение в Чили, 11 загинали (обновена)

  • чили-
  • пожар-
  • извънредно положение-
  • пламъци-
  • загинали

Огромен пожар в град Валпарайсо е унищожил над 500 жилища

Извънредно положение в Чили, 11 загинали (обновена) - 1
Снимка АП/БТА

Президентът на Чили Мишел Бачелет обяви извънредно положение във втория по големина град в страната Валпараисо. Причината е огромният пожар, който бушува в пристанищния град, съобщава Ройтерес.

До момента са унищожени над 500 къщи, а 11 души са загинали.

В борбата с пламъците, които вилнеят от вчера, са се включили и подразделения на въоръжените сили на Чили.Кметът на града Хорхе Кастро описа пожара като най-страшният пожар в историята на града.

Държавният глава вече подписа декрета за извънредно положение, което дава възможност навъоръжените сили да бъдат разположени в града и да защитят населението, както и да евакуират хилядите хора, които напускат домовете си.

Пламъците, раздухани от силните тихоокеански ветрове, предизвика евакуацията на хиляди хора, предаде Ройтерс. Най-тежко са засегнати кварталите Ла Кус и Лас Каняс.

„Пожарът, подхранван от силни ветрове тихоокеанското крайбрежие, е отговорен за смъртта на двама възрастни граждани“, коментира контраадмирал Хулио Лейва пред местните медии.

Линейки са оказвали помощ на хора, вдишали дим, докато огънят е поглъщал къща след къща, съобщиха местните власти. Стихията не попречила на товаро-разтоварните работи на пристанището.

Пожарът е избухнал в събота следобед на хълмове край града и бързо се е разпространил заради силните ветрове. Гореща пепел буквално се изсипва върху града и поражда дихателни проблеми сред населението, особено сред децата и възрастните.

Огнената стихия връхлетя Чили след силното земетресение, при което загинаха шестима и бяха разрушени над 2 500 сгради.

Чилийският президент Мишел Бачелет обяви района на пожара за зона на катастрофа и изпрати военни да поддържат реда и да помагат в евакуацията на населението. Градът е и без електричество, а пламъците продължават да напредват.

Валпараисо е едно от най-важните пристанища на страната, разположено на около 135 км западно от столицата Сантяго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА